Αντιδρούν οι δανειστές στην αύξηση του κατώτατου μισθού

Φρένο στην κατάργηση του υποκατώτατου μισθού επιχειρούν να βάλουν οι δανειστές, σύμφωνα με πληροφορίες οι οποίες μεταδόθηκαν στο δελτίο του Open Tv,

Κι αυτό, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται να ολοκληρωθούν τα σχετικά πορίσματα των αρμόδιων φορέων και των κοινωνικών εταίρων σχετικά με τις αναμενόμενες αυξήσεις.

Μάλιστα , σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέα Νεφελούδη, το μέτρο, σύμφωνα με τον μέχρι σήμερα σχεδιασμό, αναμένεται να ισχύσει αρχής γενομένης από την 1η Φεβρουαρίου 2019.

Ωστόσο, οι δανειστές, ασκούν έντονες πιέσεις, θεωρώντας  πως κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει προβλήματα στην αγορά εργασίας και στην ανταγωνιστικότητα.

Οι εμπειρογνώμονες

Από την πλευρά της η κυβέρνηση αντιτείνει τα πορίσματα των εμπειρογνωμόνων που εκτιμούν ότι οι κατώτατες αποδοχές μπορούν να αυξηθούν έως και 10%, χωρίς να υπάρξουν παρενέργειες στην απασχόληση.

Σε κάθε περίπτωση,το Μαξίμου φέρεται αποφασισμένο να μην υποχωρήσει.

Έτσι αναμένεται η υπουργική απόφαση για κατώτατο μισθό που θα διαμορφωθεί από τα 586 ευρώ περίπου στα 630 ευρώ το μήνα Η αύξηση δηλαδή θα κυμανθεί μεταξύ του 7% έως 8%. που σημαίνει από 41 έως 47 ευρώ επιπλέον..

Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει ανοδικά όλα τα επιδόματα και τα βοηθήματα του ΟΑΕΔ προς τους ανέργους.

Σημαντική αύξηση θα δουν οι εργαζόμενοι ηλικίας έως 25 ετών. Γι’ αυτούς τους εργαζομένους ισχύει μέχρι στιγμής ο υποκατώτατος μισθός, που όμως, σύμφωνα με τις εξαγγελίες, θα καταργηθεί και θα εξισωθεί με τον κατώτατο μισθό. Έτσι, για αυτή την κατηγορία εργαζομένων η αύξηση μισθού αναμένεται να αγγίξει τα 120 ευρώ.