Δεν «κλείνουν» τα νούμερα για την μη περικοπή των συντάξεων

Παρά την καλή διάθεση των τεχνικών επιτελείων των δανειστών να βρουν λύση στο (ομόφωνο πλέον ) ελληνικό αίτημα να μην περικοπούν οι παλαιές συντάξεις, καλά πληροφορημένες πηγές στις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι τα πράγματα δεν είναι εύκολα γιατί “οι διαφορές στα νούμερα δεν κλείνουν”.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει την ευκαιρία να βολιδοσκοπήσει εκ νέου τις προθέσεις των ομολόγων του στο περιθώριο του Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας, 5 Νοεμβρίου, γνωρίζοντας ότι ο χρόνος που απομένει ώσπου να καταθέσει στη Βουλή (στις 21 Νοεμβρίου) το τελικό σχέδιο προϋπολογισμού του 2019 στενεύει πολύ.

Διαφορές εκτιμήσεων

Στελέχη της Κομισιόν αναφέρουν ότι “η γραμμή που έχουν είναι να βρουν λύση”. Ωστόσο διαπιστώνουν ότι οι διαφορές εκτιμήσεων με το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών για την πορεία των οικονομικών μεγεθών παραμένουν σημαντικές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η απόσταση που χωρίζει την πρόβλεψη των ευρωπαϊκών θεσμών για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 από την πρόβλεψη της κυβέρνησης παραμένει σχεδόν αγεφύρωτη, καθώς τις τελευταίες ημέρες περιορίστηκε μόλις κατά 0,05% του ΑΕΠ ή 90 εκατ. ευρώ.

Τι υποστηρίζει το υπουργείο Οικονομικών.Η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα φθάσει το 3,6% του ΑΕΠ  το 2019, ακόμη και αν δεν εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων και παράλληλα υλοποιηθούν όλα τα θετικά φορολογικά και κοινωνικά αντίμετρα του Εurogroup και οι πρόσθετες εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, το συνολικό δημοσιονομικό κόστος των οποίων είναι 765 εκατ. ευρώ.

Τι εκτιμούν τα στελέχη της Κομισιών. Στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι το πλεόνασμα δεν θα ξεπεράσει το 3,35% του ΑΕΠ, αφήνοντας έτσι μια «τρύπα» 450 εκατ. ευρώ. Και προτείνουν να να «θυσιάσει» η κυβέρνηση…

διαβάστε περισσότερα στο economico.gr