Τράπεζες και bad bank: «Τα κατά φαντασίαν κεφάλαια δεν θα πείσουν τους επενδυτές»

Τα δύο σχέδια διάσωσης των τραπεζών από την θηλιά των κόκκινων δανείων, σχολιάζουν ειδικοί οικονομικοί παράγοντες,σε δημοσίευμα του Boomberg, που κάνει λόγο για «πτωτικό σπιράλ στο οποίο περιδινούνται τους τελευταίους μήνες»

Το σχέδιο που προτείνει η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει δημιουργία οχήματος ειδικού σκοπού (SPV) με στόχο τη μεταφορά των απαιτήσεων έναντι αναβαλλόμενων φόρων από το ενεργητικό των τραπεζών, ύψους 8 δισ. ευρώ. Το πνεύμα αυτής της πρότασης έγκειται στην έκδοση ομολόγων από το όχημα για αγορά –μέσω της μόχλευσης- κόκκινων δανείων συνολικού ύψους 42 δισ. ευρώ από τις τράπεζες.

«Σύνθετη συναλλαγή»

«Πρόκειται για μια εξαιρετικά σύνθετη δομημένη συναλλαγή, καθώς εμπεριέχει πολύπλοκα φορολογικά, νομικά και κανονιστικά ζητήματα», σχολιάζει ο Τζερόμ Λεγκρά, επικεφαλής ανάλυσης της Axiom Alternative Investments και πρώην στέλεχος της Societe Generale. «Δύσκολα μπορεί να πει κάποιος αν υπάρχει πιθανότητα να προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών η εν λόγω πρόταση», αναφέρει στο Bloomberg.

Το σχέδιο που έχει καταρτίσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας  προβλέπει τη δημιουργία οχήματος που θα χρηματοδοτηθεί μερικώς από κρατικά χρήματα και ενδέχεται να περιλαμβάνει κρατικές εγγυήσεις.

«Χρειαζόμαστε άμεσα μια bad bank», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας, Γιάννης Στουρνάρας, σε εκδήλωση στη Γενεύη

Τα νέα έγιναν δεκτά με ενθουσιασμό στην Αθήνα. Όπως ανέφερε σε δημοσιογράφους την Τρίτη ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, «η πρόταση της ΤτΕ είναι ενδιαφέρουσα», καθώς ενισχύει το οπλοστάσιο των τραπεζών με μία ακόμη λύση για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

Ισχυρές πιέσεις και υποχώρηση

Σήμερα, Τετάρτη, όμως οι τραπεζικές μετοχές δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις στο χρηματιστηριακό ταμπλό λόγω του αποκλεισμού από τον δείκτη MSCI τριών τραπεζών: της Τράπεζας Πειραιώς, της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank.

Φορολογικές προκλήσεις

Το όχημα που προτείνει η ΤτΕ εμπεριέχει σοβαρές προκλήσεις, εκτιμά ο Λεγκρά. Επιπλέον, θα πρέπει τα ομόλογα που θα εκδώσει να λάβει πιστοληπτική αξιολόγηση και για να γίνει αυτό θα πρέπει να αναλυθούν από τους οίκους αξιολόγησης οι σύνθετες φορολογικές επιπτώσεις που συνεπάγεται αυτό το σχήμα. «Μου αρέσουν τα σύνθετα χρηματοοικονομικά προϊόντα αλλά το συγκεκριμένο αναμειγνύει δύο διαφορετικά προφίλ κινδύνου: τις απαιτήσεις αναβαλλόμενων φόρων και τα κόκκινα δάνεια», εξηγεί ο ίδιος. «Έχω την αίσθηση ότι είναι υπερβολικά έξυπνο», προσθέτει.

«Αν θα αγόραζα αυτά τα ομόλογα; Σίγουρα όχι, ακόμη και εάν έχουν εξαιρετικά υψηλό πριμ», σχολιάζει ο Τίμοθι Πουμπελιέ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Financiere de La Cite στο Παρίσι, η οποία επενδύει σε ομόλογα χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. «Αυτό που χρειάζονται οι εν λόγω τράπεζες είναι νέο χρήμα. Η μεταβίβαση κατά φαντασίαν κεφαλαίων δεν βελτιώνει τα θεμελιώδη μεγέθη τους και δεν θα πείσει τους επενδυτές», καταλήγει.