Δεύτερη ψυχρολουσία από Mooody's. «Κίνδυνος υποβάθμισης αν δεν περικοπούν οι συντάξεις»

Σε πολύ υψηλά επίπεδα για δεκαετίες,θα παραμείνει το ελληνικό χρέος σύμφωνα με νέα ανάλυση του οίκου αξιολόγησης Moody’s,ενώ η χώρα θα εξακολουθήσει να εξαρτάται από τη διαρκή πολιτική στήριξη των χωρών-πιστωτών, στήριξη που,όμως, δεν είναι εξασφαλισμένη μακροπρόθεσμα. 

«Ακόμη και μικρές αποκλίσεις όσον αφορά τις δημοσιονομικές ή οικονομικές επιδόσεις μπορεί να καταστήσουν τη διαδρομή του χρέους μη βιώσιμη» επισημαίνεται, για να ακολουθήσει η προειδοποίηση, πως εάν η Ελλάδα δεν προβεί τελικά σε περικοπή συντάξεων όπως έχει συμφωνήσει και δεν εφαρμόσει «κατά γράμμα» τις ανειλημμένες υποχρεώσεις της απέναντι στους πιστωτές, θα υπάρξει υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Η προειδοποίηση αυτή έρχεται με αναλυτική έκθεσή του μετά την ψυχρολουσία της αξιολόγησής του, η οποία διατηρεί στάσιμο το αξιόχρεο της ελληνικής στο επίπεδο του “Β3”.

«Υψηλό ρίσκο απρόβλεπτων γεγονότων»

Η Moody’s επισημαίνει πως δεδομένου του positive outlook (θετικές προοπτικές) που διατηρεί για Ελλάδα, μια υποβάθμιση υπό κανονικές συνθήκες στην παρούσα φάση δεν είναι τόσο πιθανή.

Ωστόσο, όπως τονίζει ο οίκος, η Ελλάδα «υπόκειται σε υψηλό ρίσκο απρόβλεπτων γεγονότων» και γι’ αυτό την αξιολογεί με High+ στην κατηγορία event risk, γεγονός που σε συνδυασμό με μια πολιτική της κυβέρνησης που παρεκκλίνει από τις προβλεπόμενες μεταρρυθμίσεις και υποχρεώσεις θα μπορούσε να οδηγήσει τελικά σε υποβάθμιση.

Σημείωνεται επίσης πως η βαθμολογία της Ελλάδας σε όλες τις υπόλοιπες σημαντικές κατηγορίες οι οποίες επηρεάζουν την αξιολόγηση της πιστοληπτικής της ικανότητας είναι κάτω του μετρίου.

Η χρηματοπιστωτική ισχύς, οι τράπεζες, το πολιτικό ρίσκο και ο κίνδυνος λόγω χαμηλής ρευστότητας είναι όλες κατηγορίες όπου η Ελλάδα βαθμολογείται είτε με Low+ είτε Moderate -, με το Moderate να αποτελεί την «βάση».

«Πιέσεις για αξιολόγηση»

«Εάν η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει να αποκλίνει από τις δεσμεύσεις της και ανατρέψει μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί και έχουν ψηφισθεί, θα μπορούσαν να αναπτυχθούν πιέσεις για την αξιολόγηση», τονίζει χαρακτηριστικά ο οίκος.

Τα capital controls έχουν χαλαρώσει αλλά όχι αρκετά, και ο τραπεζικός κλάδος παραμένει βουτηγμένος στα κόκκινα δάνεια, τονίζει ο οίκος.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η Moody’s είχε αναφέρει «μετά τη διπλή αναβάθμιση τον περασμένο Φεβρουάριο δεν προγραμματίζαμε να προχωρήσουμε σε νέα κίνηση. Οι προοπτικές συνήθως μεταβάλλονται ή αποφασίζονται εντός 12-18 μηνών». Ετσι, όπως είχε τονίσει χαρακτηριστικά, θα «ξαναεπισκεφθεί» την αξιολόγηση της χώρας –εκτός απροόπτου– το νωρίτερo τον Φεβρουάριο του 2019.

Τι αναφέρει η έκθεση του οικού για την οικονομία

Οπως αναφέρει στη νέα έκθεσή του ο οίκος, η μείωση του εξαιρετικά υψηλού χρέους, η οποία απαιτεί τη συμμόρφωση με πολύ αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους για πολλά χρόνια, η επιμονή στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, καθώς και ένα πολύ αδύναμο τραπεζικό σύστημα με ακόμη πολύ υψηλά μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, αποτελούν τεράστιες προκλήσεις για τη χώρα παρά την έξοδο από τα προγράμματα.

Πάντως, η Μoody’s αναγνωρίζει ότι, μετά τη συμφωνία στο Eurogroup, η Ελλάδα έχει χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους και μέτριες χρηματοδοτικές ανάγκες. Επίσης το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας υποστηρίζεται από τη βελτίωση των οικονομικών και δημοσιονομικών προοπτικών μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, ενώ οι πιστωτές της έχουν δεσμευθεί να προχωρήσουν σε περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους εάν χρειαστεί στο μέλλον.

Οι παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναβάθμιση της Ελλάδας, τονίζει η Moody’s, είναι η διατήρηση της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής και η συνέχιση των προσπαθειών στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων που έγιναν τα τελευταία χρόνια, ένδειξη επιτυχούς επιστροφής στις αγορές, καθώς και η ταχύτερη βελτίωση των συνθηκών στον τραπεζικό κλάδο.

Επίσης, στους παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε υποβάθμιση συμπεριλαμβάνονται οι ενδεχόμενες εντάσεις με τους πιστωτές για άλλους λόγους. Αυτό, όπως τονίζει, θα έθετε σε κίνδυνο τη στήριξη της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα. Η Moody’s επισημαίνει επίσης πως υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές της ανάπτυξης στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, αλλά και τις επιπτώσεις των επίμονα χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης.

Παρόλο που αναμένει ότι οι προοπτικές της Ελλάδας θα βελτιωθούν βραχυπρόθεσμα, παραμένουν σημαντικά εμπόδια στην επίτευξη διατηρήσιμης ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης της χαμηλής αποταμίευσης, καθώς και των χαμηλών ρυθμών επενδύσεων.

«Αμφιβολίες για την ανάπτυξη»

Σοβαρές αμφιβολίες παραμένουν επίσης και για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας, όπως προειδοποιεί, λόγω των δυσμενών δημογραφικών στοιχείων και της μετανάστευσης μεγάλου ποσοστού των νέων, καθώς και εκείνων με υψηλό μορφωτικό επίπεδο.

Η Ελλάδα  θα εξακολουθήσει να εξαρτάται από τη διαρκή πολιτική στήριξη των χωρών-πιστωτών της Ευρωζώνης. Παρόλο που δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η υποστήριξή τους προς την Ελλάδα είναι επί του παρόντος πολύ ισχυρή, η πολιτική δυναμική των χωρών αυτών μακροπρόθεσμα είναι λιγότερο εξασφαλισμένη, προειδοποιεί η Moody’s.

Από το newsroom του economico.gr με τη συνεργασία του newmoney.gr