"Πρώτο κουδούνι" και για τη Μαθητική «Εικονική Επιχείρηση 2018-19» - Ξεκίνησαν οι εγγραφές

Ξεκίνησαν οι εγγραφές για το δημοφιλές εκπαιδευτικό πρόγραμμα Μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece στην ηλεκτρονική πλατφόρμα (https://sen-programs.senja.gr/) και θα διαρκέσουν έως τις 20 Νοεμβρίου. To βιωματικό πρόγραμμα μαθητικής επιχειρηματικότητας του ΣΕΝ/JA Greece απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες Γ’ Γυμνασίου, Α’, Β’ & Γ’ Λυκείου, (15-18 ετών) που φοιτούν σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία σε όλη την Ελλάδα, Γενικά Γυμνάσια και Λύκεια, Πειραματικά, Ξενόγλωσσα, Μουσικά, ΕΠΑΛ, Εσπερινά, Σχολεία Ειδικής Αγωγής κ.α. Η Μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» υλοποιείται χωρίς κανένα κόστος για τα παιδιά και τα σχολεία, με τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

 

Οι επιτυχίες των παιδιών της Μαθητικής «Εικονικής Επιχείρησης»

Μαθητές και μαθήτριες, με την καθοδήγηση του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, δημιουργούν στη διάρκεια μιας σχολικής χρονιάς τη δική τους «επιχείρηση» με αληθινά προϊόντα και υπηρεσίες. Λειτουργούν σαν πραγματικοί επιχειρηματίες, κάνουν πωλήσεις και έχουν κέρδη τα οποία διατίθενται σε φιλανθρωπικούς και κοινωφελείς σκοπούς.  Πρόκειται για μια μοντέρνα μέθοδο εκπαίδευσης που δίνει χαρά,  αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση στα παιδιά, ενώ τα βοηθά σημαντικά στον επαγγελματικό τους προσανατολισμό, καθώς συνδέει την εκπαίδευση με την αγορά εργασίας. Στη διάρκεια του προγράμματος οι ομάδες παρουσιάζουν τη δουλειά τους σε μεγάλες Εμπορικές Εκθέσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, διαγωνίζονται στην Ελλάδα και την Ευρώπη, εξετάζονται και παίρνουν «πτυχίο» επιχειρηματικότητας, κερδίζουν βραβεία και υποτροφίες.  Κατά την περυσινή σχολική χρονιά  συμμετείχαν 130 σχολεία σε όλη την Ελλάδα.

H βράβευση της ομάδας Helmet από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Το πρώτο βραβείο κατέκτησε η Μαθητική Εικονική Επιχείρηση «Ηelm.e.t.» από τα Εκπαιδευτήρια Mπουγά στην Καλαμάτα με το «έξυπνο κράνος» που δεν επιτρέπει στη μοτοσυκλέτα να ξεκινήσει εάν ο οδηγός δεν έχει φορέσει το κράνος του. Το βραβείο απονεμήθηκε στον Πανελλαδικό Τελικό Διαγωνισμό 2018 του ΣΕΝ/JA Greece, από την Α.Ε., τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπιο Παυλόπουλο. Η «Ηelm.e.t.» σημείωσε μεγάλη επιτυχία και στον διαγωνισμό του Junior Achievement Europe που πραγματοποιήθηκε στις 16-19 Ιουλίου, στο Βελιγράδι. Η ελληνική ομάδα κατέκτησε το βραβείο Best Business Philosophy και διακρίθηκε στις 9 Καλύτερες Μαθητικές Εικονικές Επιχειρήσεις από τις 39 που συμμετείχαν στον 29ο Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Μαθητικής Επιχειρηματικότητας.  Η χαρά των παιδιών ήταν τεράστια καθώς ξεπέρασαν στη βαθμολογία χώρες με μεγάλη παράδοση στην επιχειρηματικότητα όπως η Γαλλία και η Γερμανία.

 

Οι έφηβοι «επιχειρηματίες» αλλάζουν τις ζωές τους και την Ελλάδα

Καλύτερο περίπτερο – ΓΕΛ Ποδοχωρίου Καβάλας

Οι επιτυχίες των παιδιών επιβεβαιώνουν ότι ο ελληνικός λαός έχει επιχειρηματικό ταλέντο και η μαθητική επιχειρηματικότητα είναι σημαντικό πεδίο προς ανάπτυξη στη χώρα μας.  Πάντως, ανεξάρτητα από το εάν πετύχουν κάποια διάκριση, η συμμετοχή και μόνο στο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» ωφελεί πάρα πολύ τους μαθητές και τις μαθήτριες. Η ηλικία της εφηβείας είναι καθοριστικής σημασίας καθώς τότε τα παιδιά αρχίζουν να προβληματίζονται για το επαγγελματικό τους μέλλον. Η ενασχόλησή τους με την επιχειρηματικότητα και με τους τομείς που θα επιλέξουν μέσα στην εταιρεία (οικονομικά, παραγωγή, πωλήσεις, μάρκετινγκ, διαφήμιση, δημόσιες σχέσεις) τα βοηθά όσο τίποτα άλλο:

– Να αποκτήσουν αυτογνωσία, αυτοπεποίθηση και «εργασιακή» εμπειρία

– Να εντοπίσουν και να αξιοποιήσουν τα ταλέντα τους

– Να επιλέξουν το επάγγελμα που τους ταιριάζει

– Να καταλάβουν πως δημιουργούνται και πως αξιοποιούνται τα χρήματα

– Να μάθουν να συνεργάζονται με «συναδέλφους»

– Να κατακτήσουν απαραίτητες κοινωνικές και επαγγελματικές δεξιότητες (οργάνωση, τήρηση προθεσμιών, καλή συμπεριφορά κ.ά.)  Το project της «Εικονικής Επιχείρησης», ενθουσιάζει τις μαθήτριες και τους μαθητές, σε βαθμό που όπως λένε τα ίδια τα παιδιά «αλλάζει η ζωή τους». Το γεγονός ότι κερδίζουν χρήματα λανσάροντας στην «αγορά» προϊόντα και υπηρεσίες που εμπνεύσθηκαν και δημιούργησαν μόνα τους, δίνει στα παιδιά τεράστια χαρά και ενέργεια με αποτέλεσμα να γίνονται και καλύτεροι, πιο ώριμοι μαθητές.  Η Μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» λειτουργεί καταλυτικά υπέρ της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα ενώ δημιουργεί υπεύθυνους πολίτες που αντιλαμβάνονται την αξία των ηθικών και πρακτικών κανόνων της αγοράς και της ζωής.  Σύμφωνα με παγκόσμια στατιστικά στοιχεία, τα «στελέχη» των μαθητικών «επιχειρήσεων» έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να γίνουν αληθινοί επιχειρηματίες και να δημιουργήσουν τις δικές τους θέσεις εργασίας, σε σχέση με παιδιά που δεν έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα, ενώ το 60% των αποφοίτων φθάνει σε διευθυντικές θέσεις.

 

«Πτυχίο» επιχειρηματικότητας από τα μαθητικά χρόνια

Οι γνώσεις και οι εμπειρίες των παιδιών επισημοποιούνται από το ΣΕΝ/JA Greece με πιστοποιητικά συμμετοχής αλλά και με την απόκτηση «πτυχίου» επιχειρηματικότητας. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος Μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» οι μαθητές και οι μαθήτριες μπορούν, μέσω της παγκόσμιας διαδικτυακής εξέτασης του Junior Achievement, να αποκτήσουν το Εntrepreneurial Skills Pass (ESP) – Πιστοποιητικό Επιχειρηματικών Δεξιοτήτων που αναγνωρίζεται στην Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο.  Ένα μεγάλο «παράσημο» στο βιογραφικό ενός νέου.

 

Ποια είναι η διαδικασία των εγγραφών και της υλοποίησης του προγράμματος

FORMA NUEVA- Γυμνάσιο Άνοιξης

Το ενδιαφερόμενο Γυμνάσιο-Λύκειο ορίζει τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό που θα συνεργαστεί με το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece και εκείνος υποβάλλει την αίτηση ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του οργανισμού www.senja.gr. Από το ΣΕΝ/JA Greece αποστέλλεται στο σχολείο το εκπαιδευτικό υλικό που είναι ειδικά διαμορφωμένο για να κινεί το ενδιαφέρον των παιδιών και χρησιμοποιείται σε 100 χώρες, όπου λειτουργούν παραρτήματα του παγκόσμιου οργανισμού Junior Achievement Worldwide, μέλος του οποίου είναι το ΣΕΝ/JA Greece. Το project ολοκληρώνεται τον Ιούνιο, με τη ρευστοποίηση της «εταιρείας» και τη διάθεση των κερδών σε φιλανθρωπικούς και κοινωφελείς σκοπούς. Το έργο του εκπαιδευτικού συνδράμει και ένας εθελοντής-στέλεχος επιχείρησης που με τη δική του εμπειρία εξηγεί στα παιδιά τα πιο σωστά βήματα για να δημιουργήσουν τη δική τους καινοτόμα επιχείρηση. Από την ίδρυση του ΣΕΝ/JA Greece το 2005 έως το 2018 έχουν δημιουργηθεί στην Ελλάδα πάνω από 2.000 εξαιρετικές μαθητικές «επιχειρήσεις» με μεγάλη ποικιλία προϊόντων, από πρωτότυπα είδη διακόσμησης και διατροφής έως έξυπνες συσκευές,  καινοτόμες διαδικτυακές υπηρεσίες και εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα.  Το παγκόσμιο αυτό project δε θα ήταν εφικτό να πραγματοποιηθεί στη χώρα μας, εάν δεν στήριζε το μη-κερδοσκοπικό ΣΕΝ/JA Greece ο ιδιωτικός τομέας. Μεγάλες επιχειρήσεις, πολυεθνικές όπως η MetLife και η Citi αλλά και σημαντικοί εθνικοί φορείς, όπως η Εθνική Τράπεζα, αλλά και άλλες 60 επιχειρήσεις, είναι δίπλα στο ΣΕΝ/JA Greece με χορηγίες στο έργο του αλλά και με προσφορά έμπειρων στελεχών τους, ως εθελοντές στις σχολικές τάξεις.

 

100 χρόνια Junior Achievement Worldwide

Το 2019 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση του παγκόσμιου μη-κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού οργανισμού επιχειρηματικότητας Junior Achievement Worldwide (1919-2019) και ξεκινούν εορτασμοί σε όλο τον κόσμο. Το ΣΕΝ/JA Greece θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου, τη Δευτέρα 1η Οκτωβρίου στις 11:30, στα γραφεία του ΣΕΒ, Ξενοφώντος 5, Σύνταγμα, κατά την οποία ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του οργανισμού κ. Μάρκος Βερέμης και ο Γενικός Διευθυντής κ. Αργύρης Τζικόπουλος θα πραγματοποιήσουν απολογισμό του έργου του ΣΕΝ/JA Greece και θα παρουσιάσουν τους νέους στόχους του οργανισμού.  Για να μαθαίνετε άμεσα όλα τα νέα του ΣΕΝ/JA Greece, ακολουθήστε μας στο facebook: https://www.facebook.com/SENJAGREECE