Φόβο για νέα κρίση στη νότια Ευρώπη τροφοδοτεί η πίεση στις τράπεζες σε Ελλάδα και Ιταλία

Τον φόβο νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης στη νότια  Ευρώπη τροφοδοτεί η πίεση στις τράπεζες στην Ελλάδα και Ιταλία, γράφει ηγερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Εξηγεί όμως ότι  «οι απώλειες στην Ελλάδα και την Ιταλία αποτελούν σύμπτωμα δύο διαφορετικών αιτιών».

Στην Ελλάδα οι τράπεζες προσπαθούν να απαλλαγούν από το τεράστιο βάρος των «κόκκινων» δανείων ενώ στην Ιταλία η επιθετική πολιτική της κυβέρνησης στον προϋπολογισμό προκαλεί πίεση στις τράπεζες. «Μαζί, αυτά, τροφοδοτούν τον φόβο νέας τραπεζικής κρίσης στη νότια Ευρώπη» επισημαίνει.

Η εφημερίδα επισημαίνει τα “τρομακτικά δεδομένα” στην περίπτωση της Ελλάδας, “όπου την περασμένη Τετάρτη υπήρξε υποχώρηση του τραπεζικού δείκτη κατά 9%”. Οσο για την Ιταλία, το πρόβλημα βρίσκεται στην αντιπαράθεση του κυβερνητικού συνασπισμού με τις Βρυξέλλες, καθώς θέλει να χρηματοδοτήσει τις δαπανηρές προεκλογικές υποσχέσεις του, κάτι που μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στις τράπεζες της χώρας, τονίζεται στο άρθρο.

Ο πιστωτικός κίνδυνος στην Ελλάδα

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις ελληνικές τράπεζες είναι ο πιστωτικός κίνδυνος. Τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται ή θεωρείται ότι βρίσκονται μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο φτάνουν τα 88,6 δισ. ευρώ, αντιστοιχώντας περίπου στο 48% του συνόλου των δανείων ή περίπου το 50% του ελληνικού ΑΕΠ. Αυτό δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της οκταετούς ύφεσης. Η απροσεξία με την οποία οι ελληνικές τράπεζες…

διαβάστρ περισσότερα στο www.economico.gr