Ελεύθεροι επαγγελματίες: Μικρές μειώσεις στις εισφορές, ακόμη μικρότερες και οι συντάξεις

Τη μείωση της σύνταξης, παράλληλα με τον περιορισμό των εισφορών, «έκρυβε» για τις 250.000 ελεύθερους επαγγελματίες που θα δουν τις εισφορές τους να διαμορφώνονται στο 13,3% από 1η Ιανουαρίου 2019, το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Και αυτό, γιατί προβλέπει ότι οι μελλοντικές συντάξιμες αποδοχές που θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης θα είναι σημαντικά μειωμένες. Θα υπολογιστούν δηλαδή με μικρότερο εισόδημα από το πραγματικό.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι ως συντάξιμες αποδοχές ορίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στο ασφαλιστέο μηνιαίο εισόδημα που προκύπτει, αν εκλαμβανόταν ως μηνιαία εισφορά ύψους 20% το ποσό που πράγματι καταβλήθηκε για κάθε μήνα ασφάλισης.

Με αυτόν τον τρόπο, περιορίζεται δραστικά η ανάσα που δίνει η μείωση των εισφορών στους μη μισθωτούς.

Οι μειώσεις

Κατά τ’ άλλα, στο νομοσχέδιο ξεκαθαρίζεται ότι οι εισφορές για κύρια ασφάλιση μειώνονται από 200 έως και 4.690 ευρώ τον χρόνο σε 250.000 μη μισθωτούς και συγκεκριμένα σε όσους έχουν εισόδημα έως 7.032 ευρώ τον χρόνο.

Αναλυτικά, από 1/1/2019 το ποσοστό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς για τον κλάδο κύριας σύνταξης διαμορφώνεται από 20% σε 13,3% για τους πρώην ασφαλισμένους σε ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ.

Η ελάχιστη μηνιαία εισφορά

Προσοχή όμως, όπως ορίζεται ρητά στο νομοσχέδιο, η ελάχιστη μηνιαία εισφορά για τον συγκεκριμένο κλάδο δεν μπορεί να υπολείπεται το ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό 20% επί του κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών, ήτοι 117,2 ευρώ τον μήνα.

Με αίτησή τους προς τον ΕΦΚΑ, οι ασφαλισμένοι θα μπορούν οποτεδήποτε να επιλέξουν ανώτερη βάση υπολογισμού των ποσοστιαίων εισφορών από εκείνη που προκύπτει βάσει του μηνιαίου εισοδήματός τους.

Στην επιλογή του ασφαλισμένου παραμένει και το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα εισφέρει αυξημένες εισφορές. Η εφαρμογή της νέας βάσης υπολογισμού αρχίζει από την πρώτη του επόμενου μήνα υποβολής της αίτησης και παύει να ισχύει αυτοδικαίως, οποτεδήποτε προκύψει ανώτερη βάση υπολογισμού βάσει του μηνιαίου εισοδήματος, καθώς και από τον επόμενο μήνα από την ανάκληση της αίτησης.

Δεν θα εφαρμόζονται οι εκπτώσεις

Ξεκαθαρίζεται επίσης πως αν ο ασφαλισμένος επιλέξει να καταβάλλει υψηλότερη εισφορά, δεν θα εφαρμόζονται οι εκπτώσεις 5%-50% του νόμου Κατρούγκαλου για τους αυτοαπασχολούμενους του ΕΤΑΑ. Για τους λοιπούς, που θα καταβάλλουν την υποχρεωτική εισφορά, οι εκπτώσεις διατηρούνται ως έχουν σήμερα, δηλαδή επί του αθροίσματος των εισφορών για κύρια σύνταξη και για υγεία.