Στερλίνα, ευρώ και ομόλογα, σε "ρυθμούς" Brexit

Φρανκφούρτη, Παρίσι, Βρυξέλλες, Ρώμη, αλλά και Λονδίνο (ακόμα και το ΧΑ, έστω και με μηδαμινό τζίρο) κατάφεραν την Παρασκευή να περιορίσουν τις απώλειές τους έπειτα από το σοκ της ανακοίνωσης του σχεδίου για το Brexit.

Η στερλίνα προσπάθησε εις μάτην να καλύψει τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες μετά τη μοιραία ψηφοφορία του 2016 για το Brexit που κατέγραψε την Πέμπτη (άνω του 2% έναντι του δολαρίου).

Ο κίνδυνος μιας μη-συμφωνίας Μεγάλης Βρετανίας – ΕΕ εξακολουθεί να επηρεάζει αρνητικά και την ισοτιμία της στερλίνας με το ευρώ, όπως επίσης (αρνητικά) και την ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο.

Στις αγορές ομολόγων χαρακτηριστική ήταν και την Παρασκευή η καταφυγή των επενδυτών στην ασφάλεια που θεωρούν ότι τους προσφέρει το γερμανικό 10ετές ομόλογο.

Εδώ και τρεις εβδομάδες η γερμανική αγορά ομολόγων λειτουργεί ως καταφύγιο των ανησυχούντων επενδυτών για τις αβεβαιότητες που απορρέουν τόσο από το Brexit όσο και από το μπρα-ντε-φερ Βρυξελλών και Ρώμης για τον ιταλικό προϋπολογισμό.

Τη γενικότερη επενδυτική δυσθυμία επέτεινε η δήλωση που έκανε ο Μάριο Ντράγκι από τη Φραγκφούρτη ότι η Ευρωτράπεζα παραμένει προσηλωμένη στον τερματισμό του προγράμματος στήριξης της ευρωοικονομίας στα τέλη του 2018, όπως έχει προαναγγείλει.

Mε πληροφορίες από tovima.gr