Τι αλλάζει για φάρμακα-συνταγογράφηση από το 2019

Σειρά αλλαγών δρομολογεί το υπουργείο Υγείας ώστε ασθενείς που χρειάζονται θεραπείες να έχουν μικρότερη συμμετοχή, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις δεν θα χρειάζεται καν να πληρώνουν επιπλέον χρήματα για τα πολύτιμα φαρμακευτικά σκευάσματα, αφού όλο το κόστος θα καλύπτεται από το ασφαλιστικό ταμείο τους, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος της Κυριακής».

Hδη έχει σχεδιαστεί ο τρόπος με τον οποίο θα εφαρμοστεί η νέα πολιτική, η οποία θα ευνοήσει κυρίως τρεις κατηγορίες ασθενών: όσους θα παίρνουν γενόσημα, τους χρονίως πάσχοντες αλλά και όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα.

Άλλωστε, τα πρώτα μέτρα στα φάρμακα για να διευκολυνθούν οι πολίτες, έχουν υιοθετηθεί ενώ αναμένεται να επεκταθούν με το νέο έτος, προκειμένου να αποκομίσουν οφέλη όλο και περισσότεροι ασθενείς.

Για τους ογκολογικούς ασθενείς

Ένα από τα βασικά μέτρα που αφορά τους ογκολογικούς ασθενείς είναι ότι πλέον δεν θα χρειάζεται να πληρώνουν συμμετοχές για φάρμακα που σχετίζονται με τις παρενέργειες της νόσου, τα οποία επιβαρύνουν ακόμη και με 200 ευρώ τον μήνα τις τσέπες των πασχόντων.

Ετσι, εκτός της δωρεάν χορήγησης φαρµάκων που σχετίζονται µε τη θεραπεία της κύριας νόσου, πλέον θα χορηγούνται µε µηδενική συµµετοχή και φάρµακα που αφορούν τις επιπλοκές της ασθένειας ή τις παρενέργειες της θεραπευτικής αγωγής (π.χ. σκευάσµατα υποστηρικτικά της χηµειοθεραπείας ή ακτινοθεραπείας, αντιεµετικά, αντιθροµβωτικά, αναλγητικά, κορτιζονούχα σκευάσµατα, αντιβιοτικά για λοιµώξεις που συνδέονται µε τη χηµειοθεραπεία κ.λπ.).

Όσοι ασθενείς δεν προτιµούν τα πρωτότυπα που όµως έχουν χάσει την πατέντα τους και επιλέγουν να ακολουθήσουν θεραπεία µε γενόσηµα θα έχουν µικρότερη συµµετοχή στην αγορά τους, ενίοτε και µηδενική, ανάλογα µε το ποσό που αποζηµιώνει ο ΕΟΠΥΥ.

Το ένα ευρώ στις συνταγές

Παρότι δεν καταργήθηκε το µέτρο που επιβάλλει κάθε ασθενής να πληρώνει επιπλέον 1 ευρώ ανά συνταγή στο φαρµακείο, όπως είχε δεσµευτεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αλλά πλέον κάθε συνταγή µπορεί να περιλαµβάνει πάνω από τρία φάρµακα. Αυτό σηµαίνει ότι ο ασθενής θα εξοικονοµεί πλέον τουλάχιστον ένα ευρώ ανά συνταγή, το οποίο απαιτούνταν να δαπανήσει προκειµένου να εκτελέσει δεύτερη συνταγή. Ηδη η κατάργηση του περιορισµού των τριών φαρµάκων ανά συνταγή απάλλαξε τους ασθενείς από 20 εκατ. ευρώ τους τελευταίους µήνες

Πρωτόκολλα στην συνταγογράφηση

Στο µεταξύ, με στόχο να µειωθεί η άσκοπη συνταγογράφηση που αυξάνει τη φαρµακευτική δαπάνη κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, κάνοντας όµως και τους ασθενείς συχνά να προµηθεύονται φάρµακα χωρίς ουσιαστικά να τα χρειάζονται, έχει ξεκινήσει σταδιακά να εφαρµόζεται ένα σύστηµα ελέγχου των συνταγών που εκδίδονται.

Ήδη έχουν καταρτιστεί πρωτόκολλα συνταγογράφησης για πολλές ασθένειες, ενώ σκοπός είναι να καλυφθούν σχεδόν όλες οι παθήσεις. Τα πρωτόκολλα συνταγογράφησης είναι προκαθορισµένα βήµατα που πρέπει να ακολουθεί το ιατρικό προσωπικό της χώρας στη θεραπεία των ασθενών.

Ειδικότερα, οι γιατροί µε τα νέα πρωτόκολλα θα πρέπει πριν συνταγογραφήσουν κάποια φάρµακα να τηρούν µια σειρά στη θεραπεία των ασθενών και κάποιες οδηγίες.

Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να δίνονται πρώτα παλαιότερα και δοκιµασµένα φάρµακα, πριν η αγωγή γίνει µε σύγχρονα σκευάσµατα πιο ακριβά.

Προτεινόμενα για εσάς