Μια εβδομάδα διορία στην Ιταλία για το προσχέδιο του προυπολογισμού

Με την ιταλική ηγεσία να αντιστέκεται σθεναρά, η Κομισιόν έστειλε νέο τελεσίγραφο στην Ρώμη να υποβάλλεια ναθεωρημένο προσχέδιο προϋπολογισμού, ως τη 13η Νοεμβρίου

Όμως οι ηγέτες της κυβέρνησης συμμαχίας απέκλεισαν επανειλημμένα οποιαδήποτε ουσιαστική μεταβολή στον ιταλικό κρατικό προϋπολογισμό, καθώς επιμένουν ότι ο υψηλότερος δανεισμός της χώρας από τις αγορές είναι απαραίτητος για να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη.

Ο υπουργός Οικονομίας της Ιταλίας Τζοβάνι Τρία επανέλαβε ότι τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού δεν θα αλλάξουν, ενώ τόνισε πως η Ρώμη αναμένει το ιταλικό δημόσιο χρέος (131% του ΑΕΠ) να μειωθεί χάρη στην ανάπτυξη, άρα τα αυξημένα έσοδα που θα προκύψουν.

Ωστόσο,εάν  δεν αναθεωρήσει τα στοιχεία του προϋπολογισμού της ώστε να συμμορφώνονται προς τους κανόνες του ΣΣΑ, η Κομισιόν είναι πιθανό να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει των κανόνων για τα δημοσιονομικά, που ενδέχεται να οδηγήσει στην επιβολή προστίμων και στο πάγωμα των κεφαλαίων από τα ταμεία της ΕΕ που προορίζονται για την Ιταλία.

«Πλήττεται το ενιαίο νόμισμα»

Οι υπουργοί Οικονομικών τόνισαν προσερχόμενοι στο συμβούλιο ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ιταλίας -της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης- πλήττει το ενιαίο νόμισμα και τα σχέδια για βαθύτερη ολοκλήρωση.

«Αυτό που διακυβεύεται είναι το ενιαίο νόμισμά μας», προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ.

Για να προετοιμαστούν για τη δυνητική επόμενη οικονομική κρίση, τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θέλουν να υπάρξει περαιτέρω ολοκλήρωση των οικονομιών τους, εξετάζουν το ενδεχόμενο να δημιουργήσουν έναν κοινό μηχανισμό εγγύησης των καταθέσεων, έναν κοινό προϋπολογισμό της ευρωζώνης, να θεσπίσουν κοινούς κανόνες για τις αναδιαρθρώσεις χρεών και να ενισχύσουν το ταμείο που είναι αρμόδιο για τη λύση τραπεζών.

Θέλουν ακόμη να ενισχύσουν τις εξουσίες του νέου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ώστε να μπορεί να παρακολουθεί πιο στενά τις οικονομίες των κρατών-μελών, και να δημιουργηθούν νέα εργαλεία δανεισμού που θα μπορούν να αξιοποιηθούν πολύ πριν μια χώρα απολέσει την πρόσβασή της στις αγορές.

«Σε κίνδυνο»

Όμως «η συμπεριφορά της Ιταλίας θέτει τα σχέδιά μας σε κίνδυνο», προειδοποίησε ο σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Πέτερ Κάζιμιρ. Ο ίδιος, νωρίτερα, είχε τονίσει σε ανάρτησή του στο Twitter πως αν οποιαδήποτε χώρα μέλος της ευρωζώνης «λέει ότι οι κανόνες δεν την ενδιαφέρουν, πρέπει να υπάρχουν συνέπειες. Είναι απλό».

Ο Ματέο Σαλβίνι, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιταλίας και επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος της Λέγκας, προέτρεψε τους υποστηρικτές του να διαδηλώσουν την 8η Δεκεμβρίου στη Ρώμη για να πουν «ειρηνικά» στους «κυρίους αυτούς στις Βρυξέλλες: αφήστε μας να δουλέψουμε, να ζήσουμε και να αναπνεύσουμε».

Ανησυχία

Η κατάσταση της οικονομίας της Ιταλίας χαρακτηρίζεται ανησυχητική, με το ποσοστό της ανεργίας στο 10,1%, πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης (8,1%) και την οικονομική δραστηριότητα να τελματώνεται το τρίτο τρίμηνο, κάτι που είχε να συμβεί εδώ και τρία χρόνια.

Η ιταλική κυβέρνηση βασίζει τον προϋπολογισμό της σε μια αισιόδοξη πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2019, 1,5%, έναντι 1,1% που προβλέπει η Κομισιόν, η οποία θα παρουσιάσει νεότερες εκτιμήσεις μεθαύριο Πέμπτη. Αν η ανάπτυξη είναι χαμηλότερη της προσδοκώμενης, το χρέος της Ιταλίας θα γίνει ακόμη πιο βαρύ.

Το «σπρεντ», η διαφορά του επιπέδου των επιτοκίων των ιταλικών κρατικών ομολόγων από εκείνο των γερμανικών δεκαετών ομολόγων αναφοράς, κυμαίνεται γύρω στις 300 μονάδες βάσης, έναντι των 130 που καταγράφονταν κατά μέσον τους τέσσερις πρώτους μήνες της χρονιάς, πάντως ο κίνδυνος απώλειας της πρόσβασης της Ιταλίας στις αγορές μοιάζει μάλλον απομακρυσμένος.