Το δίχτυ...ανασφάλειας, τα κόκκινα δάνεια και οι αιτίες πίσω από την «Μαύρη Τετάρτη»

Υπερβολικό χαρακτηρίζουν το «σφυροκόπημα» που δέχονται οι μετοχές των τραπεζών διεθνείς οίκοι αξιολόγησης όπως οι HSBC, Goldman Sachs και Morgan Stanley, συστήνοντας ψυχραιμία στην αξιολόγηση των κινδύνων που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Μάλιστα, η Morgan Stanley επισημαίνει ότι με βάση τους δείκτες P/BV (τιμή προς λογιστική αξία), οι ελληνικές τράπεζες είναι φθηνότερες από τις τιμές του Νοεμβρίου 2017.

Ωστόσο η ένταση των ρευστοποιήσεων είναι γεγονός και αυτή, σύμφωνα με αναλυτές, οφείλεται στην “προεξόφληση” της αδυναμίας των τραπεζών να επιτύχουν τους στόχους μείωσης των «κόκκινων» δανείων, χωρίς να πληγεί η κερδοφορία τους καθώς και από τους φόβους να χρειαστεί νέα αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου.

Οι Financial Times σημειώνουν ότι o φόβος πως θα πουλήσουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια κάτω από τη λογιστική τους αξία, αναγκαζόμενες να αναζητήσουν φρέσκα κεφάλαια από τις αγορές, βρίσκεται πίσω από το «σφυροκόπημα» των μετοχών των ελληνικών τραπεζών.

Προσαρμογή 53 δισ, ευρώ

Σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό των τεσσάρων συστημικών ομίλων, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα θα πρέπει να μειωθούν σε επίπεδα κάτω του 20% κατά μέσο όρο μέχρι και το 2021 από 45% περίπου σήμερα.

Πρόκειται για μία προσαρμογή της τάξεως των 53 δισ. ευρώ, η οποία για να επιτευχθεί εντός του χρονοδιαγράμματος που έχουν αποστείλει οι ελληνικές τράπεζες προς έγκριση στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) της ΕΚΤ προϋποθέτει «ήρεμα νερά» εντός και εκτός συνόρων και μεγαλύτερη βελτίωση των μακροοικονομικών προοπτικών της χώρας.

Μόνον έτσι οι τράπεζες έχουν ελπίδες να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους χωρίς να εμφανίσουν ζημιές σε καμία από τις επόμενες τέσσερις οικονομικές χρήσεις. Θα πρέπει δηλαδή τα καθαρά τους έσοδα να επαρκούν για την αναπλήρωση του ετήσιου κόστους εξυγίανσης.

Ωστόσο, η εφαρμογή των νέων λογιστικών προτύπων, οι πωλήσεις θυγατρικών και χαρτοφυλακίων «κόκκινων» δανείων, η μικρή παραγωγή νέων πιστοδοτήσεων, η οποία κρατά τους ρυθμούς πιστωτικής μεταβολής σε αρνητικό έδαφος, αλλά και οι αναδιαρθρώσεις προβληματικών ανοιγμάτων με χαμηλότερα επιτόκια, ασκούν πίεση στα αποτελέσματα.

Εκτιμάται ότι εφέτος τα καθαρά έσοδα από τόκους και προμήθειες θα υποχωρήσουν λίγο πάνω από τα 3 δισ. ευρώ, για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια, περιορίζοντας τις επιλογές των τραπεζικών διοικήσεων για μία εμπροσθοβαρή αντιμετώπιση του προβλήματος των επισφαλειών.

Ευρύτερες οι ανησυχίες

Αλλά οι ανησυχίες των αγορών δεν σταματούν θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών και το χρηματιστηριακό σκηνικό. Σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύει το vima.gr (Άγης Μάρκου) η ανησυχία της αγοράς εντείνεται καθώς έχουμε εισέλθει σε μία περίοδο…

Διαβάστε περισσότερα στο www.economico.gr