Μέχρι και το google maps χρησιμοποιούν οι τράπεζες για να γνωρίζουν τις κινήσεις του οφειλέτη

Οι τράπεζες, σε ρόλο «ροζ πάνθηρα», παρακολουθούν κάθε δανειολήπτη που δεν εμφανίζεται στο τηλέφωνο όταν η τράπεζα τον αναζητά για να διευθετήσει την οφειλή του.

Η παρακολούθηση αυτή γίνεται με πολλούς τρόπους: ανιχνεύεται η παρουσία του οφειλέτη μέσω των κοινωνικών δικτύων ή των χαρτών της Google και παρακολουθείται η εμφάνισή του – φυσική ή ηλεκτρονική – στην τράπεζα. Έτσι, έχει παρατηρηθεί ότι δανειολήπτες οι οποίοι κρύβονται από την τράπεζα για 12 ή και 24 μήνες έχουν στο διάστημα αυτό επισκεφθεί κατάστημα, ΑΤΜ ή APS της τράπεζας 12-24 φορές (ποσοστό 34%), 3 φορές (29%), 6-12 φορές (21%) και 3-6 φορές (16%).

Για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές

Όλη αυτή η παρακολούθηση από πλευράς τραπεζών, όπως υποστηρίζουν τραπεζικοί κύκλοι, γίνεται ώστε να βρουν τις κατάλληλες ρυθμίσεις για συνεργάσιμους δανειολήπτες και τις κατάλληλες νομικές δράσεις για στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Σημειώνεται ότι, για να μειώσουν παράλληλα το κόστος της συλλογής οφειλομένων (collections), οι τράπεζες καταγράφουν το «προφίλ» πληρωμών του οφειλέτη. Έτσι, π.χ., αποφεύγουν να τηλεφωνούν συνέχεια σε έναν οφειλέτη όταν διαπιστώνουν ότι αυτός έχει συγκεκριμένη ημερομηνία που πληρώνει τη δόση του δανείου του ή χρησιμοποιούν πιο φθηνή μέθοδο επικοινωνίας (SMS) με δανειολήπτες που είναι πιο «πειθαρχημένοι» στην καταβολή των πληρωμών τους.

Όπως προκύπτει από εσωτερικές έρευνες των τραπεζών για τη συλλογή οφειλών, από τους πελάτες που πλήρωσαν τη δόση του δανείου τους ένα ποσοστό 38% δεν είχε καν προσεγγιστεί από την τράπεζα. Η τράπεζα είχε επικοινωνήσει με ποσοστό 21% των δανειοληπτών, ενώ κατά την επικοινωνία του με την τράπεζα ένα ποσοστό 42% των δανειοληπτών είχε υποσχεθεί ότι θα πληρώσει τη δόση.

Κουρέματα

Υπενθυμίζεται ότι οι νέες ρυθμίσεις συνοδεύονται από άφεση χρέους. Οι τράπεζες προσφέρουν «κουρέματα» δανείων της τάξεως του 30%-40%, άνω του 50% σε οφειλές καταναλωτικής πίστης και 10%-15% σε στεγαστικά δάνεια, με το ζητούμενο να είναι η άφεση αυτή να μη δοθεί σε στρατηγικούς κακοπληρωτές

πηγή: economico.gr