Εκρηκτικό "μείγμα" στην οικονομία της Ιταλίας: "Καμπανάκι" από Fitch, απειλή υποβάθμισης από Μoody's

Σε σημαντικούς κινδύνους σε ό,τι αφορά τους στόχους του ιταλικού προϋπολογισμού, ιδίως μετά το 2019, αναφέρεται ο οίκος αξιολόγησης Fitch, λόγω των εντάσεων που έχουν δημιουργηθεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Αναφορικά με τον προϋπολογισμό, ο οίκος αναφέρει ότι το έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ για το 2019 μπορεί να οδηγήσει σε ενεργοποίηση διαδικασίας κυρώσεων σε βάρος της Ιταλίας, από μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προσθέτει επίσης ότι «δεν αναμένει, η κυβερνητική συμμαχία της Ρώμης, να αλλάξει τους στόχους για το ιταλικό δημόσιο έλλειμμα του επόμενου έτους».

Επ΄ ευκαιρία των Ευρωεκλογών, οι οίκος εκτιμά ότι η ιταλική κυβέρνηση «θεωρεί ότι υπάρχει η δυνατότητα να επιτεθεί στους φορολογικούς κανόνες της Ένωσης».

Εκτός όμως από το «καμπανάκι» του Fitch, η χώρα βρίσκεται υπό την απειλή υποβάθμισης από τη Moody’s.

O οίκος Moody’s ο οποίος απειλεί με υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας, με τη Citigroup να κάνει εκτιμήσεις για υποβάθμιση κατά μια μονάδα.

Ο οίκος έχει θέσει υπό αναθεώρηση το rating της χώρας από την 3η Ιουνίου. Στο ίδιο report αναφέρεται πως ενδεχόμενο είναι και ένα αρνητικό outlook από την S&P η οποία αυτή την περίοδο αξιολογεί την Ιταλία με BBB και σταθερό outlook.

Η απόδοση του 10ετούς τίτλου σημείωσε άνοδο 6 μονάδων βάσης στο 3,59%, χαμηλότερα ωστόσο από το υψηλό τεσσεράμισι ετών που σημείωσε χθες.

Με πληροφορίες από το in.gr