Τα «συν» και τα «πλην» της χωριστής φορολογικής δήλωσης των συζύγων

Τη δυνατότητα υποβολής ξεχωριστής φορολογικής δήλωσης για έγγαμα ζευγάρια, καθώς και τα μέρη συμφώνου συμβίωσης, δίνει το πολυνομοσχέδιο, μετά και από σχετική απόφαση του ΣτΕ.

Η νέα διαδικασία δίνει διέξοδο κυρίως σε αυτούς που έχουν προβλήματα με οφειλές του ενός συζύγου στο Δημόσιο.

Τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα της ξεχωριστής φορολογικής δήλωσης για τους συζύγους είναι- σύμφωνα με την εφημερίδα Εθνος– τα εξής:

Μειονεκτήματα

  • Συνεπάγεται διπλάσιο κόστος σε χρόνο και αμοιβές σε φοροτεχνικούς για την ορθή συμπλήρωσή τους.
  • Οι φορολογούμενοι χάνουν το ευεργέτημα της μεταφοράς εισοδήματος από τον έναν σύζυγο στον άλλον, για την κάλυψη τεκμηρίων. Για παράδειγμα είναι πολύ συχνή η περίπτωση που ο σύζυγος είναι ελεύθερος επαγγελματίας και δηλώνει μικρό εισόδημα και η σύζυγος μισθωτή. Λόγω της άθροισης των εισοδημάτων καλύπτονται τα τεκμήρια διαβίωσης και έτσι δεν προκύπτει πρόσθετος φόρος για τον σύζυγο.
  • Η δαπάνη με αποδείξεις ή ηλεκτρονικό χρήμα που είναι απαραίτητη για την παροχή της έκπτωσης φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο δεν μεταφέρεται από τον έναν σύζυγο στον άλλον, όταν δεν επαρκεί για τον έναν σύζυγο.
  • Σε αρκετές περιπτώσεις επίσης οι οικογένειες κινδυνεύουν να χάσουν μια σειρά από επιδόματα, όπως είναι το επίδομα παιδιών ή πετρελαίου θέρμανσης καθώς βασικό κριτήριο είναι το οικογενειακό και όχι το ατομικό εισόδημα.

Πλεονεκτήματα

  • Δεν γίνεται συμψηφισμός μεταξύ του αποτελέσματος της εκκαθάρισης
  • Δεν μπλοκάρεται από την εφορία η έκδοση φορολογικής ενημερότητας του ενός συζύγου όταν ο άλλος σύζυγος έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση.
  • Κάθε σύζυγος καθορίζει ανεξάρτητα την πληρωμή του φόρου εισοδήματος.

Να δηλωθεί έως τις 28 Φεβρουαρίου

Για να μην υποβάλουν κοινή δήλωση αρκεί ο ένας από τους δύο συζύγους να υποβάλει το αργότερο ως τις 28 Φεβρουαρίου δήλωση για την πρόθεσή του να κάνει ατομική φορολογική δήλωση. Αυτή δεσμεύει και τον άλλο σύζυγο.

Στην περίπτωση ξεχωριστών φορολογικών δηλώσεων κάθε σύζυγος “χρεώνεται” το τεκμήριο διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων που του αναλογεί με βάση τα περιουσιακά του στοιχεία. Επιπλέον κάθε σύζυγος θα χρεώνεται το τεκμήριο ελάχιστης αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης ύψους 3.000 ευρώ, αντί για 5.000 ευρώ που χρεώνεται στο ζευγάρι στην περίπτωση κοινής δήλωσης.

Το εισόδημα και οι αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων των προστατευόμενων τέκνων βαρύνουν, στην περίπτωση ξεχωριστής δήλωσης, τον σύζυγο με το υψηλότερο εισόδημα. Αν τα εισοδήματα είναι ίσα, τότε βαρύνουν τον πατέρα.