Άρχισαν τα όργανα: Επιταχύνονται οι πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία

«Αναβρασμός» επικρατεί στις τράπεζες μετά την υστέρηση που παρουσίασαν τα έσοδα το πρώτο εξάμηνο του 2018, αλλά και εξαιτίας της απροθυμίας να ρυθμίσουν τα δάνειά τους, όσοι έχουν χαρακτηριστεί στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Με την έλευση, σήμερα, των κλιμακίων του SSM στην Αθήνα για συναντήσεις με τις διοικήσεις των τραπεζών, αναμένεται να ενταθούν οι πιέσεις για επιτάχυνση των πλειστηριασμών.

Για σήμερα το «μενού» περιλαμβάνει 232 εκποιήσεις ακινήτων εκ των οποίων οι 123 πλειστηριασμοί στην περιοχή της Αττικής, 18 στην Θεσσαλονίκη και 91 στην περιφέρεια. Έχουν επίσης προγραμματισθεί 24 μη ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

Έως τώρα το άτυπο μορατόριουμ ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις τράπεζες ήθελε να μην βγαίνουν σε πλειστηριασμό κατοικίες με αξία κάτω των 150.000 ευρώ, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε καμία προστασία. Εκτός εξαιρέσεων, μέχρι σήμερα οι τράπεζες τήρησαν αυτή τη συμφωνία. Όμως, όσο το απόθεμα των ακινήτων αυτών μειώνεται, προχωρούν σε πλειστηριασμούς και ακινήτων μικρότερης αξίας, δηλαδή και σε ακίνητα πρώτης κατοικίας με αντικειμενική ακόμα και κάτω των 100.000 ευρώ.

Η δεξαμενή των ακινήτων που διαθέτουν οι τράπεζες και που τα βαραίνει ληξιπρόθεσμη οφειλή από στεγαστικό δάνειο αντιπροσωπεύει δάνεια αξίας 11,81 δισ. ευρώ.