Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος. Αμηχανία σε δύο Τράπεζες για τα χρέη του μεγιστάνα

«Κόκκινο» χτύπησαν πλέον οι υπέρογκες οφειλές της Χαλυβουργικής του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου προς τις τράπεζες και τη ΔΕΗ με την πάλαι ποτέ κραταιά βιομηχανία να βρίσκεται μια ανάσα πριν από την πτώχευση. Σύσσωμοι οι πιστωτές είναι έτοιμοι να βγάλουν στο σφυρί τα υπάρχοντα της κλειστής από το 2013 επιχείρησης.

Κι ενώ οι τράπεζες, στις οποίες η Χαλυβουργική έχει συνολικά δάνεια 408 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν πληρώνει (ούτε τόκους, ούτε κεφάλαιο) από το 2016, δεν λάμβαναν έως σήμερα καμία απόφαση, η πυροδότηση των εξελίξεων έρχεται από τη ΔΕΗ, στην οποία χρωστά 31 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Αναστασίας Παπαιωάννου για την Real. 

Την ίδια στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη δικαστική διένεξη στην οικογένεια Αγγελόπουλου, με τους υιούς Γιώργο και Παναγιώτη να έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη εναντίον του πατέρα τους Κωνσταντίνου και να διεκδικούν την περιουσία

Ωστόσο, η διένεξη δεν αφορά τη Χαλυβουργική, για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της οποίας ο Κ. Αγγελόπουλος, μέσω ανακοίνωσης, ξεκαθαρίζει ότι «δεν υφίσταται δικαστική αμφισβήτηση για τη διαχείριση της εταιρείας. Ημουν, είμαι και θα είμαι ο μοναδικός χρηματοδότης της Χαλυβουργικής».

Για το θέμα της ΔΕΗ, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης αποφάσισε η εταιρεία ηλεκτρισμού να περιμένει μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου και έως τότε να μην κόψει το ρεύμα.

«Αμηχανία» στις τράπεζες

Παρ’οτι τα φουγάρα της Χαλυβουργικής έχουν σβήσει από το 2013 και ο βιομήχανος  σταμάτησε να πληρώνει τα δάνεια 408 εκατ. ευρώ  από το 2016, οι τράπεζες δεν έδρασαν εγκαίρως, με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκονται εκτεθειμένες με εκατομμύρια ευρώ «κόκκινα» δάνεια.

Η υπόθεση της Χαλυβουργικής χαρακτηρίζεται από τους τραπεζίτες ιδιαίτερα σύνθετη, καθώς ο Κ. Αγγελόπουλος, συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση, έχει στηρίξει αρκετές φορές ορισμένα από τα πιστωτικά ιδρύματα, μέσω τοποθέτησης αρκετών εκατομμυρίων ευρώ στις κατά καιρούς αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Εξαιρείται η Alpha Bank, η οποία έχει καταγγείλει το μερίδιο των δανείων που της αναλογούν και τα οποία προσδιορίζονται στα 10- 15 εκατ. ευρώ (σ.σ.: πρόκειται για την τράπεζα που έχει δώσει τα λιγότερα δάνεια στη βιομηχανία).

Το μεγαλύτερο κομμάτι του δανεισμού της Χαλυβουργικής το έχει στα βιβλία της η Εθνική Τράπεζα και το ποσό ανέρχεται σε 250 εκατ. ευρώ. Ακολουθεί η Τράπεζα Πειραιώς με 140-150 εκατ. ευρώ, ενώ η επιχείρηση δεν έχει πάρει δάνεια από τη Eurobank.

Εν αναμονή

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι τράπεζες, μολονότι δεν υπάρχει διάθεση να τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια του Κ. Αγγελόπουλου, αναγκαστικά μετά την εξέλιξη με τη ΔΕΗ ανασύρουν τον φάκελο «Χαλυβουργική» και περιμένουν την απόφαση της Δικαιοσύνης (για τη διαμάχη μεταξύ υιών και πατέρα), προκειμένου να συνεννοηθούν με τον (νέο) ιδιοκτήτη της βιομηχανίας. «Το εργοστάσιο είναι κλειστό. Η τιμή του χάλυβα σε παγκόσμιο επίπεδο δεν ευνοεί τον κλάδο. Επομένως, δύσκολα θα υπάρξει αναγέννηση της βιομηχανίας.
Η μόνη λύση είναι η εκποίηση», αναφέρουν τραπεζικές πηγές.