Πόθεν έσχες και για τα μετρητά κάτω από το...στρώμα

Σημαντικές αλλαγές προβλέπονται στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή για την υποβολή των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης, το γνωστό «πόθεν έσχες».

Με τις βασικότερες αλλαγές που επέρχονται βάσει του νομοσχεδίου, οι υπόχρεοι υποβολής δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης οφείλουν πλέον να αναγράφουν στις δηλώσεις αυτές και τα χρηματικα ποσά σε μετρητά άνω των 30.000 ευρώ – που δεν περιλαμβάνονται σε τραπεζικές καταθέσεις – καθώς επίσης και κινητά περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 40.000 ευρώ – πίνακες, τιμαλφή κλπ – τα οποία έχουν στην κατοχή τους.

Το ισχύον νομοθετικό καθεστώς δεν προβλέπει καμία υποχρέωση δήλωσης μετρητών, ενώ για τα κινητά περιουσιακά στοιχεία προβλέπει ότι αυτά πρέπει να δηλώνονται εφόσον η αξία υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ.

Επίσης οι υπόχρεοι που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης πρέπει να υποβάλουν δήλωση πόθεν έσχες, όπως ακριβώς και οι σύζυγοι. Και οι εν διαστάσει σύζυγοι είναι υποχρεωμένοι να καταθέσουν δηλώσεις, ενώ σε περίπτωση άρνησής τους θα καλούνται από το όργανο ελέγχου που θα δίνει προθεσμία υποβολής, ενώ προβλέπονται κυρώσεις στην περίπτωση και δεύτερης αναιτιολόγητης άρνησης.

Στην περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής, προβλέπεται ένα ηλεκτρονικό παράβολο ύψους 200 ευρώ, ενώ αν η καθυστέρηση ξεπεράσει τους δυο μήνες το πρόστιμο θα αγγίζει τα 800 ευρώ.

Παράλληλα, υπάρχει χρονική κλιμάκωση για το πότε η μη υποβολή καθίσταται αξιόποινη πράξη και για ποιο ποσό και πάνω κακούργημα.