Τράπεζες - Εθελούσιες: Τέρμα τα «ελκυστικά» πακέτα - Πώς θα φύγουν 5.000 τραπεζουπάλληλοι

Ολοκληρώθηκε προ ημερών το τελευταίο πρόγραµµα εθελουσίας εξόδου της Εθνικής Τράπεζας και 620 εργαζόµενοι (ο στόχος ήταν 500 αποχωρήσεις) έσπευσαν να πάρουν το ελκυστικό πακέτο παροχών,καθώς το ανώτατο ποσό αποζηµίωσης (ανάλογα µε τα έτη υπηρεσίας και τη θέση) έφτασε στα 180.000 ευρώ, ή στα 157.000 ευρώ µετά από φόρους. Παράλληλα, οι αποχωρήσαντες έχουν το προνόµιο να αποπληρώνουν τα δάνειά τους µε χαµηλό επιτόκιο, καθώς και ιατροφαρµακευτικές καλύψεις.

Και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, καθώς οι τράπεζες που δέχονται ασφυκτικό πρέσινγκ από τους βασικούς μετόχους και τις ευρωπαικές Αρχές να μειώσουν τα λειτουργικά κόστη, πρέπει να προχωρήσουν σε μείωση προσωπικού και κλείσιμο υποκαταστημάτων.

Το νέο κύµα µε προγράµµατα εθελουσίας εξόδου το οποίο αναµένεται να κορυφωθεί µέσα στο 2019,  αφορά τουλάχιστον 5.000 τραπεζοϋπάλληλους οι οποίοι θα πρέπει να αποχωρήσουν.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα

Σύµφωνα µε τραπεζικές πηγές, η Πειραιώς και η Εθνική είναι εκείνες που αντιµετωπίζουν το µεγαλύτερο πρόβληµα στη µείωση προσωπικού, καθώς θα πρέπει να φύγουν περισσότεροι από 4.000 εργαζόµενοι, ενώ από τις άλλες δύο συστηµικές τράπεζες οι υπάλληλοι που θα αποχωρήσουν θα είναι λιγότεροι από 1.000 (και από τις δύο).

Ωστόσο το εγχείρημα της εθελούσιας δεν είναι τόσο εύκολο, καθώς από τη μία  οι δεξαµενές με εργαζόμενους µεγάλης ηλικίας (πάνω από τα 50-55 έτη) έχουν στερέψει, ενώ τα «πακέτα« παύουν να είναι πλεόν ελκυστικά

Μάλιστα, σε ό,τι αφορά την ΕΤΕ, καλά πληροφορηµένες πηγές αναφέρουν ότι από την 1η Ιανουαρίου τα «πακέτα» θα είναι µειωµένα κατά 30% και ότι από το καλοκαίρι θα κοπούν τα µπόνους και όσοι αποχωρούν θα λαµβάνουν µόνο την προβλεπόµενη από τον νόµο αποζηµίωση.

Θα πρέπει, επίσης, να σηµειωθεί ότι η διοίκηση της ΕΤΕ έχει ενηµερώσει τους αναλυτές ότι µέσα στο 2019 θα «κλείσει» 40 καταστήµατα (από τα 540 του δικτύου της).

Οπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, τα τελευταία χρόνια από την ΕΤΕ έχουν αποχωρήσει περισσότεροι από 3.000 εργαζόµενοι κάνοντας χρήση των προγραµµάτων εθελουσίας εξόδου.

Η Πειραιώς

Οπως αναφέραµε, η άλλη τράπεζα που θα «τρέξει» πρόγραµµα εθελουσίας εξόδου είναι η Πειραιώς. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από την Τράπεζα Πειραιώς θα πρέπει να αποχωρήσουν φέτος 2.000 άτοµα και µέχρι το τέλος του 2021 σχεδόν 5.000 άτοµα.

Πολύ µικρότερες είναι οι ανάγκες για µείωση του προσωπικού στις τράπεζες Alpha και Eurobank, όπως και για κλείσιµο καταστηµάτων.