"Η ελληνική οικονομία δεν έχει ξεπεράσει πλήρως τη κρίση" υπογραμμίζει ο Στουρνάρας

Το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για την μείωση των κόκκινων δανείων των τραπεζών αποτελεί απλή και συστημική λύση, ανέφερε ο Διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας σήμερα σε συνέδριο στο Βερολίνο.

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι παρά τις θετικές εξελίξεις που έχουν σημειωθεί στην Ελλάδα, υπάρχει μία σειρά δεικτών του τραπεζικού και χρηματοοικονομικού τομέα που δίνουν μια μικτή εικόνα. «Για παράδειγμα, η ετήσια μεταβολή των χορηγήσεων προς τον μη χρηματοοικονομικό τομέα παραμένει σε αρνητικό επίπεδο και τα επιτόκια των τραπεζικών δανείων αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο», σημείωσε.

Επιπλέον, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εμφανίζουν μεταβλητότητα και ενισχύθηκαν περαιτέρω, εν τω μέσω ευρύτερων επενδυτικών ανησυχιών που σχετίζονται με τους πολιτικούς κινδύνους στην Ιταλία και την αυξημένη μεταβλητότητα στις αναδυόμενες αγορές, καθώς και ανησυχιών αναφορικά με πιθανή αντιστροφή των νομοθετημένων μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, μετά το τέλος του προγράμματος.

“Η ελληνική οικονομία δεν έχει ξεπεράσει πλήρως τη κρίση”

«Επομένως, οι ελληνικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά συνεχίζουν να βρίσκονται αντιμέτωποι με υπερβολικά υψηλά κόστη δανεισμού, γεγονός που υποδεικνύει ότι η ελληνική οικονομία δεν έχει ξεπεράσει πλήρως την κρίση», υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας.

Επιπλέον, ο ίδιος υπογράμμισε ότι η κατάσταση για την ελληνική οικονομία έχει σαφώς βελτιωθεί μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων προσαρμογής, ωστόσο όπως είπε προκειμένου να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών απαιτείται συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Επίσης υποστήριξε ότι η χώρα δεν θα πρέπει να παρεκκλίνει από τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του προγράμματος.

Η Τράπεζα της Ελλάδος, όπως ανέφερε προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιταχυνθεί μεσοπρόθεσμα. Όμως προειδοποίησε ότι ελλοχεύουν κίνδυνοι. Όπως είπε, την τελευταία οκταετία η Ελλάδα έχει εφαρμόσει ένα γενναίο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και προσαρμογής. Παρόλα αυτά υπάρχουν αρκετά μέτωπα που παραμένουν ανοικτά όπως το υψηλό επίπεδο του δημόσιου χρέους, τα «κόκκινα» δάνεια, η υψηλή ανεργία, το brain drain, το επενδυτικό κενό και τα σχετικά υψηλά ποσοστά φτώχειας στους πολίτες.

Όπως είπε, η εγχώρια αποταμίευση είναι ανεπαρκής για να καλυφθούν οι επενδυτικές ανάγκες της οικονομίας, οπότε είναι κρίσιμο να προσελκυσθούν άμεσες ξένες επενδύσεις, μέσω της μείωσης της γραφειοκρατίας και της επιτάχυνσης του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Από το newsroom του economico.gr