Μειώσεις στα τιμολόγια του φυσικού αερίου κατά 15% εξετάζει η κυβέρνηση

Μείωση στα τιμολόγια φυσικού αερίου, λόγω της πτώσης του πετρελαίου, εξετάζει η κυβέρνηση, καθώς ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Παναγιώτης Λαφαζάνης εξακολουθεί τις τελευταίες ημέρες να έχει διαδοχικές συναντήσεις με τις διοικήσεις των οργανισμών του χαρτοφυλακίου του.

Μέσα στα επόμενα 24ωρα αναμένεται να έχει συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ Σπύρο Παλαιογιάννη, ενώ ενδέχεται σύμφωνα με πληροφορίες  ο κ. Λαφαζάνης να αποδεχτεί το αίτημα των εκπροσώπων της κρατικής εταιρίας Φυσικού Αερίου του Αζερμπαϊτζάν SOCAR, για το θέμα του ΔΕΣΦΑ.

Τα θέματα συζήτησης με τον κ. Παλαιογιάννη είναι αρκετά και κρίσιμα, όπως η μείωση στα τιμολόγια φυσικού αερίου, το “πάγωμα” της πώλησης της ΔΕΠΑ και της απελευθέρωσης της αγοράς λιανικής με κατάργηση του μονοπωλίου των ΕΠΑ, οι κατασκευές αγωγών φυσικού αερίου και η εξέλιξη των συζητήσεων με τη Gazprom για τις τιμές. Να σημειωθεί ότι η πώληση της ΔΕΠΑ και το νομοσχέδιο που αφορά την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου- με κατάργηση του μονοπωλίου των τοπικών ΕΠΑ στην προμήθεια καταναλωτών-αποτελούν μνημονιακή δέσμευση.

Τον επόμενο μήνα αναμένεται οι καταναλωτές φυσικού αερίου να δουν μειώσεις κατά περίπου 15% στα τιμολόγια του φυσικού αερίου λόγω της μεγάλης μείωσης των διεθνών τιμών πετρελαίου, ενώ το δεύτερο κύμα θα φανεί μέσα καλοκαιριού και συνολικά τα τιμολόγια θα σημειώσουν μείωση περίπου 25%.

Στην αντίπερα όχθη η κυβέρνηση εξετάζει τη μείωση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, λόγω της μείωσης του πετρελαίου, με το νέο Υπουργό να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση σε δεύτερη φάση, αφού γίνει η ακτινογραφία της ρευστότητας της ΔΕΗ, αλλά και των ληξιπρόθεσμων οφειλών, με τις εισπράξεις των τελευταίων μηνών να κινούνται σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Η Goldman Sachs, σε σημερινή της έκθεση, αναθεώρησε αρκετά χαμηλότερα τη τιμή-στόχο για τη μετοχής της ΔΕΗ από τα 7,9 ευρώ στα 4,8 ευρώ, εξαιτίας της ακύρωσης της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης, αλλά και λόγω της μείωσης ή μη αύξησης των τιμολογίων.

Να σημειωθεί ότι τις επόμενες ημέρες – εφόσον ξεκινήσει και τη λειτουργία της κανονικά η Βουλή – θα προχωρήσει το Υπουργείο νομοθετική ρύθμιση για να «παγώσει» και τυπικά η πώληση της «μικρή» ΔΕΗ.