Στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου κρίνεται η περικοπή των συντάξεων

Σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου της ΕΕ

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε πως η απόφαση περικοπής των συντάξεων θα παρθεί έπειτα από την παράδοση του προσχεδίου του ελληνικού προϋπολογισμού και την εξέταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με λίγα λόγια, οι όποιες αποφάσεις αναφορικά με την τύχη των συντάξεων θα παρθούν στο Eurogroup του Δεκεμβρίου και όχι του Οκτωβρίου.

Αναλυτικότερα, το ανώτερο στέλεχος ξεκαθαρίζει πως υπάρχει μια σειρά γεγονότων. Με την ολοκλήρωση των εργασιών για το προσχέδιο του προϋπολογισμού, Επιτροπή και EuroWorking Group (το προπαρασκευαστικό όργανο του Eurogroup) θα αναλάβουν να τον εξετάσουν και θα γνωμοδοτήσουν στο Eurogroup τόσο για τον προϋπολογισμό όσο και για τα ελληνικά αιτήματα.

Στο τραπέζι οι συντάξεις

Στο θέμα των συντάξεων, αν υπάρχει αναφορά σε αλλαγή της συμφωνίας, οι υπουργοί της Ευρωζώνης θα εξετάσουν όλα τα αιτήματα της Ελλάδας και θα δουν κατά πόσο αρχικά βγαίνουν τα νούμερα και αν η ελληνική πλευρά έχει ορθά επιχειρήματα για τις αποφάσεις της.

Eurogroup Οκτωβρίου

Στο Eurogroup του Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργου δεν θα υπάρξει επίσημη συζήτηση για Ελλάδα, παρά μόνο πιθανές συζητήσεις στο περιθώριο.

Βασικό θέμα οι μεταρρυθμίσεις

Βασικό θέμα της συνεδρίασης των Υπουργών Οικονομικών θα είναι οι μεταρρυθμίσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης. Τα δύο θέματα που θα αναλύσουν οι Υπουργοί είναι από τη μια οι «αυτόματοι σταθεροποιητές» για τις χώρες της Ευρωζώνης, ως μηχανισμοί δημιουργίας αποθεματικών ασφαλείας σε περιόδους αντιμετώπισης κρίσεων και από την άλλη η ύπαρξη προληπτικής γραμμής πίστωσης η οποία θα δανείζει σε κράτη μέλη που δεν βρίσκονται σε κρίση αλλά χρειάζονται ρευστότητα.

Επί τάπητος και οι προτάσεις Γιούνκερ

Συζήτηση θα γίνει επίσης για τις προτάσεις Γιούνκερ, για την ισχυροποίηση του ρόλου του ευρωνομίσματος στην παγκόσμια σκηνή, όπως τις παρουσίασε στην πρόσφατη ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης, στις 12 Σεπτεμβρίου, στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 

Από το newsroom του economico.gr με τη συνεργασία του newmoney.gr (ρεπορτάζ Ιωάννη Αντύπα)

Προτεινόμενα για εσάς