To παράδοξο της αμερικανικής οικονομίας: Πάνω η ανάπτυξη, κάτω οι μετοχές στη Wall Street

Οι επενδυτές αντιμετωπίζουν το εξής σπάνιο (και συνήθως ανησυχητικό) παράδοξο: Η αμερικανική οικονομία δε δείχνει να αντιμετωπίζει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Ωστόσο οι μετοχές μας λένε μια διαφορετική «ιστορία».

Εξαιρουμένων αυτοκινήτων και βενζίνης, τα στοιχεία για το αμερικανικό λιανεμπόριο δείχνουν πως η αγορά αναπτύχθηκε με γρηγορότερο ρυθμό από ότι ανέμεναν οι αναλυτές το Νοέμβριο, φανερώνοντας πως «ο Αμερικανός καταναλωτής ζει και βασιλεύει».

Αυτό οδήγησε τη Fed να αναθεωρήσει προς τα πάνω την πρόβλεψή της για την τριμηνιαία ανάπτυξη του ΑΕΠ στο 3% από 2,4%. Την ίδια ώρα όμως, ο S&P 500, ο δείκτης-βαρόμετρο της αμερικανικής αγοράς (και κατ’ επέκταση των αγορών του πλανήτη), βούτηξε 1,5% ενώ στο τρίμηνο έχει υποχωρήσει κατά 10%.

Αν η πρόβλεψη της Fed επιβεβαιωθεί, τότε θα είναι η πρώτη φορά από το 2010 που η οικονομία αναπτύσσεται κατά 3% και στο ίδιο διάστημα η αγορά καταρρέει κατά 10%.

«Είναι ολοφάνερο πως η οικονομία δεν επιβραδύνεται τόσο γρήγορα όσο υπαινίσσονται οι αγορές», δηλώνει ο Neil Dutta, επικεφαλής οικονομολόγος της Renaissance Macro Research. «Το σημαντικό είναι πως η καταναλωτική εμπιστοσύνη είναι ισχυρή, γεγονός που φανερώνει ότι η εξίσου ισχυρή αγορά εργασίας και οι χαμηλές τιμές καυσίμων αντισταθμίζουν την πτώση στις μετοχές».

ΠΗΓΗ: Bloomberg/newmoney.gr