Θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ σε φόρους και ανεργία

Πρωταθλήτρια κόσμου στις αυξήσεις φόρων, με αυξήσεις 2,5-3% του ΑΕΠ αναδεικνύεται η Ελλάδα με βάση την Έκθεση του ΟΟΣΑ “Tax Policy Reforms 2018 – OECD and Selected Partner Economies”. Η έκθεση αυτή καταγράφει τη φοροκαταιγίδα που έπληξε την ελληνική οικονομία και τα εισοδήματα πολιτών και επιχειρήσεων μετά το 2015.

Συγκεκριμένα, τα φορολογικά έσοδα ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος αυξήθηκαν στη διετία αυτή κατά περίπου τρείς εκατοστιαίες μονάδες με τη δεύτερη χώρα να είναι η Ολλανδία με σχεδόν το μισό ρυθμό αύξησης. Το πώς γιατί έγινε αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Είναι δυσάρεστα χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που κατάφερε να επιβάλλει τόσους μεγάλους φόρους, ενώ είχε την μικρότερη Ανάπτυξη. Όπως και το ότι το 2015-2016 η Ελλάδα ήταν η χώρα όπου οι φόροι αυξήθηκαν και, ταυτόχρονα, οι κρατικές δαπάνες μειώθηκαν. Σύμφωνα με την Έκθεση, η χώρα μας αναδεικνύεται πρωταθλήτρια και στην μακροχρόνια ανεργία των νέων (άνω του ενός έτους) με ποσοστό 73%.

Πιό συγκεκριμένα:

Στην διετία 2015-2016 η Ελλάδα  αναδείχθηκε πρωταθλήτρια κόσμου στις αυξήσεις φόρων, με αυξήσεις 2,5-3% του ΑΕΠ. Πολλαπλάσια από όλες τις άλλες χώρες ήταν η αύξηση κυρίως στους έμμεσους φόρους, αλλά και στους φόρους εισοδήματος. Οριακή μείωση (της τάξεως του 0,2%-0,3% ή μόλις 1/10 των αυξήσεων φόρων) καταγράφηκε μόνον στους φόρους Περιουσίας -λόγω αλλαγής των αντικειμενικών.

Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που κατάφερε να επιβάλλει τόσους μεγάλους φόρους, ενώ είχε την μικρότερη (μηδενική) Ανάπτυξη. Οι εισπράξεις φόρων αυξήθηκαν 5% το 2016, ενώ η Οικονομία «κόλλησε» στο μηδέν –μετά και την νέα ύφεση το 2015- ενώ σχεδόν παντού αλλού στον κόσμο το ΑΕΠ των άλλων κρατών ανέβαινε.

Το 2015-2016, σύμφωνα με την Έκθεση του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα ήταν η χώρα όπου οι φόροι αυξήθηκαν και, ταυτόχρονα, οι κρατικές δαπάνες μειώθηκαν (ως ποσοστό του ΑΕΠ) όσο σε καμία άλλη χώρα. Στο σχετικό διάγραμμα, η Ελλάδα φαίνεται σαν …πλανήτης που έχει σχεδόν «ξεκολλήσει» από το υπόλοιπο «γαλαξία» κρατών.

Ταυτόχρονα με τις επιδόσεις αυτές, το 2017 η Ελλάδα ήταν πρωταθλήτρια και στην μακροχρόνια ανεργία των νέων (άνω του ενός έτους) με ποσοστό 73% (δεύτερη την Ιταλία με 59%) όταν ο μέσος όρος σε όλες τις χώρες -μαζί με την Ελλάδα που τον ανεβάζει- ήταν 31%.

Όσον αφορά στο μέλλον, η Έκθεση του ΟΟΣΑ δεν παραλείπει να αναφέρει και τα φορολογικά αντίμετρα που προβλέπεται να ισχύσουν από το 2020 (μείωση του πρώτου συντελεστή φόρου εισοδήματος από 22% σε 20%, επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης στα εισοδήματα που ξεπερνούν τα 30 000 ευρώ, μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις στο 26%) ως αντιστάθμισμα για την μείωση του αφορολογήτου.

«Ωστόσο», όπως αναφέρεται στην Έκθεση, «τα μέτρα αυτά εξαρτώνται από την αξιολόγηση του προϋπολογισμού από το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και τις ελληνικές αρχές».

 

Από το economico.gr

Προτεινόμενα για εσάς