«Χρυσή βίζα» για κερδοσκόπους στην αγορά ακινήτων

Τους «συνήθεις ύποπτους» της αγοράς, που δεν χάνουν ευκαιρία για να κερδοσκοπήσουν με αθέμιτους τρόπους, κινητοποίησε η αύξηση του ενδιαφέροντος χιλιάδων ξένων για ακίνητα στην Ελλάδα.Το τελευταίο διάστημα έχουν ξεφυτρώσει εταιρείες ακινήτων, δικηγορικά γραφεία και άλλοι μεσάζοντες, οι οποίοι σε συνεργασία με κινεζικά τουριστικά πρακτορεία και ασφαλώς τους ιδιοκτήτες-πωλητές ακινήτων, καρπώνονται παχυλές προμήθειες.

Με αφορμή το σκάνδαλο Παπαευαγγέλλου, η ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) τα ενεργοποιείται το αμέσως προσεχές διάστημα. Στόχος, τα κυκλώματα που έχουν «στηθεί» στην αγορά ακινήτων και υπερτιμολογούν τις τιμές τους, με στόχο να εξασφαλίσουν παχυλές προμήθειες, ή- όπως στην περίπτωση του κ. Παπαευαγγέλου να διευκολύνουν την έξοδο κεφαλαίων (συνήθως προερχόμενων από παράνομες δραστηριότητες, όπως φοροδιαφυγή, ή χρηματισμό) από την Κίνα, παρακάμπτοντας τους εκεί περιορισμούς.

Πώς λειτουργούν

Οπως αναφέρουν, σε ρεπορτάζ του Νίκου Ρουσσάνογλου στην  Καθημερινή,» φορείς της αγοράς ακινήτων, μια πάγια πρακτική των εν λόγω κυκλωμάτων αφορά την προσέγγιση των πωλητών ακινήτων και την εξασφάλιση της συναίνεσής τους (συνήθως μέσω ενός ιδιωτικού συμφωνητικού) στην επιβολή ενός «καπέλου» της τάξεως του 20%-30% στην τιμή πώλησης του ακινήτου.

Δηλαδή, με την υπόσχεση της εξασφάλισης υψηλότερης τιμής πώλησης, πείθουν τον πωλητή να τους μεταβιβάσει, μετά την είσπραξη του τιμήματος, ένα σημαντικό ποσό της τάξεως των 50.000-70.000 ευρώ, δίκην προμήθειας.

Ως εκ τούτου, ένα ακίνητο που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα πωλούνταν αντί π.χ. 120.000-130.000 ευρώ, εντέλει πωλείται στο διπλάσιο, δηλαδή στο όριο των 250.000 ευρώ για την εξασφάλιση της «χρυσής βίζας», εκ των οποίων ο πωλητής εισπράττει περίπου 180.000-200.000 ευρώ και τα υπόλοιπα διανέμονται στους μεσάζοντες, Ελληνες και ξένους.

Σύμφωνα με τις σχετικές καταγγελίες που είναι σε γνώση και της ΑΑΔΕ, τα επιπλέον αυτά χρήματα ουδέποτε δηλώνονται.

Εν γνώσει του αγοραστή

Σε άλλες περιπτώσεις πάλι, οι υπερτιμήσεις δεν γίνονται με στόχο την κερδοσκοπία εις βάρος του αγοραστή, αλλά εν γνώσει του, με στόχο τα επιπλέον χρήματα να νομιμοποιηθούν και να εξέλθουν από τη χώρα προέλευσής τους, αξιοποιώντας τα κενά του συστήματος, καθώς απουσιάζει ουσιαστικά ο έλεγχος στο πώς κατατίθενται τα ποσά και πώς έχουν περιέλθει στην κατοχή του επενδυτή.

Στρεβλά σημεία

«Δυστυχώς, παρότι η επιτυχία του προγράμματος των αδειών παραμονής έχει δώσει δύναμη και ώθηση στην ελληνική αγορά ακινήτων, έχει και μια άλλη πτυχή μέσω της οποίας δίνεται πάτημα στους συνήθεις υπόπτους της αγοράς να εκμεταλλευτούν τα στρεβλά σημεία της εκάστοτε συναλλαγής, για να κερδοσκοπήσουν με αθέμιτους τρόπους», αναφέρει στην «Κ» ο κ. Λευτέρης Ποταμιάνος, πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών – Αττικής.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις εν λόγω πρακτικές δεν μετέχουν μεσιτικά γραφεία, αλλά κυρίως δικηγόροι ή διάφοροι μεσάζοντες, σε συνεργασία βέβαια με τους ξένους τουριστικούς πράκτορες, που αναλαμβάνουν να φέρουν τους υποψήφιους πελάτες από το εξωτερικό.

Υπενθυμίζεται ότι από το 2013, όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα χορήγησης αδειών παραμονής και μέχρι το τέλος του φετινού Αυγούστου, έχουν εκδοθεί 3.164 «βίζες» σε ξένους επενδυτές ακινήτων. Αναφορικά με τις χώρες προέλευσης των επενδυτών, η Κίνα παραμένει πρώτη με 1.521 άδειες, ακολουθούμενη από τη Ρωσία με 438 και την Τουρκία με 337 να συμπληρώνει την πρώτη τριάδα.