"Πάγωμα" & μειώσεις μισθών αντί αυξήσεων από την πρώτη επέκταση κλαδικών συμβάσεων

Απογοήτευση για χιλιάδες εργαζόμενους που περίμεναν μια ανάσα από την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων. Σύμφωνα με τις υπογραφές της υπουργού Εργασίας Εφης Αχτισόγλου στις συμβάσεις για τράπεζες, ναυτιλιακά πρακτορεία, γραφεία ταξιδίων, και πρακτορειακών επιχειρήσεων που είναι μέλη της Διεθνούς Ναυτικής Ένωσης και καλύπτουν περίπου 72.000 εργαζόμενους θα επέλθει «πάγωμα» μισθών ακόμα και μειώσεις που θα αγγίξουν το 5%.

Πιο συγκεκριμένα στη ΟΤΟΕ-Τραπεζών προβλέπεται διετές «πάγωμα» μισθών με τις αμοιβές των τραπεζοϋπαλλήλων να μένουν στα επίπεδα που έχουν οριστεί και αναπροσαρμοστεί με τη σύμβαση του 2013.

Στην περίπτωση των ναυτιλιακών πρακτορείων και ναυτιλιακών επιχειρήσεων είναι μονοετής για το 2018 και προβλέπει μειώσεις μισθών κατά 5% για τους νεοπροσλαμβανόμενους και για τους παλαιότερους εργαζομένους. Αν ο μισθός ενός υπαλλήλου είναι μικρότερος από τον μισθό που προβλέπει το αντίστοιχο κλιμάκιο της σύμβασης, τότε παίρνει το μισθό του κλιμακίου με μείωση κατά 5%. Οι νεοπροσλαμβανόμενοι έχουν εξαρχής μείωση 5% στους βασικούς μισθούς του κλιμακίου που κατατάσσονται.

Σε ό,τι αφορά τους υπαλλήλους των γραφείων ταξιδίων και τουρισμού προβλέπει πάγωμα αποδοχών και μηδενικές αυξήσεις με ισχύ έως τον Μάιο του 2019.

Στη σύμβαση των πρακτορειακών επιχειρήσεων που είναι μέλη της Διεθνούς Ναυτικής Ένωσης προβλέπεται μηδενική αύξηση και μάλιστα με πάγωμα και της μισθολογικής εξέλιξης λόγω προϋπηρεσίας.

Σημειώνεται ότι επέκταση των κλαδικών συμβάσεων για όλους σημαίνει ότι όσοι είχαν ατομική σύμβαση ή σύμβαση εντός της επιχείρησής τους με μικρότερο μισθό από αυτόν που, παρά τη μείωση, ορίζει η κλαδική σύμβαση, θα κερδίσουν αύξηση.

 

Από το economico.gr