Οι «τυχεροί» και οι «άτυχοι» του προσχέδιου Προυπολογισμού, ανάλογα με το πού θα κάτσει η μπίλια...

Μπορεί οι συνταξιούχοι να βγαίνουν κερδισμένοι το 2019 εάν δεν κοπούν οι συντάξεις, χαμένοι βγαίνουν όμως μια σειρά από άλλες κατηγορίες φτωχών νοικοκυριών που περίμεναν στήριξη -και βάσει ψηφισμένων νόμων ακόμα- από το κράτος.

Το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού που κατατέθηκε, ενσωμάτωσε τελικά και τα δύο «σενάρια» που σχεδιάζονταν στο υπουργείο Οικονομικών, προαναγγέλλοντας όμως πως θα αλλάξουν σύντομα και πάλι με την κατάθεση του τελικού νομοσχεδίου.

Τα δύο  διαφορετικά «πρόσωπα» του προσχεδίου, διαχωρίζουν τα θύματα της Κρίσης και των μνημονίων σε «τυχερούς» και «άτυχους», ανάλογα με το πού θα κάτσει η «μπίλια» για τις συντάξεις:

1) το «βασικό» σενάριο του Προσχεδίου προβλέπει ότι οι συνταξιούχοι που δικαιούνται την προσωπική διαφορά, το 2019 θα χάσουν 2,065 δισ. ευρώ. Αντιθέτως τα φτωχά νοικοκυριά «κερδίζουν» 1,730 δισ. ευρώ που θα διατίθεντο για διάφορες κοινωνικές δράσεις.

2) το εναλλακτικό σενάριο με τις «προτιθέμενες δημοσιονομικές παρεμβάσεις» (όπως το βάπτισε η κυβέρνηση στο Προσχέδιο) προβλέπει ότι οι συνταξιούχοι γλιτώνουν τις περικοπές 2,065 δισ. ευρώ, αλλά και το δημόσιο θα κερδίσει 286 εκατομμύρια ευρώ από φόρους που θα τους έχανε, αν κόβονταν οι συντάξεις.

Άρα το «καθαρό» όφελος για τους συνταξιούχους αυτούς περιορίζεται σε 1,779 δισ. ευρώ.

Ακυρώνονται μέτρα κατά της φτώχειας

Από την άλλη, ακυρώνονται έτσι όλα τα ψηφισμένα μέτρα καταπολέμησης της φτώχειας (εκτός από τα νέα οικογενειακά επιδόματα) ύψους 1,730 δισ. ευρώ, που θα τα δικαιούνταν και ηλικιωμένοι συνταξιούχοι, αλλά και νέα ζευγάρια ή παιδιά.

Για παράδειγμα καταργούνται οι δράσεις για επίδομα στέγασης (600 εκατ. ευρώ), επιδότηση συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα (240 εκατ. ευρώ), δημιουργία νέων μονάδων προσχολικής εκπαίδευσης και νηπιαγωγείων (140 εκατ. ευρώ), σχολικά γεύματα (190 εκατ. ευρώ), προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ (260 εκατ. ευρώ) κλπ.

Στην θέση αυτών των δράσεων μπαίνουν άλλες, όπως: επιδότηση ενοικίου (αποκλείονται οι δανειολήπτες και το κόστος μειώνεται στα 150 εκατ. αντί 600 εκατ. ευρώ που είχε προϋπολογιστεί), μείωση 30% στις ασφαλιστικές κρατήσεις…

Διαβάστε περισσότερα στο www.economico.gr