Νέος "γύρος" στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας με εκατέρωθεν απειλές

«Τέλος οι διαπραγματεύσεις, όσο διαρκούν οι απειλές Τραμπ για νέους δασμούς» επισημαίνει το Πεκίνο

“Oι συνομιλίες για την επίλυση του αδιεξόδου σχετικά με το εμπόριο με τις ΗΠΑ δεν μπορούν να επαναληφθούν, όσο ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να απειλεί να επιβάλει περαιτέρω δασμούς” επισημαίνει το Πεκίνο.

Νέοι δασμοί Τραμπ

Περίπου μία ώρα μετά την αλλαγή της μέρας, η διοίκηση του Tραμπ επέβαλε επιπλέον δασμούς ύψους 200 δισ. δολαρίων σε μερικά ακόμα κινεζικά προϊόντα.

Τη Δευτέρα, το Πεκίνο δημοσίευσε ένα έγγραφο που επαναλαμβάνει τη θέση του στη στάση. Οι συνομιλίες που προγραμματίστηκαν για αυτήν την εβδομάδα ακυρώθηκαν καθώς η Ουάσιγκτον πλησίαζε την επιβολή νέων δασμών.

«Η πόρτα για τις εμπορικές συνομιλίες είναι πάντα ανοιχτή, αλλά οι διαπραγματεύσεις πρέπει να διεξάγονται σε περιβάλλον αμοιβαίου σεβασμού», σύμφωνα με τη Λευκή Βίβλο του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Xinhua. «Οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν υπό την απειλή της επιβολής δασμών».

Εκατέρωθεν απειλές

Ο τελευταίος γύρος των αμερικανικών δασμών τέθηκε σε ισχύ λίγο μετά τα μεσάνυχτα (ώρας Ουάσινγκτον) τη Δευτέρα (ήταν μεσημέρι στο Πεκίνο) σε κατάλογο προϊόντων που εκτείνονται από το κατεψυγμένο κρέας έως τα τηλεοπτικά εξαρτήματα.

Η Κίνα είναι έτοιμη να αντιδράσει με επιβολή δασμών, των οποίων το ύψος θα φτάνει στα 60 δισεκατομμύρια δολάρια σε εμπορεύματα των ΗΠΑ, μία κίνηση που ο Τραμπ έχει πει ότι θα οδηγήσει σε νέα επιβολή δασμών εκ μέρους των ΗΠΑ ύψους άλλων 267 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κινεζικές εισαγωγές.

 

Από το newsroom του economico.gr με τη συνεργασία του newmoney.gr