Με επιδείνωση του οικονομικού κλίματος "έκλεισε" ο πρώτος "μεταμνημονιακός" μήνας (αναλυτικά στοιχεία)

Σημαντική επιδείνωση του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, παρά τη βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος υποχώρησε σημαντικά, τον πρώτο μήνα της εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα προσαρμογής, σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει ο ΙΟΒΕ στο Δελτίο Οικονομικής Συγκυρίας με τα Αποτελέσματα για τον Σεπτέμβριο του 2018, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα υποχωρεί σημαντικά τον μήνα Σεπτέμβριο και διαμορφώνεται στις 101,3 μονάδες, (από 105,3 τον Ιούλιο).

Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα κυρίως της έντονης επιδείνωσης των επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία και τις Κατασκευές, ενώ αντίθετα η
καταναλωτική εμπιστοσύνη κινείται ανοδικά.

Η επιδείνωση, πάντως, έχει τομεακά και επιχειρηματικά χαρακτηριστικά, καθώς η βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποδηλώνει ότι, τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό, η έξοδος από το πρόγραμμα συμβάλει στη βελτίωση των προσδοκιών των νοικοκυριών.

Αναλυτικότερα:

– στη Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση βελτιώνεται ελαφρά, όπως και το ισοζύγιο στις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες, με τον δείκτη όμως στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να φανερώνει διόγκωσή τους

– στις Κατασκευές, οι προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων βελτιώνονται, ενώ εκείνες για την απασχόληση επιδεινώνονται σημαντικά

– στο Λιανικό Εμπόριο, οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις περιορίζονται, αντίθετα με τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, με τον δείκτη του ύψους των αποθεμάτων να αποκλιμακώνεται

– στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων ενισχύονται, όπως και οι αντίστοιχες για την τρέχουσα ζήτηση, αλλά οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της επιδεινώνονται

– στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών επιδεινώνονται οριακά, ενώ οι αντίστοιχες για την οικονομική κατάσταση της χώρας, οι προβλέψεις για την πορεία της ανεργίας, αλλά και η πρόθεση για αποταμίευση βελτιώνονται.

Η μέτρηση του δείκτη είναι η πρώτη μετά την έξοδο της χώρας από το τρίτο πρόγραμμα στήριξης, εξέλιξη που βεβαίως έχει κυρίως συμβολικό χαρακτήρα παρά συνδέεται με συγκεκριμένες και απτές αλλαγές στην οικονομική πολιτική.

Το οικονομικό κλίμα ωστόσο, εκτός από την Ελλάδα, επιδεινώθηκε και στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 όσο και στην Ευρωζώνη, όπως επισημαίνει ο ΙΟΒΕ

Αναφορικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο δείκτης οικονομικού κλίματος επιδεινώνεται τον μήνα Σεπτέμβριο σε σχέση με τον μήνα Ιούλιο (κατά -1 μον., από 111,3 στις 112,3 μον.) και την Ευρωζώνη (κατά -1,2 μον., από 110,9 στις 112,1) μονάδες.

Συγκεκριμένα, στην Ευρωζώνη, οι σχετικοί δείκτες μειώνονται τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Ιούλιο στη Βιομηχανία (-1,1), τις Υπηρεσίες (-0,7) και την καταναλωτική εμπιστοσύνη (-3,5), ενώ αυξάνονται στο Λιανικό εμπόριο (+2,4) και τις Κατασκευές (+2,9). Σε επίπεδο των μεγαλύτερων χωρών, ο δείκτης καταγράφει σχετική σταθερότητα στην Γερμανία (+0,3) και την Ολλανδία (-0,4), ενώ επιδεινώνεται στην Ιταλία (-1,0) και την Ισπανία (-2,2) και κυρίως στην Γαλλία (-3,2).

Στην ΕΕ, οι επιδεινούμενες προσδοκίες τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Ιούλιο είναι το αποτέλεσμα της επιδείνωσης των δεικτών στη Βιομηχανία (-1,3) και κυρίως στην καταναλωτική εμπιστοσύνη (-3,5). Στο Λιανικό εμπόριο (+2,4) και τις Κατασκευές (+1,8) καταγράφεται άνοδος προσδοκιών και στις Υπηρεσίες σταθερότητα στο σχετικό δείκτη (+0,0).

Αναλυτικότερα:

– Στη Βιομηχανία, οι δείκτες προσδοκιών διαμορφώθηκαν στις +4,5 και 4,7 μονάδες σε ΕΕ και Ευρωζώνη αντίστοιχα. Οι προσδοκίες για την εξέλιξη της παραγωγής μεταβάλλονται αρνητικά, όπως και οι εκτιμήσεις για τα επίπεδα παραγγελιών και ζήτησης, ενώ τα εκτιμώμενα αποθέματα κλιμακώνονται και στις δύο ζώνες.

– Στις Υπηρεσίες, οι δείκτες προσδοκιών διαμορφώθηκαν στις +13,1 και +14,6 μονάδες σε ΕΕ και Ευρωζώνη αντίστοιχα. Οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης μεταβάλλονται αρνητικά στην Ευρωζώνη, ενώ οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση παραμένουν αμετάβλητες και στις δύο ζώνες.

– Στο Λιανικό Εμπόριο, οι σχετικοί δείκτες διαμορφώθηκαν στις +4,4 και +2,7 μονάδες αντίστοιχα στην ΕΕ και την Ευρωζώνη. Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα επιχειρηματική δραστηριότητα μεταβάλλονται θετικά, ενώ οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα υποδηλώνουν αποκλιμάκωση και στις δύο ζώνες. Τέλος, οι προβλέψεις για τις πωλήσεις τους επόμενους μήνες βελτιώνονται οριακά σε αμφότερες τις ζώνες.

– Στις Κατασκευές, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών κινήθηκε στις +5,3 μονάδες στην ΕΕ και τις +8,3 μονάδες στην Ευρωζώνη. Οι προβλέψεις για το επίπεδο των εργασιών, όπως και οι προβλέψεις για την απασχόληση βελτιώνονται και στις δύο ζώνες.

– Ο Δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης διαμορφώνεται στις -2,8 και -2,9 μονάδες στην ΕΕ και την Ευρωζώνη αντίστοιχα. Οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους μεταβάλλονται αρνητικά και στις δύο ζώνες, όπως και οι αντίστοιχες για την γενική κατάσταση της οικονομίας. Στην πρόθεση αποταμίευσης καταγράφεται επίσης κάμψη και στις δύο ζώνες, ενώ και στις προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας σημειώνεται επιδείνωση.

– Τέλος, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες (δεν
περιλαμβάνεται στο δείκτη κλίματος) επιδεινώνεται τόσο στην ΕΕ (+20,6 από +19 μον.), όσο και στην Ευρωζώνη (+19,1 από +18,9 μον.). Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των
επιχειρήσεων βελτιώνονται, όπως και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα πορεία της ζήτησης, με τις προβλέψεις της ζήτησης στο επόμενο τρίμηνο να επιδεινώνονται και στις δύο ζώνες.

Δείτε ολόκληρη την έκθεση του ΙΟΒΕ με τα ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ
ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ – ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2018 που δημοσιεύτηκε σήμερα 01 Οκτωβρίου 2018.