«Μαύρη Τετάρτη» για το Χρηματιστήριο με κλείσιμο στις 666 μονάδες - Μαζικές πωλήσεις από ξένα funds απαξιώνουν τις τραπεζικές μετοχές

Χρηματιστηριακός κυκλώνας “χτύπησε” σήμερα Τετάρτη 03/10 τις τράπεζες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, παρασύροντας σε ελεύθερη πτώση και τον Γενικό Δείκτη.

Ειδικότερα, η Τράπεζα Πειραιώς κατρακύλησε 20,73%, η Eurobank14,69%, η Εθνική έχασε 5,49% και η Alpha είχε απώλειες 3,28%.

Το γεγονός αποτελεί την κορύφωση του χρηματιστηριακού δράματος που ζει το τραπεζικό σύστημα το τελευταίο εξάμηνο, καθώς το Χρηματιστήριο υποχώρησε σήμερα στο επίπεδο των αρχών του Απριλίου του 2017 λόγω ισχυρών πιέσεων.

Το Χρηματιστήριο έφθασε να χάνει έως και 4% μετά από ένα limit Down στην Τράπεζα Πειραιώς και πτώση έως 8-12% στις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 666,84 μονάδες. 

Η αλλαγή ξεκίνησε με το δημοσίευμα του Bloomberg την περασμένη Παρασκευή όπου με λανθασμένο τρόπο δινόταν η εντύπωση ότι, υπήρχε χρονικό όριο για την Τράπεζα Πειραιώς προκειμένου να αντλήσει ομολογιακό tier 2.

Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών, σημειώνει το Bloomberg υποχώρησαν κατά περίπου 97% από τότε που ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε την εξουσία το 2015, οδηγώντας τη χώρα σε σύγκρουση με τους πιστωτές.

Σε “τεχνικό” επίπεδο, το αιφνίδιο ξεπούλημα στις τραπεζικές μετοχές αποδίδεται σε αυτοματοποιημένες συναλλαγές καθώς η πτώση που είχε προηγηθεί στις προηγούμενες συνεδριάσεις, «χτύπησε» τα περιθώρια ασφαλείας και ενεργοποιήθηκαν εντολές stop loss μεγάλων χαρτοφυλακίων.

Ακόμη όμως και αν αυτή είναι η τεχνική αιτία για την πτώση, η χρηματιστηριακή απαξίωση των τραπεζών πρέπει να αναζητηθεί στην ανησυχία που υπάρχει για την κεφαλαιακή τους επάρκεια τους  και αυτό αποτυπώθηκε και στη σημερινή χρηματιστηριακή συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές κλιμάκωσαν τις πιέσεις στις μετοχές ξεκινώντας από την Πειραιώς και φθάνοντας στην Alpha Bank, ανάλογα με την κεφαλαιακή θέση της κάθε τράπεζας.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε τέσσερις συστημικά σημαντικές τράπεζες της χώρας ανήλθαν στα 88,6 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου, που ισοδυναμεί με το μισό περίπου της ετήσιας οικονομικής παραγωγής της χώρας.

Σύμφωνα με το Blooomberg, οι  τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας Πειραιώς Α.Ε. και της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Α.Ε., έχουν αποστείλει επιστολή στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπου δεσμεύονται να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά περίπου 60% μέχρι το τέλος του 2021

Τι πυροδοτεί τις εξελίξεις

Σε αυτή τη συγκυρία προστέθηκαν το τελευταίο διάστημα και μία σειρά από γεγονότα που πυροδότησαν το σημερινό sell off. Συγκεκριμένα:

 ιταλική κρίση έχει εντείνει τις ανησυχίες για την ευρύτερη περιοχή και η άνοδος των ιταλικών επιτοκίων έχει παρασύρει και τα ελληνικά με αποτέλεσμα το spread να είναι στα ιδια επίπεδα με αυτά που είχαμε πριν ενταχθούμε στο πρώτο μνημόνιο.

-Η ασάφεια σε σχέση με την περικοπή ή μη των συντάξεων, η κατάθεση προσχεδίου προϋπολογισμού με δύο σενάρια, η συζήτηση για την πιστή τήρηση ή την εφαρμογή μέρους μόνο του μεταρρυθμιστικού προγράμματος σε ένα σκηνικό παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, εντείνει τις ανησυχίες των ξένων και αυξάνει το country risk.

-Το τελευταίο διάστημα, μετά την χωρίς αποτέλεσμα προσπάθεια της Τράπεζας Πειραιώς να εκδώσει ομόλογα Tier II, έγινε ευρέως γνωστό ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι αποκλεισμένες από τις αγορές και άντληση κεφαλαίων μπορεί προς το παρόν να επιτευχθεί μόνο με τοκογλυφικά επιτόκια.

-Τα αποτελέσματα εξαμήνου έδειξαν αδύνατες επιδόσεις των τραπεζών. Η πιστωτική επέκταση παραμένει σε αρνητικό έδαφος ενώ τα έσοδα προ προβλέψεων υποχωρούν έως και 25% υπονομεύοντας την κερδοφορία των τραπεζών που αποτελούσε το «μαξιλάρι» για την σταδιακή εξομάλυνση του ελλείμματος στις προβλέψεις. Ταυτόχρονα η απομόχλευση των χαρτοφυλακίων και η συρρίκνωση των δραστηριοτήτων σε επίπεδο ομίλου, μειώνει περαιτέρω τα μεγέθη.

-Οι νέοι επιθετικοί στόχοι μείωσης των κόκκινων δανείων δημιουργούν περαιτέρω ανησυχία για τις πιέσεις που ήδη δέχεται και θα δεχθεί η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

«Υπερβολικό » το ξεπούλημα εκτιμά η Morgan Stanley

Yπερβολικές θεωρεί τις ανησυχίες για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα η Morgan Stanley.

Ο διεθνής Οίκος σημειώνει ότι υπάρχει περιορισμένη ορατότητα για την επενδυτική τοποθέτηση στις ελληνικές τράπεζες, δεδομένου ότι η μείωση των κόκκινων δανείων απαιτεί σταθερό οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον στην περιφέρεια της Ευρώπης τουλάχιστον έως το 2021. «Αισθάνεται», όμως, ότι οι τελευταίες κινήσεις των μετοχών είναι υπερβολικές, δεδομένου ότι τώρα οι τράπεζες είναι φθηνότερες από το Νοέμβριο του 2017, όταν τα IFRS9 και τα stress tests ήταν προ των πυλών. Αυτό είναι αλήθεια ειδικά για τις Αlpha Βank, Eurobank και Εθνική, ότι η πίεση για άντληση κεφαλαίων φέτος δεν είναι εμφανής.Εντέλει, σημειώνει o οίκος, οι συζητήσεις με τις ρυθμιστικές αρχές λαμβάνουν υπόψη την ικανότητα των τραπεζών να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια, χωρίς να επηρεαστούν οι μετοχές.Η πρόβλεψη για το PBV το επόμενο 12μηνο δείχνει ότι ο κλάδος σήμερα είναι φθηνότερος απ’ ό,τι τον Νοέμβριο του 2017. Η Εθνική είναι 6% φθηνότερη (0,29x PBV), η Αlpha Βank 7% (0,21x), η Πειραιώς 25% (0,09x) και η Eurobank 10% πιο ακριβή (0,22x) έναντι της αποτίμησης στις 17 Νοεμβρίου του 2017.Τέλος, η Morgan Stanley επισημαίνει ότι παρά τους επιμέρους δείκτες για κόκκινα δάνεια, καλύψεις κ.τ.λ., η άρση των capital controls περιορίζει την ορατότητα καθώς με τις διακυμάνσεις των μετοχών και τις επερχόμενες εκλογές δεν είναι ξεκάθαρο πόσο θα μπορούσε να επηρεαστεί η συμπεριφορά των καταθετών. Τονίζει, ωστόσο, πως σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση, η κατάσταση του κλάδου είναι υγιής, έχοντας αντικατασταθεί το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης από ELA/ECB από καταθέσεις και διατραπεζική αγορά.

Προσπάθεια στήριξης

Στις 17:00 έγινε προσπάθεια να μαζευτούν οι μεγάλες ζημιές στο ΧΑΑ αναζητώντας στήριγμα σε ορισμένους τίτλους με ειδικό βάρος στο γενικό δείκτη, αλλά και σε δειλές αγορές που εκδηλώθηκαν στις τραπεζικές μετοχές, χωρίς όμως να είναι ικανό να απεμπλακεί από τα χαμηλά σχεδόν 20 μηνών που διαπραγματεύεται. 

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης (στις 17:00) καταγράφει απώλειες 2,05% στις 667,42 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 79,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 61,9 εκατ. τεμάχια. Πτώση 1,67% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.766,10 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 8,32% στις 508,78 μονάδες.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης η Πειραιώς βρέθηκε στα όρια του limit down χάνοντας έως και 29%, η Eurobank ενδοσυνεδριακά υποχώρησε μέχρι και 24%, η Εθνική ως 19,5% και η Alpha έως 11,4%.

Με πληροφορίες από το newsroom του economico.gr