Μετά το νόμο Κατσέλη: «Κούρεµα» δανείων, επιμήκυνση πληρωμής και επιδότηση δόσης

Στην τελική ευθεία µπαίνει το σχέδιο της κυβέρνησης για τη δηµιουργία ενός µόνιµου εξωδικαστικού µηχανισµού που θα ρυθµίζει µε ολιστικό τρόπο σχεδόν όλες τις οφειλές επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων. Θα προστεθούν δηλαδή στον υφιστάµενο µηχανισµό -ο οποίος σήµερα καλύπτει επιχειρήσεις, οµόρρυθµους εταίρους και αγρότες- όσοι έχουν µπει στον νόµο Κατσέλη, δηλαδή τα φυσικά πρόσωπα (µισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι).

Για την επόµενη εβδοµάδα είναι προγραµµατισµένες οι κρίσιµες συναντήσεις µε τους εκπροσώπους των θεσµών, ενώ σήµερα αναµένεται να γίνει γνωστή η πρόταση των τραπεζών σχετικά µε το διάδοχο πλαίσιο του νόµου Κατσέλη.

Τι θα προτείνουν οι Τράπεζες

Σύµφωνα  με το ρεπορτάζ στο ethnos.gr   οι τράπεζες, σχετικά µε την εξυπηρέτηση καθυστερούµενων στεγαστικών δανείων, θα προτείνουν ένα προϊόν το οποίο θα περιλαµβάνει:

  • επιµήκυνση του δανείου έως και 25 χρόνια
  • επιτόκιο 4% και
  • «κούρεµα» εφόσον η εµπορική αξία του ακινήτου είναι χαµηλότερη από την αξία που συνήφθη το δάνειο.

Για παράδειγµα, αν κάποιος πήρε 100% δάνειο για την αγορά ενός σπιτιού αξίας 100.000 ευρώ και η εµπορική του αξία σήµερα είναι 70.000 ευρώ, τότε η ρύθµιση θα γίνει για τα 70.000 ευρώ, «κουρεύοντας» δηλαδή δάνειο 30.000 ευρώ.

Επιδότηση της δόσης

Από την πλευρά του κράτους θα υπάρχει επιδότηση της µηνιαίας δόσης του δανείου, µόνο όµως για τα ευάλωτα οικονοµικά νοικοκυριά, σε ποσοστό που φέρεται ότι θα φτάνει το 1/3 του ποσού (και µέχρι 50-70 ευρώ το ανώτερο). Κάποιες πηγές αναφέρουν ότι θα επιδοτούνται µόνον οι οφειλέτες οι οποίοι εµπίπτουν στις εύλογες δαπάνες διαβίωσης όπως αυτές έχουν καθοριστεί από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, οι οποίες ξεκινούν από τα 8.184 ευρώ ετήσιο εισόδηµα για ένα άτοµο και φτάνουν µέχρι τις 24.000 ευρώ για οικογένεια µε τρία παιδιά. Ωστόσο κυβερνητικός αξιωµατούχος που παίρνει µέρος στις επαφές µε τους θεσµούς υπογραµµίζει ότι δεν έχουν πέσει ακόµα συγκεκριµένα νούµερα στο τραπέζι.

Παράλληλα θα τεθεί ένα όριο στην αξία της κατοικίας, η οποία θα καλύπτεται µε κρατική επιδότηση. Και σε αυτήν την περίπτωση έχουν κυκλοφορήσει φήµες για όρια που ξεκινούν από τα 100.000 (όπως ζητούν οι θεσµοί) και φτάνουν µέχρι και τα 140.000 ευρώ (αποτελεί αίτηµα κυβερνητικών παραγόντων), αλλά και αυτά αποτελούν απλές υποθέσεις για την ώρα.

Αυστηρά κριτήρια

Σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να επιδοτηθεί κανείς στρατηγικός κακοπληρωτής. Για τον λόγο αυτό θα τεθούν αυστηρά κριτήρια. Θα πρέπει, δηλαδή, η φορολογική δήλωση αλλά και η περιουσιακή κατάσταση του κάθε οφειλέτη να πιστοποιούν ότι πραγµατικά ανήκει στην κατηγορία των οικονοµικά αδύναµων. Πρέπει ακόµη να δηλώσει τα µηνιαία έξοδά του µε βάση τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης (δηλαδή έξοδα διατροφής, στέγασης, µόρφωσης, ένδυσης, ιατροφαρµακευτικής περίθαλψης, θέρµανσης, µεταφοράς και επικοινωνίας). Τέλος, θα πρέπει να αποδείξει ότι το δάνειο που έχει πάρει είναι συνδεδεµένο αποκλειστικά µε την αγορά πρώτης κατοικίας.

Σε πρώτη φάση στόχος της κυβέρνησης είναι να επιτευχθεί µία συµφωνία επί της αρχής µε τους θεσµούς και τον επόµενο µήνα να ολοκληρωθεί το σχέδιο νόµου και ει δυνατόν να ψηφιστεί στη Βουλή στα τέλη Φεβρουαρίου.

Πάντως ο υπουργός Οικονοµικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προσδιόρισε την έναρξη λειτουργίας του µόνιµου ολιστικού εξωδικαστικού µηχανισµού για το β’ εξάµηνο του 2019.