Οι «κρυφές» μειώσεις συντάξεων με το «κόλπο» της προσωπικής διαφοράς

Μπορεί να μην τους κόβονται οι συντάξεις προς το παρόν, αλλά 2 εκατομμύρια συνταξιούχοι, πέφτουν θύματα της παγίδας που έστησε η κυβέρνηση  με την «προσωπική διαφορά», η οποία με τον τρόπο που υπολογίζεται μπορεί να ψαλιδιστεί ανά πάσα στιγμη.

Σύμφωνα με ανάλυση του «Ελεύθερου Τύπου», το…κόλπο έχει ως εξής: Από  1η Ιανουαρίου οι συντάξεις επανυπολογίζονται, σύμφωνα με τις επιταγές του νόμου Κατρούγκαλου.

Οι συντάξεις των παλαιών συνταξιούχων χωρίζονται σε τρία μέρη:

1. Την ανταποδοτική που υπολογίστηκε βάσει ετών ασφάλισης και μισθού.

2. Την εθνική σύνταξη που είναι μεταξύ 346 και 384 ευρώ για όσους έχουν αποχωρήσει με 15 ως 20 έτη και άνω με πλήρες όριο ηλικίας, ενώ για όσους αποχώρησαν με μειωμένο όριο ηλικίας το ποσό κυμαίνεται από 242 ευρώ ως 268 ευρώ.

3. Και πλέον με την «προσωπική διαφορά», που δεν αποτελεί πλέον ποσό σύνταξης, αλλά είναι η διαφορά που προκύπτει στη νέα σύνταξη (ανταποδοτική+εθνική) σε σχέση με τη σύνταξη που λαμβάνουν σήμερα.

O  νόμος Κατρούγκαλου στην πραγματικότητα εξαφανίζει τα επιδόματα στις συντάξεις και τους ασφαλισμένους, που βλέπουν μετά τον επανυπολογισμό αυτά να μετατρέπονται σε προσωπική διαφορά, η οποία ανά πάσα στιγμή μπορεί και να μειωθεί.  Να σημειωθεί ότι  η αυτή η προσωπική διαφορά σε πολλές περιπτώσεις φτάνει ή και ξεπερνάει τα 400 ευρώ, που ποσά που πλέον θα βρίσκονται υπό καθεστώς μια πιθανής περικοπής

Τις προσωπικές διαφορές θα τις δουν οι περισσότεροι συνταξιούχοι τυπώνοντας το ενημερωτικό σημείωμα σύνταξης, με την πληρωμή της 19-21 Δεκεμβρίου 2018.

‘Ενα παράδειγμα του πως «κονταίνουν» οι συντάξεις

Αν σήμερα ένας συνταξιούχος του ΙΚΑ παίρνει 1.100 ευρώ αλλά με τον επανυπολογισμό βάσει νόμου Κατρούγκαλου η σύνταξη (ανταποδοτική και εθνική) βγαίνει στα 830 ευρώ, σημαίνει ότι τα 1.100 που παίρνει υπερβαίνουν κατά 270 ευρώ το ποσό που του βγάζει ο «νόμος Κατρούγκαλου». Η προσωπική διαφορά δηλαδή είναι 270 ευρώ. Στην πληρωμή του επόμενου μήνα θα δει στο ενημερωτικό του ότι η σύνταξη των 1.100 ευρώ, μειώθηκε στα 830 ευρώ και τα άλλα 270 ευρώ θα του καταβάλλονται ως προσωπική διαφορά. Στην πράξη θα παίρνει το ίδιο με σήμερα σύνολο (830+270=1.100), αλλά ως σύνταξη θα θεωρούνται τα 830 ευρώ και τα 270 ευρώ θα είναι η προσωπική διαφορά. Σήμερα στο ενημερωτικό του, η σύνταξη είναι 1.100 ευρώ χωρίς να υπάρχει κανένας διαχωρισμός.

Από τη στιγμή που η σύνταξη έχει προσωπική διαφορά, αυτό σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να πέσει το ψαλίδι ανάλογα με το αν πιάνονται ή δεν πιάνονται οι στόχοι των πλεονασμάτων.

Το κέρδος για τους συνταξιούχους είναι ότι αποφεύγουν τις μειώσεις, αλλά το κόλπο της κυβέρνησης είναι ότι πέρασε τις προσωπικές διαφορές στις συντάξεις που κρύβουν μελλοντικές περικοπές.