«Ελεύθεροι» να πληρώσουν 13ο και 14ο μισθό οι Δήμοι

Ελεύθεροι είναι οι δήμαρχοι της χώρας να καταβάλουν, εφόσον μπορούν οικονομικά,τον 13ο και 14ο μισθό στους εργαζόμενους που έχουν δικαιωθεί με πρωτόδικη απόφαση μετά από απόφαση  της  Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).

Μάλιστα όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Πατούλης ο ίδιος στο Μαρούσι αλλά και το Χαϊδάρι, το Περιστέρι, η Πετρούπολη και το Ίλιον που οι εργαζόμενοι τους έχουν δικαιωθεί πρωτοδίκως έχουν καταβάλει τα δώρα από το 2012 ως και φέτος.

«Από το να έχουμε δεσμευμένα τα αποθεματικά μας στην Τράπεζα της Ελλάδος καλύτερα είναι να τα δώσουμε στους εργαζόμενους μας», τόνισε ο κ. Πατούλης υπογραμμίζοντας ότι για την καταβολή τους υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα με το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ειδικότερα, από την στιγμή που οι εργαζόμενοι έχουν κερδίσει δικαστική απόφαση για την καταβολή του 13ου και 14ου μισθού ο δήμος έχει το δικαίωμα, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και της Οικονομικής Επιτροπής να μην ασκήσει έφεση.

Μετά από 30 μέρες η πρωτόδικη απόφαση, από την στιγμή που δεν έχει προσβληθεί, θεωρείται τελεσίδικη και ο δήμος ζητά την έγκριση της καταβολής του ποσού από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο την δίνει από την στιγμή που είναι τελεσίδικη. Να σημειωθεί ότι οι αποφάσεις των δικαστηρίων αφορούν το δεύτερο Μνημόνιο και οι δήμαρχοι ακολουθούν αυτή τη διαδικασία καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο το Εφετείο να αλλάξει την αρχική απόφαση.

Ωστόσο, σύμφωνα την απόφαση της ΚΕΔΕ, όσοι δήμαρχοι επιθυμούν μπορούν να προσβάλουν την απόφαση μέχρι να τελεσιδικήσει στο Εφετείο και να μην πληρώσουν.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στην ΚΕΔΕ οι αποφάσεις αυτές αφορούν μόνο τους εργαζόμενους με συμβάσεις αορίστου χρόνου και όχι τους μόνιμους, οι προσφυγές των οποίων δεν έγιναν δεκτές από τα διοικητικά δικαστήρια που έχουν προσφύγει.