Εργασιακό: Οι «νόμοι της σκλαβιάς» καθιερώνονται στην Ευρώπη

Παρά τα µαζικά συλλαλητήρια και τις πολυπληθείς συγκεντρώσεις που πραγµατοποιήθηκαν την περασµένη εβδοµάδα στη Βουδαπέστη κατά της ουγγρικής κυβέρνησης, ο «νόµος της σκλαβιάς», όπως ονοµάστηκε, ψηφίστηκε τελικά εν µέσω αποδοκιµασιών από την αντιπολίτευση. Ο νέος νόµος επιτρέπει στους εργοδότες να αυξάνουν τις ώρες υπερωριακής εργασίας από 250 σε 400 τον χρόνο.

Το δωδεκάωρο στην Αυστρία, και η εξαήµερη εργασία στην Ουγγαρία είναι πια καθεστώς.  Η νέα τάση, αυτή των πιο ευέλικτων και ελαστικών µορφών εργασίας, βρίσκουν πρόσφορο έδαφος σε χώρες της Ευρώπης, που δείχνουν πρόθυμες να υιοθετήσσουν τις τακτικές της Ουγγαρίας και της Αυστρίας. Η µία µετά την άλλη  ευρωπαϊκές κυβερνήσεις υιοθετούν νέους αντεργατικούς νόµους, καταστρατηγώντας δικαιώµατα και κατακτήσεις δεκαετιών…

Πολωνία και άλλες πρώην ανατολικές χώρες

Τον ίδιο δρόμο ετοιμάζεται να ακολουθήσουν  Πολωνία και άλλες πρώην ανατολικές χώρες, οι οποίες, έτσι και αλλιώς, δεν έχουν καταφέρει να εναρµονιστούν µε τον µέσο όρο της εργασιακής πραγµατικότητας της Βόρειας Ευρώπης.

Παράγοντες των Βρυξελλών εκτιµούν ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός Ορµπαν και ο Αυστριακός καγκελάριος Σεµπάστιαν Κουρτς αποτελούν το νέο πρότυπο των ηγετών της ΕΕ που µε αντιµεταναστευτική ρητορική και λαϊκιστικά επιχειρήµατα έχουν καταφέρει να επικρατήσουν στις χώρες τους. Με τη δύναµη της υποστήριξης της πλειοψηφίας, καταφέρνουν να «κανονικοποιήσουν» τις αντεργατικές νοµοθεσίες, κάνοντας στην… Αυστροουγγαρία µόνο την αρχή.

«Ξεπούλημα»

Η αντιπολίτευση κατηγορεί ευθαρσώς τον πρωθυπουργό Βίκτορ Ορµπαν για «ξεπούληµα» της κυβέρνησής του στη Γερµανία και την αυτοκινητοβιοµηχανία της. Η Ουγγαρία θεωρείται από τους ξένους επενδυτές χώρα χαµηλού εργατικού κόστους, µε καλά εκπαιδευµένο εργατικό δυναµικό, αλλά και αδύναµα συνδικάτα.

Καθόλου τυχαίο δεν πρέπει να εκτιµάται το γεγονός ότι στο έδαφός της λειτουργούν εδώ και χρόνια εργοστάσια παραγωγής αυτοκινήτων κυρίως γερµανικών συµφερόντων. «Ο τρόπος εργασίας και η νοοτροπία των εργαζοµένων στην Ουγγαρία θυµίζουν πολύ αυτόν της Γερµανίας: οι άνθρωποι δουλεύουν πολύ, είναι συνεπείς και αξιόπιστοι.

Αυτό το “πακέτο” είναι ιδιαιτέρως δελεαστικό για τις γερµανικές εταιρείες που έχουν ανοίξει πολλά εργοστάσια στη χώρα» εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» ο δηµοσιογράφος του Euronews, Σάντορ Ζίρος.

Πράγµατι, λειτουργούν πολλά εργοστάσια και η προσφορά εργασίας είναι µεγάλη, µε αποτέλεσµα η απασχόληση να φτάνει υψηλά ποσοστά. Τα πράγµατα πάνε καλά και στην ουγγρική οικονοµία, που σηµειώνει ανάπτυξη.

Ο κατώτατος µισθός κυµαίνεται γύρω στα 500 ευρώ για τους ανειδίκευτους εργάτες, γύρω στα 750 ευρώ καθαρά για τα «λευκά κολάρα». Βέβαια, την ίδια στιγµή, έχει αυξηθεί δραµατικά το κόστος ζωής στη χώρα.

Brain drain

«Επειδή ακριβώς οι µισθοί είναι χαµηλοί για το εξειδικευµένο προσωπικό, υπάρχει αυτό που έχετε και εσείς στην Ελλάδα: διαρροή εγκεφάλων. Πολλοί µηχανικοί, για παράδειγµα, έχουν βρει δουλειά στη Γερµανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι οι εργοδότες θα πληρώνουν για τις υπερωρίες αυτές τρία χρόνια µετά, αλλά η κυβέρνηση το διαψεύδει. Ακόµη και να µην ισχύει όµως, το θέµα είναι κατά πόσο οι εργαζόµενοι θα έχουν τη δυνατότητα να αρνηθούν την υπερωριακή εργασία στους εργοδότες τους.

Είναι πιθανό πως µεγάλη µερίδα εργαζοµένων, όπως εκείνοι που απασχολούνται στην περιφέρεια της Ουγγαρίας, θα είναι υποχρεωµένοι να δουλέψουν όχι για οκτώ, αλλά για 10 ώρες…» εξηγεί ο Σάντορ Ζίρος.