Τα σενάρια της μείωσης του ΕΝΦΙΑ σε δύο δόσεις με αναλυτικά παραδείγματα

Έως το 2020 οι περισσότεροι φορολογούμενοι με ακίνητη περιουσία θα πληρώνουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ. Σε πρώτη φάση, περίπου 3,5 εκατομμύρια πολίτες με μικρή περιουσία θα δουν μείωση στον ΕΝΦΙΑ κατά 30% μέσα στο 2019 και από εκεί και πάνω το ποσοστό μείωσης θα φθίνει όσο αυξάνεται η συνολική περιουσία, σύμφωνα με τα σενάρια που επεξεργάζονται στην κυβέρνηση.

Στόχος των επικείμενων παρεμβάσεων στο φόρο ακίνητης περιουσίας είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 50% στις χαμηλές ιδιοκτησίες και κατά 30% μεσοσταθμικά σε δύο φάσεις, το 2019 και το 2020.

Υπολογίζεται ότι με την ολοκλήρωση και της δεύτερης φάσης, δηλαδή το 2020, η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων θα δουν το εκκαθαριστικό τους μειωμένο.

Σημειώνεται δε ότι βάσει των σεναρίων που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, ακόμα και μετά την εφαρμογή των μειώσεων απομένει δημοσιονομικός χώρος ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ που θα χρησιμοποιηθεί για διόρθωση στρεβλώσεων στη δομή του φόρου, με σκοπό να γίνει αναλογικότερος και δικαιότερος.

Έτσι, μετά την κατανομή και των επιπλέον 200 εκατ. ευρώ η συνολική μεσοσταθμική μείωση στον ΕΝΦΙΑ από το 26,18% (της μείωσης στη Β Φάση) θα φτάσει το 30% σε σχέση με τη σημερινή επιβάρυνση.

Α’ φάση μείωσης ΕΝΦΙΑ (2019)

Σύμφωνα με το σενάριο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, όπως προαναφέρθηκε 3,5 εκατ. πολίτες θα δουν μείωση στον ΕΝΦΙΑ κατά 30% μέσα στο 2019.

Β’ φάση μείωσης ΕΝΦΙΑ (2020)

Ίδιος αριθμός πολιτών (3,5 εκατ.) με μικρή περιουσία θα δει μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 50% το 2020.

Με τις παραπάνω ρυθμίσεις, υπολογίζεται ότι με την ολοκλήρωση και της δεύτερης φάσης, δηλαδή το 2020, η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων θα δουν το εκκαθαριστικό τους μειωμένο.

Δέστε εδώ τα παραδείγματα για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ στην Α Φάση (2019)

Δέστε εδώ τα παραδείγματα για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ στη Β Φάση (2020)

Από το newsroom του economico.gr. και με πληροφορίες από το www.euro2day.gr