"Black Friday" στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Σε επίπεδα κατάρρευσης με πτώση για 5η συνεχή ημέρα

Για πέμπτη ημέρα συνεχίζεται η πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

To τραπεζικό sell off κλονίζει και πάλι την αγορά που απέχει πλέον μόλις τρεις μονάδες από το όριο των 600 μονάδων ενώ ισχυρές πιέσεις ασκούνται και στην αγορά των κρατικών ομολόγων.

Σε επίπεδα κατάρρευσης

Σε επίπεδα κατάρρευσης κινείται πλέον η Αθήνα καθώς δεν αγοράζει κανείς απέναντι στους πωλητές του Δείκτη MSCI ή στα short funds. Oι ελάχιστοι αγοραστές είναι εύκολη λεία και το παράδοξο είναι ότι πέφτουν και μετοχές οι οποίες δεν διαγράφονται από τον Δείκτη όπως η Alpha bank ή ο ΟΠΑΠ όπου αυξάνεται η στάθμιση στον Δείκτη.

Το κύμα ρευστοποιήσεων σαρώνει τις τραπεζικές μετοχές σε Ευρώπη και Αθήνα.

Στην Ευρώπη έχουν επανέλθει οι ανησυχίες για τη διασύνδεση του χρηματοπιστωτικού κλάδου με υπερχρεωμένες χώρες, ενώ εντείνονται και οι φόβοι για τον αντίκτυπο από ένα no deal στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Στην Αθήνα ο τραπεζικός κλάδος δεν μπορεί να «σηκώσει» κεφάλι αφού το σφυροκόπημα συνεχίζει για πέμπτη συνεδρίαση οδηγώντας δύο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας σε ιστορικά χαμηλά και σε απογοητευτικά χαμηλά επίπεδα τις κεφαλαιοποιήσεις τους.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 2,30% στις 602,094 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 10,11 εκατ. ευρώ ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 4,24% στις 418,26 μονάδες.

Επιδείνωση της εικόνα των ελληνικών ομολόγων

Η επιδείνωση του κλίματος στο Χρηματιστήριο, σε συνδυασμό με τις διεθνείς πιέσεις, επιβαρύνουν σήμερα και την εικόνα των ελληνικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να έχει εκτοξευθεί στο 4,67% από 4,55% χθες, τη στιγμή που το ιταλικό 10ετές ομόλογο, παρά τις αντιπαραθέσεις μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών για τον προϋπολογισμό του 2019, διαμορφώνεται στο 3,65%.

Στο ταμπλό η Alpha Bank υποχωρεί κατά 5,34%, με την Πειραιώς να χάνει 4,54% και την Εθνική να είναι στο -3,44%. Πτώση 2,60% και 2,18% καταγράφουν οι ΟΛΠ και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ άνω του 1% είναι η πτώση σε Eurobank, Μυτιληναίο, Motor Oil, ΔΕΗ και Aegean.

Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Coca Cola, Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχαλκο, ΕΥΔΑΠ, Grivalia, ΕΧΑΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo, Φουρλής και Τιτάν, με τις Σαράντης, ΑΔΜΗΕ και Λάμδα να μην έχουν πρόσημο.

Αναλυτικότερα, για την εικόνα των ελληνικών ομολόγων

Επιδεινώνεται το κλίμα στην αγορά των ελληνικών ομολόγων, καθώς το επιτόκιο έφτασε στο 4,66%, ακολουθώντας την άσχημη εικόνα στο χρηματιστήριο και τις διεθνείς αγορές.

Ειδικότερα, Περί τις 12:00, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έπαιρνε ώθηση της τάξης 2,39%, στο 4,66%, 0,10 μονάδες βάσεις παραπάνω από το 4,55% στο χθεσινό κλείσιμο.

Η απόδοση του 5ετούς ενισχύεται επίσης κατά 3,06%, στο 3,60%.

Η εικόνα του τραπεζικού κλάδου μαρτυρά ένα νέο κύκλο κρίσης για την Ελλάδα, την ώρα που οι διεθνείς εξελίξεις και οι αποδόσεις στις ιταλικές αγορές παρασύρουν την ελληνική αγορά στον «πάτο».

Σε υψηλά μήνα ενισχύονται και οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, καθώς κλιμακώνεται η κόντρα Ρώμης – Βρυξελλών, με την Κομισιόν έτοιμη να ενεργοποιήσει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος αύριο, Τετάρτη.

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά 1,84% στο 3,64%, από το 3,57% στο χθεσινό κλείσιμο.

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι ξένοι οι επενδυτές απέσυραν 1,5 δις ευρώ, από τα ιταλικά ομόλογα το Σεπτέμβριο. Ωστόσο, το ποσό του Σεπτεμβρίου είναι πολύ μικρότερο από τη μείωση κατά 17,4 δισ. ευρώ του Αυγούστου, αλλά ήταν σημαντική διότι ήταν η τέταρτη αρνητική κίνηση τους τελευταίους πέντε μήνες.

Συνολικά από την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησης Κόντε στην Ιταλία τον Μάιο, συνολικά έφυγαν 68 δισ. ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ιταλίας.

Από το newsroom του Politis Online με πληροφορίες από economico.gr και in.gr