«Αριστερή» πρωτιά στη μείωση μισθών

Μπορεί η κυβέρνηση να επαίρεται για την μείωση της ανεργίας-με τα ποιοτικά  στοιχεία να δείχνουν ότι αυτή η μείωση στην πραγματικότητα να είναι μια «φούσκα», αλλά οι μισθοί έχουν πάρει, για τα καλά, την κατηφόρα.

Το 2017 οι πραγματικοί μισθοί στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 3,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η μείωση αυτή είναι η μεγαλύτερη από το 2013 αλλά και η μεγαλύτερη στην Ευρώπη για το 2017, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO).

Τα στοιχεία της έκθεσης του ILO αποκαλύπτουν πόσο δύσκολη ήταν για τους μισθωτούς ολόκληρη η προηγούμενη δεκαετία, κατά την οποία οι πραγματικοί μισθοί στην Ελλάδα μειώνονταν 3,1% τον χρόνο κατά μέσον όρο. Ωστόσο η διαχείριση της κρίσης στην αγορά εργασίας από την υποτιθέμενη Αριστερή κυβέρνηση, μετά το 2015 ήταν εξίσου αναποτελεσματική και σε πολλά επίπεδα χειρότερη από τους προκατόχους της.

Μερική απασχόληση

Η πτώση, τα τελευταία χρόνια, οφείλεται όχι μόνο στις άμεσες μειώσεις μισθών, αλλά και στη μετάβαση πολλών εργαζομένων σε καθεστώτα μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης.

Ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής των πραγματικών (δηλαδή όταν υπολογίζεται η επίπτωση του πληθωρισμού) μισθών στην Ελλάδα είναι σχεδόν πέντε φορές χειρότερος από της Ιταλίας (-0,6%), όπου οι μισθωτοί επίσης έχασαν μια ολόκληρη δεκαετία. Η εικόνα επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο εάν εξεταστεί ολόκληρη η περίοδος 2000-2017, διότι οι πραγματικοί μισθοί μειώνονταν με μέσο ρυθμό 3,5% τον χρόνο.

Αδύναμο φύλο,ακόμη,οι γυναίκες

Το χάσμα στις αμοιβές (μέσο ωρομίσθιο) ανδρών και γυναικών ανέρχεται (μέσος όρος) στο 12,5% εις βάρος των γυναικών, στην Κύπρο στο 12,6%, στη Γερμανία στο 21,5%, στην Εσθονία στο 23,8% και στη Σλοβενία στο 4,5%.

Μια σύγκριση της μεταβολής των μισθών στην Ελλάδα σε σύγκριση με τις λεγόμενες υπόλοιπες «μνημονιακές» χώρες αποκαλύπτει το μέγεθος του προβλήματος στην Ελλάδα. Στην Ισπανία ο μέσος πραγματικός μισθός μειωνόταν τη δεκαετία 2008-2017 κατά 0,3% τον χρόνο. Στην Κύπρο αυξήθηκε μόλις κατά 0,2% μ.ό. τον χρόνο, αλλά τουλάχιστον υπήρξε αύξηση. Στην Ιρλανδία καταγράφεται επίσης αναιμική αύξηση 0,3% και στην Πορτογαλία αύξηση 0,4%.

Αλλά και διεθνώς η κατάσταση δεν είναι ρόδινη, με τους πραγματικούς μισθούς στην Ευρώπη να μένουν στάσιμοι το 2017 και παγκοσμίως να αναπτύσσονται με ρυθμό μόλις 1,8%, τον χαμηλότερο από το 2008.

Από το newsroom του economico.gr με επεξεργασία στοιχείων της έκθεσης του ILO από την «Καθημερινή»