Το “mail Τσακαλώτου” περιμένουν στις Βρυξέλλες για συντάξεις, πλεονάσματα και παροχές

Την έκθεση του οικονομικού επιτελείου – το “mail Τσακαλώτου” – περιμένει η Κομισιόν τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου, με την τεκμηρίωση επί του επιθυμητού ελληνικού Προϋπολογισμού.

Στην έκθεση αυτή το οικονομικό επιτελείο θα επιδιώξει να τεκμηριώσει ότι υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια να μην περικοπούν οι συντάξεις, να δοθούν κοινωνικές παροχές και παράλληλα να παραχθούν τα πλεονάσματα στα οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση για τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με όσα έχουν συναποφασιστεί με τους Θεσμούς, η ελληνική οικονομία οφείλει να παράγει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια: 3,5% του ΑΕΠ έως και το 2022, 3% το 2023, 2,5% το 2024 και 2,2% στη συνέχεια. Παράλληλα και στο πλαίσιο αυτών των δημοσιονομικών στόχων, η κυβέρνηση έχει υπογράψει περικοπή των συντάξεων και για τους παλαιούς συνταξιούχους (από το 2019) και έχει λάβει ως αντάλλαγμα (με απόφαση του Eurogroup) σειρά “αντίμετρων” κοινωνικής ανακούφισης.

Το “mail Τσακαλώτου”

Τη Δευτέρα (όπου η Ελλάδα  θα «υποβάλει» επισήμως στις Βρυξέλλες το αίτημα για μη μείωση συντάξεων), το “mail Τσακαλώτου” θα επιδιώξει να πείσει την Κομισιόν ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να δημιουργήσει σταθερά υπερπλεονάσματα για τα επόμενα χρόνια, πέραν των παραπάνω στόχων, ώστε να διατίθενται στην καταβολή των συντάξεων και να μην είναι απαραίτητη η περικοπή τους.  Και επίσης ότι θα «περισεύει» και ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος για να δωθούν τα “αντίμετρα” (της περικοπής των συντάξεων) ως κοινωνικές παροχές.

Τέτοιου είδους παροχές είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η επιδότηση ενοικίου σε ορισμένες κατηγορίες νοικοκυριών, η  καταβολή των αναδρομικών για τα οποία υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις, ηκατάργηση του τέλους Επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς κ.ά.

«Επιχείρηση Eurogroup»

Το κύριο ζήτημα του οικονομικού επιτελείου δεν είναι τόσο η αποδοχή της τεκμηρίωσής των επιχειρημάτων του από την Κομισιόν, αφού οι υπηρεσίες της υπήρξαν αρωγοί τις τελευταίες εβδομάδες στο σχεδιασμό τους με “ευρωπαϊκή λογική”. Άλλωστε η Κομισιόν έχει κάνει σαφές ότι θα στηρίξει το ελληνικό αίτημα στο θέμα των συντάξεων , σύμφωνα με το μήνυμα που εξέπεμψε από το Μπαλί της Ινδονησίας ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί. Το ζήτημα είναι να πεισθούν οι δανειστές στο Eurogroup του Δεκεμβρίου και στη συνέχεια τα εθνικά τους κοινοβούλια.

Ένα ακόμη ζήτημα είναι η θέση που θα πάρει το ΔΝΤ – που λειτουργεί ως σύμβουλος στην επιτήρηση της Ελλάδας – για τον χαρακτήρα των περικοπών των συντάξεων.

Το ΔΝΤ δεν αποτυπώνει τη θέση του με βάση το αίτημα για μη μείωση συντάξεων το οποίο θα «υποβάλει» επισήμως αύριο η Ελλάδα, ενώ ενσωματώνει την «ασφάλεια» που έδιδε η μνημονιακή συμφωνία: τη διασφάλιση των πρωτογενών πλεονασμάτων μέσω της μείωσης των συντάξεων και του αφορολογήτου και της εφαρμογής των αντιμέτρων εφόσον αυτό είναι δημοσιονομικά εφικτό.

Ειδικότερα, αν επιμείνει στην άποψή του ότι οι περικοπές αποτελούν “διαρθρωτικού” χαρακτήρα απαραίτητο για την αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος, τότε θα υπάρξει πρόβλημα και θα απαιτηθεί “πολιτική” λύση. Αν αλλάξει θέση και δεχτεί τη λογική της δημοσιονομικής ρύθμισης, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για την αποδοχή των ελληνικών αιτημάτων από το Eurogroup, χωρίς μεγάλη αντίδραση από τις Αγορές.

“Μονόδρομος η τήρηση των συμφωνηθέντων” διαμηνύει ο Στουρνάρας

«Η τήρηση των συμφωνηθέντων είναι μονόδρομος για να βγει η Ελλάδα από το κάδρο της κρίσης και να αποκαταστήσει την τρωθείσα αξιοπιστία της» τονίζει σε συνέντευξή του στα Παραπολιτικά ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας τάσσεται και πάλι υπέρ της τήρησης των συμφωνηθέντων με τους εταίρους και της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου η Ελλάδα να θωρακιστεί από τους κινδύνους της διεθνούς ανόδου των επιτοκίων «εφόσον πρωταρχικός μας στόχος είναι η πρόσβαση στις αγορές με βιώσιμους όρους».

Από το newsroom του economico.gr και του Politis Online