Δύο φορές θα φορολογηθούν για τα αναδρομικά τα ειδικά μισθολόγια

Oι συνταξιούχοι και οι εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι θα εισπράξουν μεν τα αναδρομικά αλλά λόγω της ισχύουσας φορολογικής νομοθεσίας θα πρέπει να δηλωθούν και να φορολογηθούν με ποσοστά που ξεκινούν από 24% έως 52%.

Το αποτέλεσμα είναι ότι τα ποσά που λάβουν το Δεκέμβριο περίπου 400.000 εν ενεργεία και συνταξιούχοι δημόσιοι λειτουργοί – στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες, πανεπιστημιακοί, καθηγητές ΤΕΙ, ερευνητές, ιατροί του ΕΣΥ, μουσικοί κρατικών ορχηστρών και δικαστικοί- ως «αναδρομικά» θα είναι κατά πολύ μειωμένα, τόσο σε σύγκριση με τα ακαθάριστα ποσά που προκύπτουν,  βάση των ειδικών μισθολογίων πριν την 1η-8-2012, όσο και σε σύγκριση με τα λεγόμενα «καθαρά ποσά».

Και αλλαγή κλίμακας

Στα ποσά τα οποία θα αποδοθούν στους συνταξιούχους θα παρακρατηθεί φόρος 20%, και στη συνέχεια, τα ποσά θα πρέπει να δηλωθούν στις φορολογικές δηλώσεις, είτε ως εφάπαξ εισόδημα του 2018, είτε αναδρομικά ως εισοδήματα των ετών στα οποία αντιστοιχούν.

Η εφάπαξ δήλωση του ποσού σημαίνει ότι ο φορολογικό συντελεστής θα ανέβει, αφού το εισόδημα θα αντιστοιχεί σε άλλη κλίμακα. Στην περίπτωση της αναδρομικής δήλωσης σε προηγούμενα έτη, τότε η καταβολή του φόρου θα πρέπει να γίνει εφάπαξ, όπως είχε γίνει και με την επιστροφή των υγειονομικών εισφορών στους συνταξιούχους.

πηγή:economico.gr