Αναδρομικά: Πληρώθηκαν οι ένστολοι, σε δόσεις οι υπόλοιποι

Γιατροί του ΕΣΥ και πανεπιστημιακοί θα πρέπει να κάνουν υπομονή καθώς γραφειοκρατικά εμπόδια έχουν μπλοκάρει την πληρωμή τους

Ο κουμπαράς με τα 820 εκατ. ευρώ των αναδρομικών μπορεί να άνοιξε, αλλά η καταβολή των ποσών στους δικαιούχους των ειδικών μισθολογίων γίνεται σε δόσεις. Οι πρώτοι που είδαν φουσκωμένους τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους ήταν οι ένστολοι. Οι υπόλοιποι δικαιούχοι και κυρίως οι γιατροί του ΕΣΥ και οι πανεπιστημιακοί θα πρέπει να κάνουν υπομονή καθώς γραφειοκρατικά εμπόδια έχουν μπλοκάρει την πληρωμή τους.

Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι τα αναδρομικά που δικαιούνται θα πληρωθούν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, ενώ χθες με εξαιρετικά επείγον έγγραφό του το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες ζητά την άμεση υλοποίηση των κοινών υπουργικών αποφάσεων. Με τις αποφάσεις αυτές ορίζεται καταληκτική ημερομηνία πληρωμής η 27η Ιανουαρίου 2019. Τα αναδρομικά για τους απόστρατους και τους συνταξιούχους προβλέπεται να καταβληθούν την ερχόμενη Παρασκευή στις 21 Δεκεμβρίου.

Με τις οικονομικές υπηρεσίες των υπουργείων Εθνικής Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη να έχουν προετοιμαστεί εγκαίρως, οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, οι λιμενικοί και οι πυροσβέστες ήταν οι πρώτοι που πήραν τον χριστουγεννιάτικο μποναμά.

Από το απόγευμα της Τετάρτης πιστώθηκαν στους λογαριασμούς τους τα καθαρά ποσά των αναδρομικών που προέκυψαν μετά και τις κρατήσεις. Τα χρήματα που είδαν στους λογαριασμούς τους κυμαίνονται από 400 ευρώ έως και πάνω από 8.000 ευρώ ανάλογα με τον βαθμό, την οικογενειακή κατάσταση και τα χρόνια υπηρεσίας. Τα καθαρά ποσά που μπήκαν στην τσέπη τους είναι κουρεμένα λόγω των κρατήσεων έως 35% του συνολικού εφάπαξ ποσού, αφού εκτός από τον φόρο εισοδήματος 20% που παρακρατήθηκε, έχουν επιβληθεί περαιτέρω κρατήσεις (νοσοκομειακή περίθαλψη και εισφορές).

Ειδικοί Φρουροί

Χωρίς αναδρομικά έμειναν 4.609 άτομα από το αστυνομικό προσωπικό. Πρόκειται κυρίως για ειδικούς φρουρούς καθώς και αστυφύλακες – υπαρχιφύλακες που προέρχονται από ειδικούς φρουρούς, οι οποίοι προαναγγέλλουν συγκεντρώσεις με τα υπηρεσιακά αλεξίσφαιρα γιλέκα τους. Οι συγκεκριμένοι δεν έλαβαν αναδρομικά καθώς σύμφωνα με το σκεπτικό της κυβέρνησης:

– με τις διατάξεις του Ν. 4093/2012 έλαβαν αύξηση στον βασικό μισθό και το χρονοεπίδομα,

– με τις διατάξεις του Ν. 4307/2014 έλαβαν αναδρομικές αποδοχές για την τριετία 2012-2014, καθώς λόγω της μεταβολής των συντελεστών επήλθε αύξηση στα επιδόματα Ειδικής Απασχόλησης, Ευθύνης, Εξομάλυνσης και Ειδικών Συνθηκών, ενώ ο βασικός τους μισθός και το χρονοεπίδομα παρέμειναν σταθερά. Συνεπώς έλαβαν τότε αναδρομικά επί των ως άνω επιδομάτων,

– με τις πρόσφατες διατάξεις του Ν. 4575/2018 τα αναδρομικά υπολογίστηκαν με βάση τις συνολικές αποδοχές (περιλαμβανομένων των επιδομάτων) που ίσχυαν στις 31-7-2012.

Οι γιατροί του ΕΣΥ

Στο μέτωπο των γιατρών του ΕΣΥ, πληροφορίες αναφέρουν ότι η σύνταξη των καταστάσεων με τους γιατρούς και τα ποσά που δικαιούνται βρίσκεται στην τελική φάση για να προωθηθούν στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών και στη συνέχεια να πιστωθούν στους λογαριασμούς των γιατρών. Το ποσό που περιμένουν να εισπράξουν οι γιατροί ανέρχεται συνολικά σε 185 εκατ. ευρώ και μετά τις κρατήσεις περιορίζεται σε 115 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο θα μοιραστεί σε περίπου 20.000 γιατρούς.

Το πρόβλημα με τους γιατρούς προέκυψε γιατί δεν υπήρχαν τόσο στα νοσοκομεία όσο και στα κέντρα υγείας οι καταστάσεις με τους γιατρούς που εργάζονταν το διάστημα που αφορά η επιστροφή των αναδρομικών. Επομένως τα τμήματα μισθοδοσίας θα έπρεπε να συντάξουν από την αρχή τις καταστάσεις με τους γιατρούς που εργάζονταν στο νοσοκομείο ή στο κέντρο υγείας και τη βαθμίδα που είχαν τη συγκεκριμένη περίοδο. Οι καταστάσεις έχουν πάρει ηλεκτρονική μορφή και θα αποσταλούν για να ξεκλειδώσει η πληρωμή των αναδρομικών.

In.gr