'Οταν το κρατος πάει με τον αραμπά... ΕΝΦΙΑ στην Μύκονο, μικρότερος από την Κυψέλη, λόγω λαθών στους χάρτες

Στην εποχή των google και apple maps oι χάρτες του υπουργείου Οικονομικών παραμένουν ακόμα σε μορφή σχεδίου με το χέρι.Αποτέλεσμα των παρωχημένων χαρτών, είναι πως περισσότερα από 500.000 ακίνητα- κυρίως στην περιφέρεια – υποφορολογούνται,καθώς δεν μπορεί να προσδιοριστεί η θέση τους!

Παράλληλα χιλιάδες είναι και τα λάθη στο έντυπο Ε9 (δήλωση στοιχείων ακινήτων) που συμπληρώνουν οι ιδιοκτήτες, χωρίς μάλιστα να ελέγχονται από τις Αρχές.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής (Προκόπης Χατζηνικολάου ) οι απώλειες εσόδων για το ελληνικό Δημόσιο υπολογίζονται σε 140 έως 200 εκατ. ευρώ.

Υποφορολόγηση

Το εντυπωσιακότερο όμως είναι το πώς φορολογούνται τα ανωτέρω ακίνητα τα τελευταία χρόνια. Προκειμένου ένας πολίτης να μην πληρώσει μεγαλύτερο φόρο από τον αναλογούντα, με βάση την υπουργική απόφαση που εκδόθηκε και έκτοτε δεν άλλαξε, προβλέπεται ότι εφόσον ένα ακίνητο δεν μπορεί να εντοπιστεί σε ποιο οικοδομικό τετράγωνο ανήκει, εξαιτίας των ελλιπών στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών, η φορολογική μεταχείριση θα είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή και ο φόρος θα είναι τουλάχιστον ο μισός από αυτόν που θα έπρεπε να καταβληθεί.

Συγκεκριμένα, για τον προσδιορισμό της αξίας γίνεται συνδυασμός συντελεστών που προσδιορίζει την ευνοϊκότερη για τον φορολογούμενο αξία ακινήτου. Δηλαδή λαμβάνεται υπόψη η χαμηλότερη τιμή ζώνης, που ισχύει στην περιοχή όπου βρίσκεται το ακίνητο και με βάση τον αλγόριθμο του υπουργείου Οικονομικών επιβάλλεται ο χαμηλότερος φόρος. Και αντιλαμβάνεται κανείς ότι η απώλεια εσόδων είναι πολλαπλάσια, καθώς ο φόρος είναι κλιμακωτά υψηλότερος για μεγαλύτερη ακίνητη περιουσία.

Σύμφωνα με τον κ. Δημοσθένη Αναγνωστόπουλο, πρώην γενικό γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων, «ακόμα και μετά τον προσδιορισμό της θέσης του ακινήτου εντός ακόμα και ενός οικοδομικού τετραγώνου όπου ισχύουν πολλαπλά στοιχεία υπολογισμού αξίας (όπως τιμή ζώνης, Σ.Ε., ΣΑΟ), για τον προσδιορισμό της αξίας λαμβάνεται και πάλι υπόψη το σύνολο συντελεστών που προσδιορίζει την ευνοϊκότερη για τον φορολογούμενο αξία ακινήτου. Επειδή ίσως δεν είναι προφανές τι σημαίνει αυτό, ας φανταστούμε ένα ακίνητο με πρόσοψη στη θάλασσα σε ένα ευρύτερο οικοδομικό τετράγωνο, ας πούμε στη Μύκονο. Εφόσον δεν είναι εφικτό να γνωρίζουμε ποιο είναι αυτό με την πρόσοψη, όλα τα ακίνητα, ακόμα και αυτά με την πανάκριβη αξία, θα φορολογηθούν με τη χαμηλότερη τιμή!

Βίλα 4.εκατ ευρώ με ΕΝΦΙΑ ψίχουλα

Για παράδειγμα, μια πωλούμενη βίλα αξίας 4 εκατ. ευρώ στη νότια πλευρά της Μυκόνου, επιφάνειας περίπου 500 τ.μ., πληρώνει ετήσιο ΕΝΦΙΑ μόλις 1.350 ευρώ, δηλαδή 2,7 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο όταν σε περιοχές του κέντρου, όπως τα Πατήσια ή η Κυψέλη, με τιμές πώλησης διαμερισμάτων 40.000-70.000 ευρώ, το αντίστοιχο ποσό κυμαίνεται μεταξύ 3,5-3,7 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Αντίστοιχα, στις Σπέτσες για εξοχική κατοικία 190 τ.μ. καταβάλλεται φόρος 1,24 ευρώ ανά τ.μ., όταν ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. στα Πατήσια επιβαρύνεται με τριπλάσιο φόρο, της τάξεως των 3,6 ευρώ ανά τ.μ.

Και η κατάσταση αυτή αναμένεται να διατηρηθεί για αρκετά χρόνια τουλάχιστον μέχρι το 2022, οπότε εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο. Βέβαια, απαραίτητη προϋπόθεση είναι και η διασύνδεση του ηλεκτρονικού συστήματος taxis με το κτηματολόγιο.