Τράπεζα Αγγλίας: Πιθανή η συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές

Η Ελλάδα είναι πιθανό να επιτύχει συμφωνία με τους πιστωτές της και να αποφύγει την έξοδο από την Ευρωζώνη, δήλωσε ο Ντόναλντ Κον, μέλος της Επιτροπής Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας, σε επιτροπή του βρετανικού κοινοβουλίου. Η προσδοκία μου είναι ότι η Ελλάδα και οι (άλλες) χώρες της ευρωζώνης θα συνεργασθούν για (να επιτύχουν) μία συμφωνία” δήλωσε ο κ. Κον.

Από την πλευρά του ο Μάρτιν Τέιλορ, επίσης μέλος της χρηματοπιστωτικής επιτροπής της κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας, δήλωσε ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και οι πιστωτές κάνουν λάθος αν πιστεύουν ότι θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους.

Το πρακτορείο REUTERS αναφέρει ότι η Γερμανία είναι απρόθυμη να μειώσει το ελληνικό χρέος, στάση που ο Martin Taylor, μέλος της χρηματοπιστωτικής επιτροπής της κεντρικής τράπεζας, θεωρεί μη ρεαλιστική. «Σε εμένα φαίνεται μη διατηρήσιμο», υποστήριξε ο Τέιλορ στο βρετανικό κοινοβούλιο όταν ρωτήθηκε για το ελληνικό χρέος.

“Εάν οι χώρες πιστωτές πιστεύουν πραγματικά ότι θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους, τότε είμαστε σε πολύ χειρότερη κατάσταση από ότι νόμιζα” σημείωσε ο κ. Τέιλορ και κατέληξε λέγοντας ότι “μία από τις τραγωδίες της ευρωπαϊκής κατάστασης είναι ότι η Γερμανία είναι διχασμένη μεταξύ μόνιμης φιλοευρωπαϊκής στάσης και της ανάγκης για νομισματική και χρηματοπιστωτική αυστηρότητα. Αυτή η διαμάχη πρέπει να ξεσκεπαστεί και κάποιος θα έλπιζε η Γερμανία να βρει συνεκτική λύση και είμαι σίγουρος ότι θα το κάνουν.

Ωστόσο, μία συμφωνία για το ελληνικό χρέος θα έλυνε τα υπάρχοντα προβλήματα στην Ευρωζώνη όπως ή έλλειψη πραγματικής δημοσιονομικής και νομισματικής ένωσης”.