Προϋπολογισμός μαγικής εικόνας

Χωρίς την περικοπή των συντάξεων και με υπερπλεόνασμα 3,9%-4% (έναντι 3,74% στο προσχέδιο προϋπολογισμού τον περασμένο μήνα), που επιτρέπει θετικά μέτρα ύψους περίπου 900 εκατ. ευρώ και μεριμνά να δοθούν τα αναδρομικά στα ειδικά μισθολόγια, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος καταθέτει σήμερα το τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού του 2019.

Πρόκειται για Προϋπολογισμό με έντονο προεκλογικό «άρωμα» που αποτυπώνει τη μαγική εικόνα της οικονομίας και τα ταχυδακτυλουργικά “επιτεύγματα” της κυβέρνησης.

Για να διασωθούν οι συντάξεις και να εφαρμοστούν όλες οι παρεμβάσεις που εξήγγειλε η κυβέρνηση, θα θυσιαστούν τόσο το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του 2019, που αναμένεται να χάσει περί τα 300 εκατ. ευρώ, όσο και προνομοθετημένα μέτρα πρόνοιας. Επιπροσθέτως, για να υλοποιηθούν οι έκτακτες παροχές του 2018, παρακρατήθηκαν ληξιοπρόθεσμες οφειλές 3 δισ. ευρώ του Δημοσίου προς ιδιώτες (έως τον Σεπτέμβριο) και δεν εκτελέστηκαν δημόσιες επενδύσεις σε αναπτυξιακές υποδομές ύψους 1,35 δισ. ευρώ (στο 10μηνο του τρέχοντος έτους).

Αγνόηση των αναδρομικών

Επίσης ο Προϋπολογισμός θα αγνοεί επιδεικτικά τα αναδρομικά των συντάξεων που επιδικάζουν σωρηδόν πλέον τα δικαστήρια για περικοπές συντάξεων που έχουν κριθεί αντισυνταγματικές από το 2015. Τα αναδρομικά αυτά υπολογίζονται από την ίδια την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου σε 4,5 δισ. ευρώ ετησίως. Και βέβαια δεν μπορεί να λάβει υπόψη του την επικείμενη για τον Δεκέμβριο ή τις αρχές του 2019 δικαστική κρίση της τύχης του νόμου Κατρούγκαλου. Ενδεχόμενη απόρριψή του ως αντισυνταγματικού θα επιφέρει χιονοστιβάδα αξιώσεων επιστροφής αναδρομικών στους συνταξιούχους πολλών δισ. Ευρώ.

Οι φόροι που θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες το 2019 ξεπερνούν τα 51,4 δισ. ευρώ (περίπου 300 εκατ. ευρώ παραπάνω σε σύγκριση με την πρόβλεψη για το τρέχον έτος), ενώ για πρώτη φορά προβλέπεται μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά περίπου 9,6%.

Με αυτά τα δεδομένα, ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2019 θα προβλέπει…

δiαβαστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στο www.economico.gr