Πατέρας και γιοι στα δικαστήρια. Η νέα πληγή για την οικογένεια Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου-Τι λέει η δεύτερη σύζυγός του

Μετά την πολύχρονη, ανελέητη και ψυχοφθόρα διαμάχη των αδελφών Θεόδωρου και Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου για τη διανομή της περιουσίας του πατριάρχη της επιχειρηματικής δυναστείας, ένας νέος δικαστικός εμφύλιος εκτυλίσσεται. Αυτή τη φορά το ανοιχτό μέτωπο βρίσκεται στα σπλάχνα της οικογένειας του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου, φέρνοντας αντιμέτωπους τον ίδιο και τους γιους του Γιώργο και Παναγιώτη. Στο φόντο της σύγκρουσης βρίσκεται μια κολοσσιαία περιουσία που εκτιμάται στα 500 εκατ. ευρώ.

Εδώ και λίγους μήνες, και μετά το αίτημα δικαστικής συμπαράστασης που κατέθεσαν τα παιδιά του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου λόγω των σοβαρότατων προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει ο τελευταίος, ένα νέο κεφάλαιο άνοιγε στις σχέσεις των μελών της δυναστείας που διαχειρίζεται τη δαιδαλώδη επιχειρηματική αυτοκρατορία. Κύριοι πρωταγωνιστές στο νέο επεισόδιο ενδοοικογενειακής σύγκρουσης, τα δύο αδέρφια, ο Γιώργος και ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος, πρόεδροι, εκτός των άλλων, και της ΚΑΕ Ολυμπιακός.

«Το ερώτημα ήταν ποιοι επιβουλεύονται τις επιχειρήσεις»

Σε αναλυτικό ρεπορτάζ του «Πρώτου Θέματος» (Διονύσης Θανάσουλας) αναφέρεται ότι  Γιώργοε και Παναγιώτης Αγγελόπουλος βρέθηκαν στη δίνη ενός δικαστικού κυκλώνα τον οποίο, όπως εξομολογούνταν στον στενό τους περίγυρο, επ’ ουδενί επιζητούσαν.

Τα δυο αδέλφια αρνούνταν σθεναρά και κατ’ επανάληψη αυτή την πικρόχολη ρετσινιά που αδίκως τους φόρτωναν. «Ποτέ δεν είχαμε απέναντί μας τον πατέρα μας», έλεγαν, τονίζοντας ότι προσπαθούν να σώσουν τις επιχειρήσεις τους, οι οποίες ανήκουν εξίσου κατά 1/3 στον πατέρα και σε καθέναν από τους δυο γιους. Το ερώτημα ήταν ποιοι επιβουλεύονται τις επιχειρήσεις τους για να καρπωθούν, όπως έλεγαν, ό,τι έχτιζαν οι ίδιοι επί 20 χρόνια. Οι απαντήσεις ποικίλλαν αναλόγως της εγγύτητας της συναναστροφής με τα δύο αδέλφια, Οι πιο κοντινοί τους έκαναν λόγο για «επιτήδειους που εκμεταλλεύονται τον εξασθενημένης υγείας πατέρα τους». Οι πιο απόμακροι μιλούσαν για «πανούργα αρπακτικά». Στο επίκεντρο, όμως, στεκόταν ακλόνητο το μεγάλο επιχειρηματικό λάφυρο που πυροδοτούσε αλόγιστες επιθυμίες κάθε υποτιθέμενου ή πραγματικού σφετερισμού.

Ανάμεσα σε άλλα η Χαλυβουργική, η ναυτιλιακή εταιρεία Arcadia και το βιομηχανικό πάρκο Ferrowohlen στη Ζυρίχη αποτελούσαν μια διόλου ευκαταφρόνητη λεία, από τη στιγμή που αποτιμώνται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Ηδη η υφαρπαγή, σύμφωνα με τα δύο αδέρφια, της τελευταίας εταιρείας της Ζυρίχης έχει ανοίξει ένα δικαστικό μέτωπο εκτός Ελλάδας, στον μακρινό Παναμά, με τη δίκη να πλησιάζει και τις δύο πλευρές να ετοιμάζουν τα όπλα τους. Ωστόσο, όπως φαίνεται, τα δύο αδέρφια δείχνουν μέσω της δικαστικής οδού τη δεύτερη σύζυγο του πατέρα τους ως κύρια υπεύθυνη για την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει. Την κυρία Γέλη Παπαγιαννοπούλου η οποία φρόντιζε τον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο πριν τελικά παντρευτούν το 2002 στο Λιμποβίσι Αρκαδίας, παρουσία και των παιδιών του.

Οι Παναγιώτης (στην μέση) και Γιώργος Αγγελόπουλος , με τον πατέρα τους

Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας

Ο 43χρονος σήμερα Παναγιώτης και ο κατά έναν χρόνο μικρότερος αδελφός του Γιώργος, καρποί του γάμου του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου με την Αννα-Μαρία Παπαδημητρακοπούλου -με την οποία ήδη από τη δεκαετία του ’90 ο επιχειρηματίας βρισκόταν σε διάσταση- μεγάλωσαν με απόλυτη επίγνωση του βαρύτιμου οικογενειακού ονόματος, ακολουθώντας έναν τρόπο ζωής μακριά από την όποια προβολή, πρόκληση, επίδειξη και εξαλλοσύνη. Απόφοιτοι και οι δύο της Σχολής Μωραΐτη, ανέκαθεν είχαν τα ίδια ενδιαφέροντα, τις ίδιες σπουδές, τις ίδιες σχεδόν παρέες, παρόμοιες συνήθειες, ενώ από πιτσιρίκια μοιράζονται το ίδιο μεγάλο πάθος για τον Ολυμπιακό. Σχεδόν αναπόφευκτα στεγάστηκαν σε διπλανά γραφεία στην οδό Δραγατσανίου επί της πλατείας Κλαυθμώνος, όπου βρίσκονται τα στρατηγεία της Χαλυβουργικής και της ναυτιλιακής Arcadia.

 Γέλη Παπαγιαννοπούλου: Είμαι εντελώς αμέτοχη

Αμφότεροι μέλη μιας μέχρι πρότινος αγαπημένης οικογένειας, όπου πατέρας και γιοι ήταν ενωμένοι και προχωρούσαν μαζί, μέχρι τον Οκτώβριο του 2015, όταν άρχισε το γαϊτανάκι των αγωγών και των μηνύσεων από την πλευρά του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου κατά των παιδιών του. Σε μια υπόθεση με δεκάδες παραμέτρους, όπου διακυβεύονται πολλά, το μόνο σίγουρο είναι ότι η δικαστική αντιπαράθεση συνεχίζεται με ιδιαίτερη ένταση. Ιδίως από τότε που τα δύο αδέλφια ζήτησαν να γίνει πραγματογνωμοσύνη από επιστήμονες εξαιτίας της «πολυδιάστατης ψυχοδιανοητικής έκπτωσης» του πατέρα τους.

Την ίδια στιγμή η κυρία Παπαγιαννοπούλου παραμένει, όπως διαρρέει το περιβάλλον της, αμέτοχη σε ό,τι έχει να κάνει με την τρικυμία που χτύπησε μία από τις πλέον γνωστές επιχειρηματικές δυναστείες της χώρας. Αποποιείται ότι έχει λόγο και ρόλο στις υποθέσεις του άντρα της και υποστηρίζει ότι όλες οι κινήσεις γίνονται από τον σύζυγό της και τους δικηγόρους του, στους οποίους ηγετική θέση κατέχει ο Κωνσταντίνος Εμμανουήλ.

Παρεμπιπτόντως, ο τελευταίος, όπως έγινε γνωστό στις 19 Οκτωβρίου, παραπέμφθηκε από το Συμβούλιο Εφετών στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων με τις κατηγορίες της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα για την υπόθεση της μεταβίβασης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά σε γερμανική κοινοπραξία.

Στο πλευρό του πατέρα τους

Αυτονόητα σχεδόν οι ενδοοικογενειακές δικαστικές διαμάχες προσθέτουν σκιές, υπόνοιες, πικρίες, συγκινησιακές φορτίσεις και αβυσσαλέα ξεσπάσματα στους εμπλεκόμενους. Παρ’ όλα αυτά, εκτιμάται ότι για τα δύο αδέρφια ο πατέρας τους με τα βαθμιαία επιδεινούμενα κινητικά προβλήματα παραμένει ο άνθρωπος που αγαπούν και για τον οποίο νοιάζονται αμέριστα. Στο πρόσφατο παρελθόν είχαν αποδείξει έμπρακτα την αρωγή και την αλληλεγγύη τους απέναντί του. Εφεραν κορυφαίους γιατρούς από την Αμερική, προκειμένου να τον σώσουν από τις επιπλοκές. Μίσθωσαν Boeing με κρεβάτι, προκειμένου να μπορέσει να ταξιδέψει στο εξωτερικό για να υποβληθεί σε εγχείρηση. Στάθηκαν με σεβασμό στις περιπέτειες της υγείας του πατέρα τους.

Ακόμη και με προσωπικό κόστος. Ο Γιώργος Αγγελόπουλος αναγκάστηκε να αποχωριστεί τον Απρίλιο του 2013 την αδικοχαμένη πλέον σύζυγό του Ιωάννα, η οποία έκανε θεραπεία στη Βοστόνη, για να επιστρέψει άρον άρον στην Αθήνα, όταν πληροφορήθηκε ότι ο πατέρας του εισήχθη στο νοσοκομείο. Τα δύο αδέλφια διαπίστωναν ιδίοις όμμασι, αλλά και, σύμφωνα με τα δικόγραφα που έχουν κατατεθεί, ότι η υγεία του πιο δικού τους ανθρώπου επιβαρυνόταν καθημερινά και δεν έλειψαν στιγμή από κοντά του. Τις δικές τους διαπιστώσεις ήρθε να επιβεβαιώσει και η επί σειρά ετών μόνιμη θεράπουσα ιατρός νευρολόγος του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου. Αυτός είναι και ο μόνος λόγος, εκτιμά ο στενός τους περίγυρος, που ζήτησαν τη δικαστική συμπαράσταση τον περασμένο Μάρτιο και σε καμία περίπτωση, τονίζουν, για να οικειοποιηθούν χρήματα από τους λογαριασμούς του. Αντίθετα, σύμφωνα πάλι με τα δικόγραφα, η πλευρά του πατέρα τους διαφωνεί κάθετα στα προβαλλόμενα ως θέματα υγείας του, ισχυριζόμενη πως εξακολουθεί να παραμένει ακμαιότατος και με οξεία πνευματική διαύγεια

Έκδηλη τρυφερότητα

Η δεύτερη σύζυγος του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου, η οποία στέκεται με έκδηλη τρυφερότητα στον σύζυγό της, αποκρούει κάθε υπόνοια για εμπλοκή της στην αντιπαράθεση με τους γιους του. Ο πατέρας τους είχε ως μοναδικό μάρτυρα σε ένα δικαστήριο τον κ. Π. Λουμάκη, ο οποίος, όπως φάνηκε από τη διαδικασία, δεν μπόρεσε να συνεισφέρει κάποιο συγκεκριμένο στοιχείο για τα επίμαχα ιδιοκτησιακά θέματα που έχουν χωρίσει στα δύο τους Αγγελόπουλους. Βεβαίωσε όμως χωρίς περιστροφές ότι η δεύτερη σύζυγος του επιχειρηματία διάγει λιτό τρόπο ζωής, χωρίς πολυτέλειες και χωρίς έντονη κοσμική ζωή. Εξ όσων αναφέρονται στη δικογραφία, τα παιδιά του επιχειρηματία υποστηρίζουν το εντελώς αντίθετο, λέγοντας ότι τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει η κυρία Παπαγιαννοπούλου είναι πλέον αμύθητα, χάρη στα ωφελήματα που απέσπασε από την περιουσία της οικογένειας Αγγελόπουλου.

Αναλυτικά, όλες οι πτυχές του θέματος στο  protothema.gr