Κάθε εβδομάδα κατάσχονται δύο εκατ. ευρώ από τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών

Αυξάνονται καθημερινά οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών οφειλετών των ασφαλιστικών ταμείων, οι οποίοι δεν «συμμορφώνονται» με τις προειδοποιήσεις του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, που στόχο έχουν την εξόφληση, εφάπαξ ή τμηματικά, των ασφαλιστικών χρεών τους.

Κάθε μέρα κατάσχονται, κατά μέσο όρο, 400.000 ευρώ από καταθέσεις οφειλετών προς τα ταμεία. Έτσι  κάθε εβδομάδα, τα ταμεία εισπράττουν μέσω των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων στα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας, κοντά στα 2 εκατ. ευρώ.

Προτεραιότητα  για κατασχέσεις έχουν οι εργοδοτικές ασφαλιστικές οφειλές προς τους εργαζομένους (δηλ. προς το τέως ΙΚΑ) και όχι ασφαλιστικές οφειλές των επαγγελματιών προς τους δικούς τους ασφαλιστικούς κλάδους (δηλαδή το τέως ΕΤΑΑ και ο τέως ΟΑΕΕ), σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Αν συνεχισθεί αυτό το μπαράζ, τότε σε  ετήσια βάση, αναμένεται να εισρεύσουν στα ταμεία 104 εκατ. ευρώ από κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών.

Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός προβλέπει πως φέτος θα εισπραχθούν 1,2 δισ. ευρώ από τη συγκεκριμένη πηγή, στην οποία –όμως– δεν συμπεριλαμβάνονται μόνο έσοδα από δόσεις ρυθμίσεων-διακανονισμών, αλλά και από καταβολές «έναντι οφειλής» καθώς και κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων οφειλετών.

Αν συνεχισθεί αυτή η τάση, θα εισπραχθούν 1,325 δισ., ευρώ έναντι 1,2 δισ. ευρώ που αποτελεί την επίσημη πρόβλεψη. Αυτό σημαίνει ότι τα έσοδα από ρυθμίσεις ενδέχεται να αυξηθούν κατά 9,4%

Το κατασχετήριο στον τραπεζικό λογαριασμό για όποιον οφειλέτη θα αίρεται εάν ενταχθεί στην «πάγια ρύθμιση» και, φυσικά, πληρώνει κάθε μήνα εμπρόθεσμα τις δόσεις τους, αλλά και τις τρέχουσες εισφορές  του, τόσο για τον εαυτό του (σαν ελεύθερος επαγγελματίας) όσο και για το προσωπικό του, εφόσον έχει τέτοιο στην επιχείρησή του.

Από το newsroom του economico.gr με ρεπορτάζ από το Capital.gr