Κόβονται οι συντάξεις,μέχρι στιγμής- Κυβερνητική ομολογία: Δεν λέει αλήθεια το ΑΠΕ

Σε ομολογία ότι το δημοσίευμα του ΑΠΕ για δήθεν ακύρωση της μείωσης των συντάξεων δεν έχει καμία βάση,προχώρησε κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος, μετά την ένταση που πυροδότησε το εν λόγω τηλεγράφημα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Αθηναϊκού Πρακτορείου

Είχε προηγηθεί μπαράζ διαψεύσεων από αξιωματούχο της Κομισιόν, αλλά και από το πρακτορείο Reuters, που επικαλείτο δύο πηγές.

«Εσείς ξέρετε καλύτερα από όλους ότι αυτό που μεταδίδει το ΑΠΕ δεν μπορεί να είναι αλήθεια» είπε στους οικονομικούς συντάκτες, ανώτατο στέλεχος της κυβέρνησης. «Είναι λάθος, πρόσθεσε,γιατί δεν γίνεται διαπραγμάτευση, συζήτηση γίνεται. Άρα (οι θεσμοί) δεν μπορούσαν ούτε να συμφωνήσουν, ούτε να διαφωνήσουν».

Νψρίτερα, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Επιτροπής, Αλεξάντερ Βίντερσταϊν, κληθείς να απαντήσει αν αληθεύει ή όχι το δημοσίευμα, ανέφερε: «Η μόνη θέση που πρέπει να λαμβάνετε υπόψιν είναι η απάντηση που έδωσε για το θέμα ο Πρόεδρος Γιούνκερ και όλες τις άλλες μπορείτε να τις αγνοήσετε», εννοώντας την τοποθέτηση του τελευταίου σε σχετική ερώτηση της «Καθημερινής». Ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ χρησιμοποίησε τη φράση «pacta sunt servanda», δηλαδή τα συμφωνημένα πρέπει να τηρηθούν.

Το δημοσίευμα του ΑΠΕ που ξεσήκωσε πολιτική θύελλα, υποστήριζε πως οι θεσμοί θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, και «δεν μιλούν πλέον για αναβολή του μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου αλλά για ακύρωσή του». Μάλιστα, στο τηλεγράφημα σημειωνόταν, μεταξύ άλλων, ότι για το γεγονός αυτό, οι θεσμοί έχουν ήδη ενημερώσει και κόμματα της αντιπολίτευσης.

Με αιχμηρές ανακοινώσεις τους, τόσο η Νέα Δημοκρατία, όσο και το Κίνημα Αλλαγής, διέψευσαν ότι υπήρξε σχετική ενημέρωση από τους εκπροσώπους των δανειστών.

Η Πειραιώς ανέφερε μάλιστα ότι κατά τη συνάντηση με τους θεσμούς, την περασμένη Τρίτη, οι τελευταίοι δεν αποσαφήνισαν τη θέση τους σχετικά με το ζήτημα, ενώ κάλεσε τη διοίκηση του ΑΠΕ «να συνειδητοποιήσει ότι είναι αδιανόητο να χρησιμοποιεί το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων ως όχημα διασποράς ψευδών ειδήσεων».

Σε ανάλογο μήκος κύματος, το ΚΙΝΑΛ υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο δημοσίευμα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καλώντας το ΑΠΕ «να αποκαταστήσει το ταχύτερο δυνατόν την αλήθεια».

Σε απάντησή του, πάντως, το Πρακτορείο εμμένει στις πληροφορίες των συντακτών του, ενώ, στην πρώτη επίσημη αντίδραση από την πλευρά του Μαξίμου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «όσο θα βλέπει το ενδεχόμενο της περικοπής των συντάξεων να απομακρύνεται και το αφήγημά της περί τετάρτου Μνημονίου να καταρρέει, τόσο θα βγάζει τον πραγματικό της εαυτό και θα αποκαλύπτει την βαθιά της επιθυμία να περικοπούν οι συντάξεις».

Προτεινόμενα για εσάς