Αναδρομικά ένστολων: Μια ανάλυση για τα ποσά που πιστώθηκαν

Από τα ακαθάριστα ποσά σύνταξης και µερισµάτων -και όχι από τον βαθµό και τα έτη υπηρεσίας- εξαρτώνται τα ποσά των αναδροµικών, σύµφωνα µε την εξήγηση που δίνουν ειδικοί στην ιστοσελίδα enstoloi.net.

Μια ανάλυση, την οποία υπογράφει ο Αχιλλέας Καρασαββίδης, επιχειρεί να προσεγγίσει το τι  συνέβη µε τα αναδροµικά των συνταξιούχων ενστόλων. Σύµφωνα µε τον κ. Καρασαββίδη, είναι εντελώς λανθασµένη η σύγκριση αναδροµικών µε βάση τους βαθµούς, τα έτη υπηρεσίας και την προέλευση. Ο ίδιος εξηγεί πως και τον ∆εκέµβριο του 2014 είχε παρατηρηθεί το ίδιο φαινόµενο, όταν πολλοί απόστρατοι είχαν λάβει και τότε µηδενικά αναδροµικά.

«Η αιτία των ελάχιστων ή µηδενικών αναδροµικών είναι η δυσανάλογη αύξηση ορισµένων µνηµονιακών κρατήσεων σε πολύ µεγαλύτερο ποσοστό από την αύξηση της ακαθάριστης σύνταξης» εξηγεί ο κ. Καρασαββίδης.

Σύµφωνα µε την ανάλυση του enstoloi.net, οι κρατήσεις (και τα αναδροµικά) εξαρτώνται από τα ακαθάριστα ποσά σύνταξης και µερισµάτων, και όχι από τον βαθµό και τα έτη υπηρεσίας. Οσοι είχαν ακριβώς ίδιο ποσό σύνταξης και ακριβώς ίδιο ποσό µερισµάτων έλαβαν ακριβώς τα ίδια αναδροµικά. Όµως, για διαφορά µόλις 20 ευρώ στη σύνταξη, ενδέχεται σε ειδικές περιπτώσεις τα αναδροµικά να διαφέρουν ακόµη και κατά εκατοντάδες ευρώ.

Οι αυξομειώσεις

Επίσης, σύµφωνα µε τις µηνιαίες αναλύσεις σύνταξης όλων των προηγουµένων ετών (2012-2016), οι κρατήσεις και το πληρωτέο ποσό ποτέ δεν ήταν σταθερά για µεγάλες χρονικές περιόδους, αλλά αυξοµειώνονταν συνεχώς, διότι πάντα υπήρχαν έκτακτες διαφοροποιήσεις (διαδοχικές µειώσεις µερισµάτων, αποκατάσταση 50%, αναδροµικά ποσά, αλλαγή ποσοστού περίθαλψης κ.λπ.), γεγονός που επηρεάζει την κατάσταση.

Κατά τον κ. Καρασαββίδη, είναι λάθος να αναµένει κάποιος περισσότερα αναδροµικά επειδή απλά λαµβάνει µεγαλύτερη σύνταξη. Σχεδόν µηδενικά αναδροµικά µπορεί να πάρει κάποιος µε µικρή, µεσαία ή υψηλή σύνταξη, εάν η σύνταξή του βρίσκεται σε συγκεκριµένο εύρος τιµών, εντός του οποίου αλλάζει το ποσοστό κάποιας κράτησης. Επίσης είναι λάθος -κατά τον ίδιο- να συγκρίνονται µόνο βαθµοί και έτη, διότι µπορεί να υπάρχουν διαφορές:

  • Στο έτος διαγραφής, διότι αλλάζει ο συντελεστής αναπλήρωσης στις παλιές συντάξεις. Π.χ., όποιος διαγράφηκε τον ∆εκέµβριο του 2010 λαµβάνει µεγαλύτερη σύνταξη από κάποιον που διαγράφηκε τον Ιανουάριο του 2011 (συµµαθητές µε ίδιο βαθµό και συντάξιµα έτη).
  • Στα διπλά εξάµηνα επικινδυνότητας, τα οποία επηρεάζουν σηµαντικά τη σύνταξη, άρα και τα αναδροµικά.
  • Στα ποσά µερισµάτων λόγω προέλευσης (διαφορετικά µερίσµατα ΜΤΣ/Ν/Α) ή λόγω αναγνώρισης χρόνου (π.χ. 5ετίας), καθώς ενδέχεται να υπάρχει σηµαντική διαφορά στα αναδροµικά λόγω διαφορετικού ποσοστού κράτησης του Ν. 4093.

Υπολογισµοί

Παραδείγµατα για περιπτώσεις στις οποίες παρατηρείται αύξηση µνηµονιακών κρατήσεων σε µεγαλύτερο ποσοστό από την αύξηση της ακαθάριστης σύνταξης, γεγονός που οδηγεί σε ελάχιστα ή µηδενικά αναδροµικά, παραθέτει ο κ. Καρασαββίδης.

Για παράδειγµα, η κράτηση του Ν. 4002 εφαρµόζεται στο ακαθάριστο ποσό σύνταξης (αφού αφαιρεθεί πρώτα η κράτηση του Ν. 3865). Το ποσοστό της εν λόγω κράτησης είναι 6% µετά τα 1.700€, µε όριο ασφαλείας (προς τα κάτω) τα 1.700€. Για παράδειγµα, στα 1.701€ αντιστοιχεί κράτηση 6%, δηλαδή 102€, αλλά αφαιρείται µόνο 1€ ώστε να αποµείνουν 1.700€. Αντίστοιχα, στα 1.765€ αντιστοιχεί κράτηση 6%, δηλαδή 106€, αλλά αφαιρούνται µόνο 65€, ώστε να αποµείνουν και πάλι 1.700€. Στα 1.809€ αντιστοιχεί κράτηση 6%, δηλαδή 109€, η οποία αφαιρείται ολόκληρη και αποµένουν πάλι 1.700€. Συνεπώς, εάν σε κάποιον αντιστοιχούσε ποσό 1.701 ευρώ πριν από την αποκατάσταση και µετά αυτό αυξήθηκε σε 1.809 ευρώ, η αύξηση λόγω µισθολογίου (τα 108€) «απορροφήθηκε» στο σύνολό της από την αύξηση στην κράτηση του Ν. 4002 και έτσι δεν προκύπτουν αναδροµικά.

Αντίστοιχα, η κράτηση του Ν. 3865 είναι η πρώτη που εφαρµόζεται από όλες τις µνηµονιακές κρατήσεις και ισχύει για ακαθάριστη σύνταξη άνω των 1.400 ευρώ, οπότε επηρεάζει ακόµη και τις σχετικά χαµηλές συντάξεις, µειώνοντας τα δικαιούµενα αναδροµικά.

Ρόλο-κλειδί παίζουν και οι κρατήσεις του Ν. 4093 του 2012, οι οποίες εφαρµόζονται τελευταίες µετά την αφαίρεση όλων των άλλων µειώσεων, οπότε, σύµφωνα µε τον κ. Καρασαββίδη, «είναι σχεδόν αδύνατο να γνωρίζει κάποιος εκ των προτέρων εάν επηρεάζονται ή όχι τα αναδροµικά της σύνταξής του από αυτή την κράτηση».

Τα ακαθάριστα μερίσματα

Η ιδιαιτερότητα αυτής της κράτησης είναι ότι το ποσοστό µείωσης της σύνταξης εξαρτάται και από τα ακαθάριστα µερίσµατα. Για παράδειγµα, για άθροισµα σύνταξης (µετά την αφαίρεση µνηµονιακών µειώσεων) και µερισµάτων 1.000-1.500€ η µείωση αγγίζει το 5%, για άθροισµα 1.500-2.000€ η µείωση φτάνει στο 10%, ενώ αν το συνταξιοδοτικό εισόδηµα ξεπερνά τα 2.000€, το «ψαλίδι» φτάνει στο 15%. Ορισµένες φορές τυχαίνει µετά την αποκατάσταση του µισθολογίου να αυξηθεί το άθροισµα (σύνταξη + µερίσµατα) πάνω από κάποιο όριο (είτε τα 1.500€ είτε τα 2.000€), οπότε αυξάνεται αντίστοιχα η κράτηση στη σύνταξη, επηρεάζοντας το ύψος των αναδροµικών.

Υπενθυµίζεται πως για τις χρονικές περιόδους πριν από 1/7/2015 λαµβάνεται υπόψη µειωµένο ποσοστό εισφοράς περίθαλψης 4%, αντί για 6%