«Τα Arbnb ξεπέρασαν σε αριθμό τουριστικά καταλύματα και ενοικιαζόμενα δωμάτια» λένε οι ξενοδόχοι

Καμπανάκι για «ανεξέλεγκτη γιγάντωση των βραχυχρόνιων μισθώσεων»  κρούει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Ο Γιάννης Ρέτσος κάνει λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό και αποκαλύπτει ότι τα ακίνητα που διατίθενται για αυτές τις μισθώσεις έχουν ξεπεράσει τα αδειοδοτημένα τουριστικά καταλύματα.

Με άρθρο του στη Ναυτεμπορική ο κ. Ρέτσος επισημαίνει το πρόβλημα της άνισης φορολογικής μεταχείρισης, ανάμεσα στα αδειοδοτημένα τουριστικά καταλύματα και στα ακίνητα τύπου Airbnb, σημειώνοντας ότι ενώ τα πρώτα λειτουργούν σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον υπερφορολόγησης, τα δεύτερα παραμένουν σε χαμηλές κλίμακες φορολογίας, χωρίς κανονιστικό πλαίσιο και ουσιαστικό ελεγκτικό μηχανισμό.

Παρεμβάσεις

O ΣΕΤΕ, όπως σημειώνει ο κ. Ρέτσος, παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο για το συγκεκριμένο θέμα, παρεμβαίνοντας με κάθε ευκαιρία στα αρμόδια όργανα για την υιοθέτηση και στη χώρα μας επιτυχημένων πρακτικών ελέγχου.

Με αφορμή τη λειτουργία του Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, ο ΣΕΤΕ κατέθεσε υπόμνημα στις αρμόδιες αρχές, αναφορικά με τις πρακτικές που έχει υιοθετήσει η Δανία. Εκεί η κυβέρνηση ήρθε σε συμφωνία με μεγάλη ηλεκτρονική πλατφόρμα προκειμένου να ενημερώνεται αυτόματα το υπουργείο Οικονομικών για τα εισοδήματα που προκύπτουν σε ιδιοκτήτες ακινήτων μέσω ενοικίασης από την εν λόγω πλατφόρμα.

Παρεμφερή παραδείγματα συναντώνται και σε άλλους μεγάλους προορισμούς. Από τον Ιούλιο, πλατφόρμα στη Γαλλία συμφώνησε να συλλέγει και να διαβιβάζει -απευθείας στις αρμόδιες αρχές της χώρας- τον τουριστικό φόρο για λογαριασμό και των 23.000 ακινήτων που λειτουργεί, αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Ρέτσος

Εστιάζοντας στην Ελλάδα, ο κ. Ρέτσος αναφέρει ότι το φαινόμενο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μια δραστηριότητα που χρειάζεται ρύθμιση, δεδομένου ότι -υπό προϋποθέσεις- μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά στη διαμόρφωση του τουριστικού προϊόντος και να αποφέρει έσοδα στο κράτος.

Παράπλευρα προβλήματα

Παράλληλα, θα πρέπει να λαμβάνουμε υπ’ όψιν τα σημάδια τόνωσης στον κατασκευαστικό κλάδο από την ανέγερση κατοικιών σε τουριστικούς προορισμούς. Το κρίσιμο ζητούμενο όμως είναι να μην ασκείται με τρόπο που συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό για τις επιχειρήσεις, οι οποίες λειτουργούν νόμιμα και φυσικά να μη δημιουργεί παράπλευρα αλλά σημαντικά προβλήματα στην εξεύρεση κατοικίας, στις τιμές των ενοικίων, στην εύρυθμη λειτουργία των πολυκατοικιών, των γειτονιών, αλλά και των πόλεων, υπογραμμίζει ο κ. Ρέτσος.

Στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα χρειάζεται η ενεργοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Κυβέρνηση, Δήμοι, Περιφέρειες και φυσικά ο τουριστικός τομέας. Να κατατεθούν απόψεις, να ληφθούν αποφάσεις πριν το φαινόμενο πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Η διεθνής πρακτική δείχνει τον δρόμο. Τώρα χρειάζεται η βούληση, καταλήγει στο άρθρο του ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ