Οι φτωχοί-φτωχότεροι, τον πρώτο χρόνο «συγκυβέρνησης» Τσίπρα-Βαρουφάκη

Τα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού στην Ελλάδα υπέστησαν, το 2015, τις μεγαλύτερες εισοδηματικές απώλειες παγκοσμίως, όπως δείχνει έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας με τίτλο: «Συναρμολογώντας το παζλ της φτώχειας».

Η πρώτη χρονιά διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, με τους δραματικούς πειραματισμούς του δίδυμου Τσίπρα – Βαρουφάκη, οδήγησε την Ελλάδα στη θλιβερή πρωτιά  να είναι η χώρα με τη δραματικότερη επιδείνωση της φτώχειας το 2015: το φτωχότερο 40% των Ελλήνων είδε το (ήδη πενιχρό) εισόδημά του να συρρικνώνεται κατά 8,4%σε ετήσια βάση. Πρόκειται για μείωση-ρεκόρ, που ξεπερνά κατά πολύ τόσο τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ευρωζώνης που δοκιμάστηκαν από την οικονομική κρίση (π.χ. Κύπρο, Ιταλία, Ισπανία) όσο και χώρες της Αφρικής, όπως η Ουγκάντα.

Αυτά είναι τα ζοφερά στοιχεία της έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία δόθηκε σήμερα το πρωί (Τετάρτη 17/10) στη δημοσιότητα.

Οι αναλυτές της Παγκόσμιας Τράπεζας εξέτασαν τους δείκτες που σχετίζονται με τη φτώχεια σε 91 χώρες και διαπίστωσαν ότι «η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ζάμπια είναι παραδείγματα κρατών όπου όχι μόνο συρρικνώθηκε το εισόδημα του φτωχότερου 40% των πολιτών, αλλά και οι απώλειες ήταν μεγαλύτερες σε σύγκριση με τα υπόλοιπα στρώματα του πληθυσμού».

Άνοιξε η ψαλίδα πλούσιων – φτωχών

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χώρα μας το εισόδημα του φτωχότερου 10% του πληθυσμού συμπιέστηκε σχεδόν κατά…

διαβάστε περισσότερα στο www.economico.gr