Οι διαφορές μεταξύ δωρεάς-χορηγίας ή κληρονομιάς και πώς φορολογούνται οι πολίτες

Πέρασαν οι εποχές που μια κληρονομιά αποτελούσε αιτία…χαράς. Λόγω ΕΝΦΙΑ-κυρίως- οι πολίτες βρίσκονται στα κάγκελα ενώ ο ποταμός των αποποιήσεων γίνεται όλο και πιο ορμητικός. Ακολουθεί ένας οδηγός με βασικές πληροφορίες, που έχει εκπονηθεί από τους ειδικούς του taxheaven.gr, ώστε να γνωρίζει κάποιος τι τον περιμένει
Η διάκριση της δωρεάς από την κληρονομιά. 

Η δωρεά και η κληρονομιά φορολογούνται με την ίδια κλίμακα φορολογίας. Στην περίπτωση όμως της φορολόγησης της δωρεάς δεν εκπίπτονται από τον φόρο τα χρέη όπως στην περίπτωση της κληρονομιάς. Στην κληρονομιά εκπίπτουν τα χρέη και τα βάρη από την αξία της κληρονομιαίας περιουσίας

Η διάκριση της δωρεάς από την χορηγία 
Η χορηγία αποτελεί οικονομική παροχή χωρίς αντάλλαγμα, που γίνεται προς πραγματοποίηση αυστηρά συγκεκριμένου έργου και μάλιστα έργου, όχι αναγκαία τεχνικού, αλλά και υπό την έννοια πραγματοποιήσεως συγκεκριμένης εκδηλώσεως (κοινωνικής, θρησκευτικής, αθλητικής) ή επίτευξης συγκεκριμένου αποτελέσματος, τις δαπάνες των οποίων τείνει να καλύψει η χορηγία αυτή (Γνωμ. Ν.Σ.Κ. 430/93).
Περίπτωση που… δεν είναι δωρεά….. δεν είναι κληρονομιά…. αλλά είναι εισόδημα

Αποδοχές του κληρονομουμένου που καταβάλλονται στους κληρονόμους μετά τον θάνατο του κληρονομούμενου και πηγάζουν από συλλογικές συμβάσεις εργασίας στην εργασιακή του σχέση με τον εργοδότη του κληρονομούμενου… δεν αποτελούν υποχρέωση από κληρονομιά αιτία θανάτου ή δωρεά. Αποτελούν υποχρέωση από εισόδημα που πρέπει να δηλωθεί στο όνομα του κληρονομούμενου με Δ.Φ.Ε.στην Δ.Ο.Υ.

Πότε μια παροχή χαρακτηρίζεται ως δωρεά 
Για να χαρακτηριστεί μια παροχή ως δωρεά και να φορολογηθεί ως δωρεά θα πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά οι τρεις παρακάτω προϋποθέσεις:α) παροχή ενός περιουσιακού στοιχείου,β) συγκεκριμένη παροχή να γίνεται άνευ ανταλλάγματοςγ) να υπάρχει μείωση της περιουσίας του δωρητή με ταυτόχρονη αύξηση της περιουσίας του δωρεοδόχου και αυτό να γίνεται εξαιτίας βουλήσεως του δωρητή.Πρέπει δηλαδή (νομικά):
• Να υπάρχει ικανότητα για δικαιοπραξία
• Να δηλώνεται η βούληση για δικαιοπραξία
• Η βούληση να είναι απαλλαγμένη από ελαττώματα
• Να υπάρχει συμφωνία δήλωσης και βούλησης
• Η δήλωση να περιβάλλεται ορισμένο τύπο
• Να έχει περιεχόμενο που να αναγνωρίζεται από τον νόμο
• (Έστω και αν δεν καταρτίστηκε έγγραφο)
Μεταβίβαση της επικαρπίας από τον επικαρπωτή στον ψιλό κύριο: κληρονομιά ή δωρεά 
Πρώτη περίπτωση- Κληρονομιά:  Στην περίπτωση που πεθαίνει ο επικαρπωτής, η επικαρπία κληρονομείται από τον ψιλό κύριο και φορολογείται με φόρο κληρονομιάς (η επικαρπία αποσβένεται ως αυτοτελές εμπράγματο δικαίωμα και ενσωματώνεται στην κυριότητα).
Δεύτερη περίπτωση- Δωρεά: Εάν δεν πεθάνει ο επικαρπωτής αλλά παραιτηθεί υπέρ του ψιλού κυρίου (η παραίτηση ως γνωστόν είναι μονομερής-αναιτιώδης δικαιοπραξία), τότε η πράξη αυτή θεωρείται δωρεά και η μεταβίβαση της επικαρπίας στην περίπτωση αυτή θα φορολογηθεί με φόρο δωρεάς. Θα ληφθεί υπόψη η ηλικία του επικαρπωτή για τον υπολογισμό της αξίας της επικαρπίας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΕΔΩ