Αλαλούμ με τον ΕΝΦΙΑ: Πώς φορολογούμενοι τον πληρώνουν δύο φορές

Στην «παγίδα» να πληρώσουν δυο φορές τον ΕΝΦΙΑ, πέφτουν χιλιάδες πολίτες αφού δεν γνωρίζουν ότι η εφορία έχει ήδη κάνει συμψηφισμό με τον φόρο  εισοδήματος, Μάλιστα, εξαιτίας του συμψηφισμού οι φορολογούμενοι χάνουν το δικαίωμα που έχουν,να πληρώσουν το χρέος τους σε 5 μηνιαίες δόσεις.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 η διευθύντρια Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Σοφία Σεχπερίδου συνέστησε στους φορολογούμενους να είναι προσεκτικοί στο e-mail που θα λάβουν ή έχουν λάβει ώστε να βλέπουν ποια είναι η δόση τους ή ολόκληρο το υπόλοιπο ή αν έχει συμψηφιστεί κάποιο ποσό πριν κάνουν κάποια πληρωμή.

Στην προσωποποιημένη  πληροφόρηση

Ο κάθε πολίτης θα πρέπει πριν προβεί σε οποιαδήποτε οφειλή να μπαίνει στην εφαρμογή της προσωποποιημένης πληροφόρησης για να δει πως έχει διαμορφωθεί το χρέος του και πόσα είναι τα χρήματα που πρέπει να πληρώσει.Επίσης πρέπει να βλέπουν τα e-mail τους και να γνωρίζουν πριν πληρώσουν αν έγινε συμψηφισμός και πόσα χρήματα αφαιρέθηκαν για να μην βρεθούν προ εκπλήξεων.

Σε κάθε περίπτωση η Διευθύντρια Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ διευκρίνισε ότι το επιπλέον ποσό που βάζει κάποιος αγνοώντας ότι έχει γίνει συμψηφισμός δεν χάνεται, αλλά επιστρέφεται είτε υπολογίζεται για το υπόλοιπο της οφειλής.

Σύμφωνα με την κ. Σεχπερίδου «το τελευταίο δεκαήμερο έχουμε πραγματοποιήσει περίπου 400.000 συμψηφισμούς με επιστροφές φόρου εισοδήματος και επιστροφές ΕΝΦΙΑ

Η διευθύντρια Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ υποστήριξε ότι «το ποσό της επιστροφής συμψηφίζεται με τον ΕΝΦΙΑ» και πρόσθεσε «οι περισσότεροι φορολογούμενοι ανήκουν στην κατηγορία εκείνων όπου οι συμψηφισμοί που έγιναν μείωσαν το ποσό της οφειλής τους».